Nie od dzisiaj wiadomo, że zarówno w sztuce kulinariów jak i cukiernictwie czasami mniej znaczy więcej, a złotą zasadą jest umiłowanie prostoty.

Zamiast więc kombinować z kolejnymi wymyślnymi ciastami, postawcie na sprawdzony biszkopt, masę śmietanową i kajmak. To trio razem daje wspaniały smak, nie porównywalny z niczym innym.

Po co dodawać sól do ciasta kajmakowego?

Na górę wysypcie jeszcze odrobinę migdałowych płatków, które nie tylko świetnie smakują, ale i pięknie wyglądają. To jednak jeszcze nie wszystko. Całość zwieńczy maleńki dodatek w postaci szczypty soli.

Zapytacie nie od rzeczy: a po co sól do ciasta? Otóż ma to swój sens. Gruba sól morska świetnie przełamie słodycz słodkiego jak diabli kajmaku. Wystarczy odrobinka, by ciasto nabrało nowego wyrazu. Nie bójcie się takiej „przyprawy” do ciasta, ale jednocześnie uważajcie, żeby nie przeholować z jej ilością.

Zobacz także:

Przepis na ciasto kajmakowe z solą

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Do przełożenia:

  • 330 ml śmietanki kremówki
  • Pół łyżeczki żelatyny
  • 1-2 łyżki gorącej wody
  • Ok. pół puszki masy kajmakowej
  • Płatki migdałów
  • Odrobina grubej soli morskiej

Przygotowanie:

  1. Oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, a potem żółtka.
  2. Do ubitej, sztywnej i puszystej masy jajecznej dodawajcie następnie stopniowo przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
  3. Blaszkę o wymiarach 36x24 cm wyłóżcie papierem do pieczenia. Wylejcie ciasto. Pieczcie biszkopt w temperaturze 180 st. C przez ok. 20-25 min. 
  4. Po ostudzeniu na kratce przetnijcie ostrożnie biszkopt na dwie równe części, dwa blaty.
  5. W 1-2 łyżkach gorącej wody rozpuśćcie żelatynę. 
  6. Ubijcie śmietankę mikserem i dodajcie pod koniec żelatynę. Rozprowadźcie masę na biszkopt (można go przedtem odrobinę nasączyć np. herbatą czy wodą z cytryną).
  7. Przykryjcie drugim blatem biszkoptowym. Na górze wyłóżcie porcję masy kajmakowej – ilość zależy od waszych upodobań.
  8. Udekorujcie ciasto od góry płatkami migdałów i posypcie odrobiną grubej soli morskiej, która doskonale przełamie słodycz kajmaku i słodkiego biszkoptu.
  9. Odstawcie do lodówki do stężenia masy śmietanowej.

Smacznego!