Kiedy przychodzi ochota na ciasto, często pierwszym przepisem, po jaki się sięga, jet ten na szarlotkę. Receptura jest bardzo prosta, a ciasto soczyste, słodkie i smaczne. Jabłka można dostać w sklepach przez cały rok, ich cena jest przystępna i smakują wszystkim. Z dodatkiem cynamonu i cukru stanowią doskonałą bazę do ciasta - na przykład szarlotki.

Pomysł na szarlotkę bez cukru i masła

Jeżeli ograniczacie cukier oraz masło w swojej diecie, możecie skorzystać z poniższego przepisu na „odchudzone” ciasto z jabłkami. Nie ma tutaj tych dwóch wymienionych składników, dzięki czemu szarlotka jest lżejsza i mniej tłusta.

Mimo to jest bardzo smaczna - to zasługa wykorzystania płatków owsianych oraz jeszcze jednego składnika, czyli miodu. Również nada ciastu słodkiego smaku i jest zdrowszy od zwykłego cukru. 

Przepis na szarlotkę bez cukru i mąki

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych
  • 50 g rodzynek
  • 6 jabłek
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • cynamon 

Przygotowanie:

  1. Wsypcie płatki owsiane do wysokiej, dużej miski. Zmielcie je za pomocą blendera. By oszczędzić sobie pracy, możecie wykorzystać płatki błyskawiczne albo zdecydować się na mąkę owsianą. Ciasto wyjdzie jednak także z dodatkiem tradycyjnej mąki pszennej.
  2. Pokrójcie jedno duże jabłko w kostkę. Nie musicie go obierać. 
  3. Przełóżcie je do wysokiego naczynia, wlejcie 3 łyżki wody i zblendujcie na mus. 
  4. Wlejcie go do miski z płatkami owsianymi, dodajcie 1 jajko i mieszajcie do połączenia składników. Masa będzie dość rzadka.
  5. Średniej wielkości formę to tarty posmarujcie olejem. Przełóżcie do niej ciasto z płatków i rozprowadźcie równomiernie. 
  6. Następnie pokrójcie resztę jabłek w kostkę. Wsypcie je na patelnię, wlejcie ok. pół szklanki wody i duście owoce, aż zmiękną. 
  7. Wsypcie je do miski, dodajcie rodzynki, miód i cynamon. Wymieszajcie. 
  8. Tak przygotowane jabłka połóżcie na spodzie z płatków owsianych. Wyrównajcie z wierzchu i wstawcie blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczcie przez 35 minut. 
  9. Po wyjęciu z piekarnika odstawcie ciasto do ostygnięcia. Smacznego!