Kuchnię naszych przodków można podzielić na dwie główne kategorie. Pierwsza to dania proste, chłopskie, składające się z kilku składników i przede wszystkim bardzo tanie do zrobienia. Tak jadali ludzie mniej majętni i prości. Zwykle były to potrawy bezmięsne lub z niewielką ilością mięsa i bazowały na kaszy, a później na ziemniakach.

Druga kategoria to wszystko to, co przez lata kojarzyło nam się z typową kuchnią staropolską - czyli dużo przypraw i mięsa wszelkiego rodzaju. Taka była właśnie kuchnia tak zwanych wyższych stanów, szlachty i arystokracji.

Danie, na które przepis znajdziecie poniżej, należy do tej właśnie drugiej kategorii. Wykonanie pojawiło się w jednym z odcinków programu „Rączka gotuje”, gdzie jego prowadzący wybrał się do karczmy u podnóża Zamku Rabsztyn. Przygotował jedno z dań z karty, czyli właśnie polędwiczki Radziwiłła. Skąd taka nazwa? Jednym z mieszkańców zamku kilkaset lat temu był Konstanty Radziwiłł i prawdopodobnie dlatego uznano, że warto nazwać jedną z potraw na jego cześć. 

Przepis na polędwiczki Radziwiłła w sosie grzybowym

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 150 g grzybów (podgrzybki i borowiki, suszone, mrożone lub świeże)
  • 50 g mąki pszennej
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • pół szklanki oleju 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania sosu grzybowego. Idealnie, gdy grzyby są świeże, ale można użyć też suszonych - pamiętajcie tylko, żeby je wcześniej namoczyć. 
  2. Obraną cebulę i czosnek posiekajcie drobno. 
  3. Rozgrzejcie masło na patelni, wrzućcie cebulę i zeszklijcie. Grzyby pokrójcie drobno.
  4. Polędwiczki przekrójcie na pół w poprzek włókien, a następnie rozbijcie tłuczkiem.
  5. Kiedy cebula się zeszkli, dodajcie do niej grzyby. 
  6. Rozgrzejcie olej na patelni. Polędwiczki doprawcie z obu stron solą oraz pieprzem. Obtoczcie je w mące i połóżcie na rozgrzanym na patelni oleju. Smażcie na średnim ogniu z obu stron, aż naturalny sos się zredukuje. 
  7. Na patelnię z grzybami i cebulą wlejcie 1 szklankę (200 ml) śmietanki oraz dodajcie pokrojony czosnek. Doprawcie solą i pieprzem.
  8. Włóżcie polędwiczki do sosu i duście kilka minut. Smacznego!

Źródło: Rączka Gotuje/YouTube 

Zobacz także: