Mało jest tak efektownych i jednocześnie pysznych ciast. Euforię przygotowuje się zwykle na wielkie uroczystości typu święta, imieniny czy komunie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by cieszyć się jej smakiem także w tak zwaną niedzielę zwykłą.
Jej przygotowanie tylko pozornie brzmi trudno. Ciekawy, ale nietrudny krem przygotuje każdy, podobnie jak i spody biszkoptowe z kakao i kawą. Nie martwcie się o wewnętrzne ciasto makowe – uda się wam nawet jeśli maślano-jajeczna masa będzie się warzyć w trakcie przygotowania.
Przepis na ciasto euforia
Składniki na spody biszkoptowe:
- 1 szklanka mąki pszennej z górką
- 6 jajek
- Niecała szklanka cukru
- 2-3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Składniki na ciasto makowe:
- ¾ kostki masła
- Pół szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka maku mielonego (20 dag)
- Pół szklanki orzechów włoskich (10 dag)
Składniki na krem:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (20 dag)
- Pół tabliczki mlecznej czekolady (10 dag)
- 1 opakowanie śmietanki kremówki (200 ml)
- 1 kostka masła (20 dag)
- 30 dag masy kajmakowej
Składniki na polewę:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 opakowanie śmietanki kremówki (200 ml)
- 10 dag masy kajmakowej (1/4 puszki)
Przygotowanie:
- Przed przygotowaniem wyjmijcie wszystkie składniki z lodówki, by się ogrzały w temperaturze pokojowej. Przygotujcie formę do pieczenia 36x25 cm.
- Rozpocznijcie od przygotowania blatów, począwszy od biszkoptowego ciasta. Białka jajek ubijcie na sztywną pianę, dosypując partiami cukier. Po ubiciu piany zmiksujcie masę jajeczną z oddzielonymi wcześniej żółtkami.
- Następnie dodawajcie do miski olej, ostudzoną i rozpuszczoną kawę i mieszajcie szpatułką. Potem dodajcie do masy na ciasto przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Gotowe ciasto wlejcie do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczcie biszkopt metodą góra-dół w temp. 180 st. przez ok. 35-40 min. Wystudzone ciasto przekrójcie na 2 blaty.
- Pora na ciasto makowe. Utrzyjcie masło z cukrem, następnie dodawajcie do środka po 1 jajku i miksujcie całość. Na koniec wymieszajcie masę z makiem i posiekanymi orzechami. Pieczcie ciasto makowe metodą góra-dół w temp. 180 st. przez ok. 20 min.
- Pora na krem. Do podgrzanej śmietanki dodajcie czekoladę w kawałkach, rozpuszczając ją na gładką masę. Odstawcie do ostudzenia. Miękkie masło utrzyjcie i powoli połączcie z kajmakiem. Następnie powoli zmiksujcie obydwie masy w jeden krem.
- Biszkopty i ciasto makowe nasączcie lekko alkoholem lub wodą z herbatą lub kawą. Przekładajcie ciasto kremem w następującej kolejności – spód biszkoptowy nr 1, krem, ciasto makowe, krem, spód biszkoptowy nr 2.
- Przygotujcie polewę z podanych składników i polejcie ją gotowe ciasto. Odstawcie ciasto do zastygnięcia masy i przegryzienia smaków. Euforia najlepiej smakuje podawana w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
Źródło: obzarciuch.pl