Mało jest tak efektownych i jednocześnie pysznych ciast. Euforię przygotowuje się zwykle na wielkie uroczystości typu święta, imieniny czy komunie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by cieszyć się jej smakiem także w tak zwaną niedzielę zwykłą.

Jej przygotowanie tylko pozornie brzmi trudno. Ciekawy, ale nietrudny krem przygotuje każdy, podobnie jak i spody biszkoptowe z kakao i kawą. Nie martwcie się o wewnętrzne ciasto makowe – uda się wam nawet jeśli maślano-jajeczna masa będzie się warzyć w trakcie przygotowania.

Przepis na ciasto euforia

Składniki na spody biszkoptowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej z górką
  • 6 jajek
  • Niecała szklanka cukru
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Składniki na ciasto makowe:

  • ¾ kostki masła
  • Pół szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka maku mielonego (20 dag)
  • Pół szklanki orzechów włoskich (10 dag)

Składniki na krem:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (20 dag)
  • Pół tabliczki mlecznej czekolady (10 dag)
  • 1 opakowanie śmietanki kremówki (200 ml)
  • 1 kostka masła (20 dag)
  • 30 dag masy kajmakowej 

Składniki na polewę:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 opakowanie śmietanki kremówki (200 ml)
  • 10 dag masy kajmakowej (1/4 puszki)

Przygotowanie:

  1. Przed przygotowaniem wyjmijcie wszystkie składniki z lodówki, by się ogrzały w temperaturze pokojowej. Przygotujcie formę do pieczenia 36x25 cm.
  2. Rozpocznijcie od przygotowania blatów, począwszy od biszkoptowego ciasta. Białka jajek ubijcie na sztywną pianę, dosypując partiami cukier. Po ubiciu piany zmiksujcie masę jajeczną z oddzielonymi wcześniej żółtkami. 
  3. Następnie dodawajcie do miski olej, ostudzoną i rozpuszczoną kawę i mieszajcie szpatułką. Potem dodajcie do masy na ciasto przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Gotowe ciasto wlejcie do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczcie biszkopt metodą góra-dół w temp. 180 st. przez ok. 35-40 min. Wystudzone ciasto przekrójcie na 2 blaty.
  4. Pora na ciasto makowe. Utrzyjcie masło z cukrem, następnie dodawajcie do środka po 1 jajku i miksujcie całość. Na koniec wymieszajcie masę z makiem i posiekanymi orzechami. Pieczcie ciasto makowe metodą góra-dół w  temp. 180 st. przez ok. 20 min.
  5. Pora na krem. Do podgrzanej śmietanki dodajcie czekoladę w kawałkach, rozpuszczając ją na gładką masę. Odstawcie do ostudzenia. Miękkie masło utrzyjcie i powoli połączcie z kajmakiem. Następnie powoli zmiksujcie obydwie masy w jeden krem.
  6. Biszkopty i ciasto makowe nasączcie lekko alkoholem lub wodą z herbatą lub kawą. Przekładajcie ciasto kremem w następującej kolejności – spód biszkoptowy nr 1, krem, ciasto makowe, krem, spód biszkoptowy nr 2.
  7. Przygotujcie polewę z podanych składników i polejcie ją gotowe ciasto. Odstawcie ciasto do zastygnięcia masy i przegryzienia smaków. Euforia najlepiej smakuje podawana w temperaturze pokojowej.

Smacznego!

Źródło: obzarciuch.pl

Zobacz także: