Kuchnię naszych przodków można podzielić na dwie główne kategorie. Pierwsza to dania proste, chłopskie, składające się z kilku składników i przede wszystkim bardzo tanie do zrobienia. Tak jadali ludzie mniej majętni i prości. Zwykle były to potrawy bezmięsne lub z niewielką ilością mięsa i bazowały na kaszy, a później na ziemniakach.
Druga kategoria to wszystko to, co przez lata kojarzyło nam się z typową kuchnią staropolską - czyli dużo przypraw i mięsa wszelkiego rodzaju. Taka była właśnie kuchnia tak zwanych wyższych stanów, szlachty i arystokracji.
Danie, na które przepis znajdziecie poniżej, należy do tej właśnie drugiej kategorii. Wykonanie pojawiło się w jednym z odcinków programu „Rączka gotuje”, gdzie jego prowadzący wybrał się do karczmy u podnóża Zamku Rabsztyn. Przygotował jedno z dań z karty, czyli właśnie polędwiczki Radziwiłła. Skąd taka nazwa? Jednym z mieszkańców zamku kilkaset lat temu był Konstanty Radziwiłł i prawdopodobnie dlatego uznano, że warto nazwać jedną z potraw na jego cześć.
Przepis na polędwiczki Radziwiłła w sosie grzybowym
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 150 g grzybów (podgrzybki i borowiki, suszone, mrożone lub świeże)
- 50 g mąki pszennej
- 200 ml śmietanki kremówki
- pół szklanki oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Zacznijcie od przygotowania sosu grzybowego. Idealnie, gdy grzyby są świeże, ale można użyć też suszonych - pamiętajcie tylko, żeby je wcześniej namoczyć.
- Obraną cebulę i czosnek posiekajcie drobno.
- Rozgrzejcie masło na patelni, wrzućcie cebulę i zeszklijcie. Grzyby pokrójcie drobno.
- Polędwiczki przekrójcie na pół w poprzek włókien, a następnie rozbijcie tłuczkiem.
- Kiedy cebula się zeszkli, dodajcie do niej grzyby.
- Rozgrzejcie olej na patelni. Polędwiczki doprawcie z obu stron solą oraz pieprzem. Obtoczcie je w mące i połóżcie na rozgrzanym na patelni oleju. Smażcie na średnim ogniu z obu stron, aż naturalny sos się zredukuje.
- Na patelnię z grzybami i cebulą wlejcie 1 szklankę (200 ml) śmietanki oraz dodajcie pokrojony czosnek. Doprawcie solą i pieprzem.
- Włóżcie polędwiczki do sosu i duście kilka minut. Smacznego!
Źródło: Rączka Gotuje/YouTube