Do tortów i przekładanych ciast konieczny jest krem, który pełni rolę smacznego spoiwa. Przyda się on także do babeczek, które warto dodatkowo ozdobić, na przykład kolorową posypką. Krem można zrobić o dowolnym smaku - śmietankowym, czekoladowym, orzechowym i wielu innych.
Często przepisy na kremy do wypieków opierają się na maśle (zwłaszcza te starsze) albo na serku mascarpone. Ale da się zupełnie ominąć te składniki i przygotować pyszny krem idealny do tortu i innych ciast.
Jak zrobić krem do ciasta?
Sposobów na zrobienie kremu jest kilka. Możecie wykorzystać na przykład proste połączenie tłustej, słodkiej śmietanki oraz cukru pudru. Taki krem jest bardzo delikatny i będzie w sam raz do rolady biszkoptowej albo owocowych deserów. Inny ciekawy pomysł to połączenie śmietanki z żelatyną. Wówczas krem jest znacznie bardziej stabilny i nadaje się do ciast przekładanych.
My natomiast proponujemy wam przepis na przepyszny krem, który robi się z dwóch składników - śmietanki oraz białej czekolady. Jest aksamitny, mleczny i słodki, po prostu idealny. A jeżeli chcecie, by stał się bardziej stabilny i gęsty, dodajcie do niego troszkę żelatyny. Przepis na ten krem znajdziecie poniżej.
Zobacz także:
Przepis na krem do ciast bez mascarpone
Składniki:
- 300 ml śmietanki 36%
- 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
Przygotowanie:
- Pokruszcie białą czekoladę i wsypcie ją do wysokiego naczynia.
- 200 ml śmietanki podgrzejcie tak, by była gorąca, ale nie zaczęła się gotować.
- Wlejcie ją do naczynia z czekoladą. Mieszajcie, aż ta się rozpuści.
- Następnie za pomocą blendera zmiksujcie oba składniki na jednolitą, gładką masę.
- Włóżcie słodką masę oraz resztę śmietanki do lodówki na minimum 8 godzin.
- Po tym czasie do naczynia wlejcie resztę śmietanki i ponownie zblendujcie.
- I gotowe! Tak przygotowany krem jest gotowy do przełożenia nim ciasta. Aby stał się bardziej stabilny, możecie do gorącej śmietanki wsypać łyżeczkę żelatyny namoczonej wcześniej w 5 łyżeczkach wody.