Chociaż od dalekiej Szkocji dzielą nas tysiące kilometrów, zgadzamy się z jej mieszkańcami w bardzo ważnej kwestii – nie ma nic lepszego niż kapusta z ziemniakami.
A jeśli na dodatek zapieczemy je razem pod pierzynką z żółtego sera, powstanie coś naprawdę wyjątkowego. W tej kompozycji nie może też zabraknąć cebuli smażonej na maśle. Szkocka zapiekanka o tajemniczej nazwie rumbledethumps poleca się na szybki, prosty i niedrogi obiad.
Co to jest rumbledethumps?
Do przepisu na szkocką zapiekankę potrzebne będą przede wszystkim ziemniaki i biała kapusta. To łatwe danie warto przyrządzić zwłaszcza wtedy, kiedy w lodówce zalega purée z poprzedniego obiadu i nie macie pomysłu, jak je wykorzystać.
Białą kapustę możemy także zastąpić odmianą włoską lub użyć jarmużu. Wierzch zapiekanki ziemniaczanej przykrywa żółty ser. Wybierzcie taki, który się łatwo topi i rumieni, na przykład pochodzący z Wielkiej Brytanii cheddar (im bardziej dojrzały, tym intensywniejszy w smaku). Sprawdźcie szczegółową listę produktów i kroki przygotowania.
Zobacz także:
Przepis na zapiekankę ziemniaczano-kapuścianą rumbledethumps
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 500 g białej kapusty
- 1 cebula
- pół pęczka szczypiorku
- pół kostki masła + 1 łyżka do purée
- 120 ml mleka lub kremowej śmietanki
- 200 g sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Obierzcie ziemniaki, pokrójcie je na mniejsze kawałki i ugotujcie w osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie posiekajcie gruby szczypiorek lub cebulę dymkę i wrzućcie go do mleka. Podgrzewajcie je przez chwilę, żeby przeszło aromatem zielonych łodyżek. Dodajecie łyżkę masła. Poczekajcie, aż się rozpuści i zestawcie rondelek z palnika.
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę (jej rozmiar nie ma znaczenia, mogą być też piórka). Usuńcie twardy trzon z kapusty. Poszatkujcie ją. Roztopcie pół kostki masła na dużej patelni. Wrzućcie na tłuszcz cebulę i poczekajcie, aż się zeszkli. Dodajcie kapustę. Doprawcie solą i pieprzem. Smażcie ją przez kilkanaście minut na małym ogniu, aż zmięknie.
- Odlejcie i odparujcie ziemniaki. Wlejcie do nich mleko ze szczypiorkiem. Utłuczcie na kremowe purée. Nie musi być całkiem gładkie i jednolite. Dodajcie połowę kapusty z cebulką. Wymieszajcie. Doprawcie do smaku.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłóżcie 1/3 pozostałej kapusty. Przykryjcie ją częścią purée ziemniaczanego. Wyrównajcie. Nakładajcie kolejne porcje naprzemiennie. Przed ułożeniem ostatniej warstwy wysypcie połowę startego sera żółtego. Na wierzchu niech wyląduje kapusta. Przykryjcie ją pozostałym serem.
- Zapiekanka szkocka rumbledethumps powinna się piec przez około 20 minut w 180°C, aż ser się roztopi i zrumieni z wierzchu. Wyjmijcie ją z piekarnika i odstawcie na chwilę. Łatwiej będzie ją pokroić, kiedy nieco przestygnie.
Co dodać do szkockiej zapiekanki z ziemniaków i kapusty?
Choć z założenia rumbledethumps ma być nieskomplikowanym i tanim daniem, można dorzucić do niego dowolne dodatki, zwłaszcza jeśli akurat zalegają w lodówce lub spiżarni. Świetnie pasuje tu na przykład:
- boczek wędzony
- czosnek
- brukiew i inne warzywa, na przykład rzepa lub por zamiast cebuli
- biała fasola
Szkocka zapiekanka ziemniaczana w odsłonie podstawowej lub z dodatkami to świetna potrawa sama w sobie, ale można też podać ją jako akompaniament dla dania głównego, na przykład dorsza z piekarnika lub golonki.
Skąd wzięła się nazwa rumbledethumps?
Jeśli lubicie poznawać historie potraw i szukacie kulinarnych ciekawostek, na pewno zainteresuje was fakt, że opisywana przez nas szkocka zapiekanka o dźwiękonaśladowczej nazwie to nie jedyny taki twór z północy Europy.
Znajdziecie tam także bubble and squeak – angielską kapustę z ziemniakami i cebulą. Smażone na patelni i mieszane składniki wydają charakterystyczne dźwięki, którym prawdopodobnie zawdzięczają swoją nazwę. Podobną potrawą jest też colcannon, czyli irlandzka wersja tzw. parzybrody.