Placuszki twarogowe to nic innego jak syrniki, czyli połączenie twarogu z mąką, cukrem i jajkiem. Obtoczone w mące i smażone na oleju są doskonałą propozycją na pyszne i sycące śniadanie. Ich olbrzymią zaletą jest łatwość wykonania i czas przygotowania, bo całość zajmuje zaledwie kilka minut.

Innym ulubionym smakołykiem na śniadanie są racuchy z jabłkiem. Można je zrobić na bazie drożdży, ale równie dobre powstaną jedynie z połączenia gęstego ciasta naleśnikowego ze startymi jabłkami. Nie trzeba dodawać żadnych spulchniaczy, bo same w sobie są mięciutkie i przepyszne.

A jeśli akurat macie ochotę na oba smaki, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je połączyć w jedno śniadanie. Zobaczcie, jakie to proste. Każdy miłośnik placuszków będzie zachwycony tym smakiem.

Placki twarogowe z jabłkami

Do przygotowania takiego śniadania będziecie potrzebować kilku podstawowych składników. Najważniejsze to dobry twaróg i jabłka. Jeśli chcecie, by placki dobrze się kleiły, ale nie rozpływały w czasie smażenia, wybierzcie twaróg mielony klasyczny w kostce lub klinku, nie ten z wiaderka. Jabłka natomiast powinny być soczyste i lekko kwaśne, by przełamały smak słodkiego twarogu. Do tego jeszcze kilka dodatków i można wziąć się do pracy. Przygotujcie:

Zobacz także:

  • 250 g twarogu,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 jabłko,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • masło klarowane, lub olej do smażenia,
  • mąka do obtoczenia placków.

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od rozdrobnienia sera w misce, najlepiej widelcem.
  2. Następnie wbijcie jajko, wsypcie 2 łyżki mąki i cukier. Wymieszajcie składniki.
  3. Jabłko obierzcie, usuńcie gniazdo nasienne i pokrójcie w drobną kostkę, albo zetrzyjcie na grubych oczkach. Dorzućcie do masy serowej.
  4. Ręką wymieszajcie całość, bo równomiernie rozprowadzić jabłko w cieście.
  5. Z gotowego ciasta formujcie niewielkie kulki, które lekko spłaszczcie na placki.
  6. Obtoczcie w mące i smażcie na rozgrzanym tłuszczu o obu stron, aż ładnie się zarumienią.

Z czym podawać placki twarogowe z jabłkami?

Te placuszki będą doskonale smakować posypane jedynie cukrem pudrem, ale jeśli lubicie dodatki, proponujemy kilka pysznych przepisów: