Na przepisy i sposób gotowania Anny Lewandowskiej przez ostatnie lata spadły gromy krytyki i narzekań. Wielu osobom nie podobały się „wymysły” żony najsłynniejszego polskiego piłkarza, jej bezglutenowe podejście do żywności i być może zbyt daleko posunięta „zdrowotność” wszystkich jej przepisów.

I rzeczywiście, niektóre receptury trenerki niekoniecznie nadają się „pod strzechy”. Jednak z zupą ogórkową jej autorstwa może być zupełnie inaczej.

Na jakim mięsie zupę ogórkową gotuje Lewandowska?

W tym przypadku Lewandowska nie zawracała kijem Wisły. Podstawą są warzywa, starte kiszone ogórki wraz z sokiem i mięso. I na tym ostatnim punkcie warto się skupić i chwileczkę zatrzymać. Jak się można domyślać, Ania nie gotuje swojej ogórkowej na tłustych żeberkach czy podudziach, nie wspominając o wieprzowym boczku.

Podstawą zupy jest warzywny bulion, a za mięsną wkładkę robi chuda, ale smaczna pierś z kurczaka. Razem wszystko komponuje się naprawdę atrakcyjną, lekką i przede wszystkim pełnowartościową całość. Jak napisała Lewandowska na swoim blogu, taką zupkę szczególnie ceni sobie jej córka, Klara. 

Zobacz także:

Przepis na zupę ogórkową Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 35 dag piersi z kurczaka (pół podwójnej piersi)

  • 30 dag ogórków kiszonych
  • 1 szklanka soku z ogórków kiszonych
  • 2 marchewki
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 korzeń pietruszki i natka pietruszki
  • Pół selera
  • Mały kubeczek jogurtu naturalnego (pani Ania rekomenduje jogurt naturalny pochodzenia roślinnego, np. kokosowy)
  • 2 liście laurowe
  • Ziele angielski
  • Pieprz czarny
  • Sól 

Przygotowanie:

  1. Warzywa obierzcie i pokrójcie kostkę. 
  2. Wszystkie warzywa oprócz ziemniaków wrzućcie do garnka i zalejcie ok. 1 litrem wody. Dodajcie liść laurowy i ziele angielskie i gotujcie do miękkości. Pod koniec gotowania warzyw dodajcie ziemniaki, które gotować się będą najkrócej.
  3. Kiedy wywar warzywny jest już gotowy, pora na kurczaka. Pokrójcie mięso w niedużą kostkę i wrzućcie do zupy. Po ok. 7-10 minutach gotowania dodajcie starte ogórki kiszone i sok z ogórków. 
  4. Przegotujcie całość przez chwilę razem. W razie potrzeby dosólcie. 
  5. Odlejcie odrobinę zupy i zahartujcie z nią jogurt. Wlejcie całość do zupy, zabielając ją.
  6. Podawajcie zupę samą lub z lekkim pieczywem. Na koniec dodajcie posiekaną natkę pietruszki.
  7. Smacznego!