Mięciutkie i delikatne kopytka to pomysł na obiad, który będzie smakował każdemu. Można je podać i na słodko, i na słono. Zwykle przyrządza się je raczej w tej drugiej wersji, polane skwarkami czy z sosem i z dodatkiem surówki. Jeżeli chcecie, by kopytka wyszły jeszcze bardziej kremowe i aksamitne niż zwykle, zastosujcie prosty trik w trakcie przygotowań.
Jak zrobić delikatne kopytka?
Nie chodzi tutaj wcale o proporcje mąki i reszty składników. Kopytka wyjdą wam jeszcze lepsze, gdy ziemniaki do ich przygotowania ugotujecie je wodzie ze znacznym dodatkiem mleka.
Dzięki temu ich smak będzie głębszy, a same kopytka staną się kremowe i delikatniejsze. Skorzystajcie z poniższego przepisu na takie kluski, z dodatkiem aromatycznego sosu ze świeżych grzybów.
Przepis na kopytka z sosem grzybowym
Składniki:
Ciasto:
- 1 kg ziemniaków
- ¾ szklanki mąki
- pół szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
Sos:
- pół kg świeżych grzybów
- kilka łyżek bulionu
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- pół szklanki śmietanki 30%
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Obierzcie ziemniaki i włóżcie do garnka. Wlejcie pół szklanki mleka i tyle wody, by przykryła ziemniaki. Gotujcie do miękkości.
- Ugotowane ziemniaki odcedźcie i odstawcie do ostudzenia. Po tym czasie dodajcie do nich mąkę ziemniaczaną, jajko i sól.
- Wsypcie jeszcze ¾ szklanki mąki pszennej i wyróbcie ciasto.
- Przełóżcie je następnie na stolnicę podsypaną mąką. Zróbcie z niego wałeczek i pokrójcie go na równe kawałki, w kształt kopytek.
- Kluski wrzućcie do osolonej, wrzącej wody. Gotujcie je partiami, po 2 minuty od momentu wypłynięcia.
- Odcedzone kopytka możecie podać z sosem grzybowym. Świeże grzyby należy oczyścić, umyć i pokroić. Obierzcie też cebulę i pokrójcie ją w kostkę. Rozgrzejcie na patelni 2 łyżki masła z 1 łyżką oliwy, wsypcie obraną cebulkę i smażcie kilka minut. Dodajcie pod koniec jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek i smażcie minutę.
- Wlejcie parę łyżek bulionu, zagotujcie i gotujcie na dużym ogniu przez kolejną minutę, aż sos zgęstnieje.
- Wrzućcie grzyby, resztę oliwy i masła. Smażcie ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając.
- Wlejcie do grzybów śmietankę i gotujcie kilka minut, aż całość zgęstnieje. Doprawcie solą, pieprzem, a na koniec wsypcie jeszcze ok. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
- Tak przygotowanym sosem polejcie kopytka na talerzu. Smacznego!