Na czym większość z nas gotuje swój rosół? Wszelkie podręczniki, autorytety kulinarne, znawcy tematu mówią jednym głosem. Chodzi oczywiście o dobrej jakości mięso, najlepiej dwóch, albo nawet i trzech rodzajów.

W związku z tym przyjęło się uważać, że najlepsze rosoły to te na połączeniu dobrego, całego kurczaka wiejskiego z elementem wołowiny. Niektórzy kucharze lubią podbić charakter drobiowego rosołu częścią kaczki lub innego drobiu.

Na czym najczęściej gotuje się rosół?

Życie i nasze przyzwyczajenia mówią jednak częściej co innego. Swoje robi także cena mięsa wołowego, która skutecznie odstrasza wielu od gotowania na nim zupy.

W związku z tym często decydujemy się na gotowanie naszego rosołu na samym drobiu, najczęściej na udkach czy podudziach lub na kurzych korpusach.

Zobacz także:

Nie jest to oczywiście złe rozwiązanie pod warunkiem, że korzystamy z dobrej jakości mięsa. Ważny jest jeszcze jednak jeden aspekt – chodzi także o ilość mięsa na 1 litr wody. Nie sztuką będzie użycie drogocennej perliczki do gotowania rosołu, podczas gdy mamy nim obdzielić potem kilkunastu głodomorów!

Czy można ugotować rosół na skrzydełkach?

Dodatkowo gotowanie rosołu na wołowinie i na całym kurczaku wymaga naprawdę dużo czasu. Można odrobinę go skrócić, wybierając na rosół kurczęce skrzydełka, które ze względu na swoje niewielkie rozmiary ugotują się i oddadzą naszej zupie to co najlepsze w znacznie krótszym czasie.

Wystarczy ok. godzina-półtorej, by większość ich wspaniałego smaku przeszła do bulionu. Kryje się w nich odrobina mięsa, trochę tłuszczu, a przede wszystkim sporo kości, które są przecież podstawą dobrego wywaru. Skrzydełka z kurczaka mają także tę niezaprzeczalną zaletę, że są po prostu stosunkowo tanie.

Przepis na rosół na skrzydełkach

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1-2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • Ćwiartka selera
  • Lubczyk
  • Natka pietruszki
  • Sól 
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Skrzydełka oczyśćcie, w razie potrzeby ściągnijcie z nich nadmiar tłustej skóry, by rosół nie wyszedł za tłusty.
  2. Gotujcie skrzydełka przez ok. 1 godzinę, szumując wywar.
  3. Po godzinie dodajcie obrane warzywa i gotujcie przez kolejne 30-40 minut.
  4. Na koniec dodajcie świeże zioła i doprawcie.
  5. Podawajcie z makaronem i świeżą natką pietruszki.