Polacy wyjątkowo bardzo przepadają za zupami. Każdy z nas dobrze zna rosół, zupę pomidorową czy krupnik, a dania te przygotowuje się w polskich domach praktycznie co tydzień. Nie tylko my mamy jednak taką tradycję, ponieważ Grecy również bardzo za zupami przepadają. Zwłaszcza za jedną, która jest w tym kraju tak powszechna, jak wymieniony wcześniej krupnik czy zupa pomidorowa. 

Tradycyjna grecka zupa z soczewicy

Mowa tutaj o fakes, czyli pożywnej, greckiej zupie z soczewicy. Jada się ją co najmniej raz w tygodniu, najczęściej zaraz po weekendzie lub w środę bądź w piątek. Jeżeli w sobotę lub niedzielę obiad obfitował w mięso, wówczas fakes gotuje się w poniedziałek, żeby zjeść coś lżejszego po takim ciężkim weekendzie.

Zupę tę podaje się także w środy albo piątki dlatego, iż u Greków w te właśnie dni przypada post - a fakes w ogóle nie zawiera mięsa. Robi się ją szybko, a dzięki soczewicy jest bardzo pożywna i pełna białka. Także w Polsce można ją z łatwością ugotować z dostępnych u nas składników, na przykład na bezmięsny piątek. 

Przepis na fakes

Składniki:

  • 500 g zielonej soczewicy
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Najpierw przesypcie soczewicę na sitko i bardzo dokładnie opłuczcie ją pod bieżącą wodą. Przełóżcie do garnka.
  2. Cebulę pokrójcie w kostkę, a marchew w plasterki. Jeśli nie przepadacie za kawałkami cebuli w zupie, można ją zblendować albo zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. 
  3. Zalejcie ją 6 szklankami wody, dodajcie marchew, cebulę, przecier pomidorowy oraz liście laurowe. Latem przecier można zastąpić świeżymi pomidorami. 
  4. Zagotujcie i gotujcie zupę na średnim ogniu przez pół godziny. Jeśli trzeba, dolejcie wodę w trakcie gotowania.
  5. Pod koniec wlejcie oliwę z oliwek. Doprawcie solą, pieprzem, wymieszajcie i gotujcie jeszcze przez ok. 20 minut, by soczewica była miękka, a zupa zgęstniała. 
  6. Zupę fakes podajcie z pokruszonym serem feta. Zdaniem Greków dzięki temu żelazo znajdujące się w soczewicy jeszcze lepiej się przyswaja. Smacznego!