Niektórzy twierdzą, że nawet najbardziej puszysty sernik na świecie nie potrzebuje proszku do pieczenia, ale nie powinniście się w żaden sposób go obawiać – w tej recepturze pomaga uzyskać ciasto o lekkiej, kremowej konsystencji. Wierzch wcale nie popęka. Sekret udanego deseru tkwi również między innymi w odpowiednim przygotowaniu jajek. Sprawdźcie, jak upiec perfekcyjny sernik Izabela na spodzie z herbatników. 

Jak powstaje najbardziej kremowy sernik na świecie?  

Sernik Izabela warto przyrządzić na trzykrotnie zmielonym twarogu. Dzięki temu wyjdzie puszysty i lekki. Żeby ułatwić sobie pracę, możecie wykorzystać zwarty ser z wiaderka o dobrym składzie, bez zbędnych dodatków, takich jak rozmaite zagęstniki. Jakość pozostałych składników też ma znacznie. Najlepiej wykorzystać jajka ekologiczne i pełnotłuste mleko.

Kluczem do pysznego, rozpływającego się w ustach spodu są natomiast kruche, maślane herbatniki. Wybierzcie jasne lub kakaowe ciasteczka, wedle gustu. Delikatne wnętrze deseru powinno przyjemnie pachnieć wanilią. Dorzućcie do masy aromatyzowany cukier, ziarenka wydłubane z suszonej laski, ekstrakt lub esencję.

Sernik Izabela wyjdzie wyjątkowo kremowy, jeśli do piekarnika wstawimy dodatkowo naczynie z gorącą wodą. Wytwarzająca się w trakcie pieczenia para pomoże utrzymać odpowiednią wilgoć – ciasto nie wysuszy się i nie popęka.  

Zobacz także:

Przepis na sernik Izabela 

Składniki: 

  • 1 kg białego sera 
  • 8 jajek 
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 
  • 3/4 szklanki oleju 
  • 2 szklanki mleka 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 i ½ szklanki drobnego białego cukru 
  • 2 opakowania cukru waniliowego 
  • 150 g herbatników 

Przygotowanie: 

  1. Wyłóżcie spód foremki o wymiarach 25 x 36 cm herbatnikami. Jeśli jest taka potrzeba, połamcie ja na mniejsze części, żeby dokładnie pokryły całą powierzchnię blaszki. 
  2. Oddzielcie żółtka od białek. Pamiętajcie, że zarówno jajka, jak i biały ser oraz mleko powinny mieć temperaturę pokojową.  
  3. Utrzyjcie żółtka z cukrem waniliowym. Kontynuujcie miksowanie przez kilka minut, aż masa stanie się kremowa i zmieni kolor na jaśniejszy. 
  4. Stopniowo, cały czas mieszając, dodajcie do żółtek zmielony twaróg. Kiedy składniki się połączą, wsypcie suche składniki – proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Zmniejszcie obroty miksera. Cienkim strumieniem wlejcie mleko, a na końcu olej.  
  5. Ubijcie białka (możecie dodać do nich szczyptę soli, która pełni rolę stabilizatora). Kiedy zaczną sztywnieć, zacznijcie dosypywać cukier. Miksujcie do momentu, kiedy piana stanie się gęsta i błyszcząca, jak na bezę.  
  6. Połączcie białka z przygotowaną masą serową. Zróbcie to delikatnie, nie używając miksera ustawionego na wysokie obroty, najlepiej za pomocą silikonowej szpatułki.  
  7. Pieczcie sernik Izabela przez 80 minut w 170°C (tryb góra-dół), na środkowej półce. Studźcie ciasto stopniowo – najpierw w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a dopiero potem na blacie kuchennym.  
  8. Kremowy sernik na kruchym spodzie z herbatników trzeba dobrze schłodzić. Powinien spędzić co najmniej kilka godzin w lodówce. Posypcie go cukrem pudrem lub udekorujcie polewą czekoladową.