Stegt flæsk, bo tak właśnie nazywa się po duńsku to danie, to sztandarowa propozycja mało znanej w Polsce kuchni duńskiej. Co ciekawe, Duńczycy lubują się w jedzeniu tej potrawy nie w czasie konkretnych świąt państwowych czy religijnych, ale za to podczas… wyborów.
Tomasz Strzelczyk poleca boczek po duńsku
W sprawie tego wieprzowego smakołyku rodem z Kopenhagi i okolic oddajmy głos prawdziwemu ekspertowi w dziedzinie duńskiej kuchni, czyli znanemu i lubianemu Tomkowi Strzelczykowi z kanału Youtube „Oddasz Fartucha”.
Mało kto wie bowiem, że pan Tomek przez wiele lat mieszkał i pracował właśnie w tym skandynawskim kraju. Strzelczyk nie tylko poznał i przyswoił w znakomitym stopniu trudny dla Polaków duński język, ale także stał się znawcą w dziedzinie tamtejszego jedzenia.
Co zatem Strzelczyk sądzi o duńskim sposobie na podawanie boczku na drugie danie?
Zobacz także:
– Plasterki boczku pieczone lub smażone na patelni. Tylko i wyłącznie z solą. Do tego młode ziemniaki i pietruszkosy sos, który w Danii jest po prostu hitem – powiedział pan Tomasz w jednym z odcinków swojego programu „Oddasz Fartucha”.
No cóż. Komu jak komu, ale panu Tomkowi łatwo zaufać w dziedzinie dobrego, rzetelnego jadła. Pora więc przetestować przepis na stegt flæsk, czyli duński boczek na chrupiąco samemu, w swojej kuchni.
Przepis na duński boczek na chrupiąco (stegt flæsk)
Składniki:
- Ok. 50 dag surowego, nie wędzonego boczku (najlepiej użyć boczku uprzednio solonego)
- Sól gruboziarnista
- Pieprz
- Gałka muszkatołowa
- Pęczek pietruszki
- 2-3 łyżki masła
- 2-3 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- Ok. 1 kg młodych ziemniaków
Przygotowanie:
- Pokrójcie kawałek boczku na plastry o grubości ok. 1 cm.
- Wyłóżcie pokrojony boczek na suchej, zimnej jeszcze patelni, lekko posólcie i zacznijcie podsmażanie na małym ogniu, pilnując, by nie przypalić boczku. Wytopcie boczek z tłuszczu smażąc go przez kilka-kilkanaście minut. Nadmiar tłuszczu zlejcie do innego naczynia i wykorzystajcie do zupy lub do innych celów.
- Młode ziemniaki ugotujcie z niewielką ilością soli.
- Pietruszkę umyjcie i posiekajcie bardzo drobno.
- W rondlu rozpuśćcie masło, dodajcie mąkę i zróbcie zasmażkę. Następnie do zasmażki dodawajcie stopniowo mleko, przygotowując lekko gęsty sos. Doprawcie do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Na koniec wrzućcie do sosu posiekaną pietruszkę.
- Podawajcie boczek z ugotowanymi młodymi ziemniakami polanymi sosem pietruszkowym.
Smacznego!