Niektórzy twierdzą, że nawet najbardziej puszysty sernik na świecie nie potrzebuje proszku do pieczenia, ale nie powinniście się w żaden sposób go obawiać – w tej recepturze pomaga uzyskać ciasto o lekkiej, kremowej konsystencji. Wierzch wcale nie popęka. Sekret udanego deseru tkwi również między innymi w odpowiednim przygotowaniu jajek. Sprawdźcie, jak upiec perfekcyjny sernik Izabela na spodzie z herbatników.
Jak powstaje najbardziej kremowy sernik na świecie?
Sernik Izabela warto przyrządzić na trzykrotnie zmielonym twarogu. Dzięki temu wyjdzie puszysty i lekki. Żeby ułatwić sobie pracę, możecie wykorzystać zwarty ser z wiaderka o dobrym składzie, bez zbędnych dodatków, takich jak rozmaite zagęstniki. Jakość pozostałych składników też ma znacznie. Najlepiej wykorzystać jajka ekologiczne i pełnotłuste mleko.
Kluczem do pysznego, rozpływającego się w ustach spodu są natomiast kruche, maślane herbatniki. Wybierzcie jasne lub kakaowe ciasteczka, wedle gustu. Delikatne wnętrze deseru powinno przyjemnie pachnieć wanilią. Dorzućcie do masy aromatyzowany cukier, ziarenka wydłubane z suszonej laski, ekstrakt lub esencję.
Sernik Izabela wyjdzie wyjątkowo kremowy, jeśli do piekarnika wstawimy dodatkowo naczynie z gorącą wodą. Wytwarzająca się w trakcie pieczenia para pomoże utrzymać odpowiednią wilgoć – ciasto nie wysuszy się i nie popęka.
Zobacz także:
Przepis na sernik Izabela
Składniki:
- 1 kg białego sera
- 8 jajek
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i ½ szklanki drobnego białego cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 150 g herbatników
Przygotowanie:
- Wyłóżcie spód foremki o wymiarach 25 x 36 cm herbatnikami. Jeśli jest taka potrzeba, połamcie ja na mniejsze części, żeby dokładnie pokryły całą powierzchnię blaszki.
- Oddzielcie żółtka od białek. Pamiętajcie, że zarówno jajka, jak i biały ser oraz mleko powinny mieć temperaturę pokojową.
- Utrzyjcie żółtka z cukrem waniliowym. Kontynuujcie miksowanie przez kilka minut, aż masa stanie się kremowa i zmieni kolor na jaśniejszy.
- Stopniowo, cały czas mieszając, dodajcie do żółtek zmielony twaróg. Kiedy składniki się połączą, wsypcie suche składniki – proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Zmniejszcie obroty miksera. Cienkim strumieniem wlejcie mleko, a na końcu olej.
- Ubijcie białka (możecie dodać do nich szczyptę soli, która pełni rolę stabilizatora). Kiedy zaczną sztywnieć, zacznijcie dosypywać cukier. Miksujcie do momentu, kiedy piana stanie się gęsta i błyszcząca, jak na bezę.
- Połączcie białka z przygotowaną masą serową. Zróbcie to delikatnie, nie używając miksera ustawionego na wysokie obroty, najlepiej za pomocą silikonowej szpatułki.
- Pieczcie sernik Izabela przez 80 minut w 170°C (tryb góra-dół), na środkowej półce. Studźcie ciasto stopniowo – najpierw w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a dopiero potem na blacie kuchennym.
- Kremowy sernik na kruchym spodzie z herbatników trzeba dobrze schłodzić. Powinien spędzić co najmniej kilka godzin w lodówce. Posypcie go cukrem pudrem lub udekorujcie polewą czekoladową.