Cukiernicy to alchemicy dzisiejszych czasów. Mieszają, dodają, odejmują, miksują i ucierają – wszystko oczywiście nie po to, by znaleźć w końcu przepis na zamianę ołowiu w złoto, ale oczywiście po to, by stworzyć jak najlepsze słodkie frykasy.
Zapewne w drodze tego rodzaju kombinacji, metodą prób i błędów, powstał przepis na krem do ciasta na bułkach i wiórkach kokosowych. Choć może brzmieć to wszystko dla niektórych dość dziwnie, nie ma się czego obawiać.
Masa jest sprawdzona i po prostu wyśmienita. Dzięki bułce staje się odrobinę kwaśna i przyjemnie słonawa, ma także wyśmienitą konsystencję. Jest zresztą stosowana powszechnie do produkcji ciasta o nazwie łabędzi puch.
Do czego użyć kremu na bułkach?
Jednak kto powiedział, że zda egzamin tylko i wyłącznie w przypadku tego właśnie wypieku? Nietypowa, smaczna i całkiem oszczędna masa fantastycznie będzie pasowała także do przekładania biszkoptów i do konstruowania nawet najbardziej wykwintnych tortów.
Zobacz także:
Nasz krem zawiera masło, dlatego też świetnie współgrać będą z nim różne kwaśne dodatki, jak choćby wszelakie powidła i dżemy. Eksperymentować można także z kwaśnymi galaretkami. Zastosowanie zależy tylko od waszej inwencji twórczej.
Przepis na krem do ciasta na bułkach i wiórkach kokosowych
Składniki:
- 2 bułki kajzerki (świeże lub czerstwe)
- 3 szklanki mleka
- Pół szklanki cukru
- 150 g wiórków kokosowych (ok. 1,5 szklanki)
- 200 g masła (1 kostka)
Przygotowanie:
- Kajzerki porwijcie na mniejsze kawałki i namoczcie w dwóch szklankach mleka. Gdy zmiękną, rozgniećcie je widelcem i wymieszajcie z wiórkami.
- 1 szklankę mleka zagotujcie z cukrem. Dodajcie następnie masę z namoczonych bułek i wiórków. Gotujcie razem na małym ogniu przez ok. 5 min, często mieszając.
- Odstawcie powstałą masę do wystygnięcia.
- Miękkie masło zmiksujcie i następnie połączcie z wystudzoną masą.
- Krem jest gotowy do przekładania blatów i biszkoptów. Pełnię swoich walorów w kwestii smaku i konsystencji uzyska po schłodzeniu.
Źródło: obzarciuch.pl