W ostatnich latach wielką popularność w internecie zyskał przepis na placki ziemniaczane bez tarki. Jak je zrobić? Pewnie większość z was doskonale wie, że ten poczciwy sprzęt może być z powodzeniem zastąpiony przez nowoczesny blender lub maszynkę do mięsa.
Efekt takiej zamiany jest łatwy do przewidzenia. Jedyna trudność w przygotowaniu wyśmienitych placuszków znika jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Parę minut i kilka kilogramów ziemniaków zostaje zmielone na gładką papkę, gotową do zmieszania z mąką, cebulą i jajkiem.
No właśnie. W tym momencie dotknęliśmy pięty achillesowej tego przepisu. Chodzi oczywiście o papkowatą konsystencję masy ziemniaczanej, która ma jednak spory wpływ i znaczne przełożenie na końcowy efekt, czyli smak placków ziemniaczanych.
Jak wyglądają i smakują placki ziemniaczane z blendera?
Postanowiliśmy sprawdzić jak w rzeczywistości różnią się placki z tarki od placków z blendera. Niestety różnica na korzyść tych pierwszych jest wyczuwalna jeszcze przed zrobieniem pierwszego „gryza”.
Zobacz także:
Chodzi o wygląd placków ziemniaczanych. Starte na miazgę ziemniaki po wymieszaniu z mąką i pozostałymi dodatkami po usmażeniu staną się nieco bardziej podobne do gładkich, mącznych racuchów. A nie taki efekt chcemy przecież osiągnąć.
To jednak nie wszystko. Szczególnie odczuwalną różnicę trzeba wskazać w smaku placków. Niestety tarty gładko ziemniak będzie smażył się w nieco inny sposób niż choćby najmniejsze, ale jednak tarte kawałki ziemniaków.
Na jakich oczkach ścierać ziemniaki na placki ziemniaczane?
Funkcjonuje wiele przepisów na placki ziemniaczane z kartofli tartych na najdrobniejszych oczkach. Za granicą popularne są placki z ziemniaków tartych z kolei na oczkach dużych. Ani jeden, ani drugi wybór nie jest jednak wyborem optymalnym.
Ten może być tylko jeden – chodzi oczywiście o średnie oczka. To idealny kompromis między właściwym smakiem smażonych placków i stopniem trudności. Tarcie ziemniaków na takich właśnie oczkach potrwa znacznie krócej niż na tych małych i zapewni odpowiednią teksturę ziemniaków.
Przepis na tradycyjne placki ziemniaczane
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- Ok. 1 łyżka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierzcie, zetrzyjcie na tarce o średnich oczkach.
- Dodajcie mąkę, startą cebulę, doprawcie solą i pieprzem.
- Wymieszajcie wszystko razem.
- Smażcie na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym i odsączajcie gotowe placki na ręcznikach papierowych.
Smacznego!