Mięciutkie i delikatne kopytka to pomysł na obiad, który będzie smakował każdemu. Można je podać i na słodko, i na słono. Zwykle przyrządza się je raczej w tej drugiej wersji, polane skwarkami czy z sosem i z dodatkiem surówki. Jeżeli chcecie, by kopytka wyszły jeszcze bardziej kremowe i aksamitne niż zwykle, zastosujcie prosty trik w trakcie przygotowań. 

Jak zrobić delikatne kopytka?

Nie chodzi tutaj wcale o proporcje mąki i reszty składników. Kopytka wyjdą wam jeszcze lepsze, gdy ziemniaki do ich przygotowania ugotujecie je wodzie ze znacznym dodatkiem mleka.

Dzięki temu ich smak będzie głębszy, a same kopytka staną się kremowe i delikatniejsze. Skorzystajcie z poniższego przepisu na takie kluski, z dodatkiem aromatycznego sosu ze świeżych grzybów. 

Przepis na kopytka z sosem grzybowym

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg ziemniaków
  • ¾ szklanki mąki
  • pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól

Sos:

  • pół kg świeżych grzybów
  • kilka łyżek bulionu
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 cebula
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i włóżcie do garnka. Wlejcie pół szklanki mleka i tyle wody, by przykryła ziemniaki. Gotujcie do miękkości.
  2. Ugotowane ziemniaki odcedźcie i odstawcie do ostudzenia. Po tym czasie dodajcie do nich mąkę ziemniaczaną, jajko i sól. 
  3. Wsypcie jeszcze ¾ szklanki mąki pszennej i wyróbcie ciasto. 
  4. Przełóżcie je następnie na stolnicę podsypaną mąką. Zróbcie z niego wałeczek i pokrójcie go na równe kawałki, w kształt kopytek. 
  5. Kluski wrzućcie do osolonej, wrzącej wody. Gotujcie je partiami, po 2 minuty od momentu wypłynięcia. 
  6. Odcedzone kopytka możecie podać z sosem grzybowym. Świeże grzyby należy oczyścić, umyć i pokroić. Obierzcie też cebulę i pokrójcie ją w kostkę. Rozgrzejcie na patelni 2 łyżki masła z 1 łyżką oliwy, wsypcie obraną cebulkę i smażcie kilka minut. Dodajcie pod koniec jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek i smażcie minutę. 
  7. Wlejcie parę łyżek bulionu, zagotujcie i gotujcie na dużym ogniu przez kolejną minutę, aż sos zgęstnieje.
  8. Wrzućcie grzyby, resztę oliwy i masła. Smażcie ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając. 
  9. Wlejcie do grzybów śmietankę i gotujcie kilka minut, aż całość zgęstnieje. Doprawcie solą, pieprzem, a na koniec wsypcie jeszcze ok. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. 
  10. Tak przygotowanym sosem polejcie kopytka na talerzu. Smacznego!