Kurczak to najłatwiejsze mięso, jakie możecie przygotować bez ryzyka pomyłki czy przesuszenia. Dla początkujących najlepsze są podudzia lub udka z kurczaka, które są dość tłuste.

Do drobiu pasuje wiele sosów, ale to właśnie musztardowy zdecydowanie wiedzie prym, zwłaszcza w klasycznej francuskiej kuchni. We francuskich rodzinach taki kurczak jest przygotowywany od pokoleń. Nie bójcie się - sposób przygotowania tego kurczaka i sosu jest banalnie prosty

Jak zrobić aksamitny sos musztardowy?

Taki sos zrobicie nie tylko na udkach z kurczaka, ale również na innym mięsie. Pasuje nie tylko do duszonego mięsa, ale też do warzyw, np. szparagów, fasolki szparagowej, kalafiora, brokułów czy ziemniaków. Sekretem jego smaku i konsystencji jest zastosowanie sprytnych, ale zarazem prostych trików i składników.

Po obsmażeniu na niewielkiej ilości masła kurczaka (lub jakiegokolwiek innego mięsa) przecedźcie płyn, który pozostał na patelni przez sito. Pozostanie wam esencja mięsnego smaku. Do tej esencji trzeba dodać śmietankę kremówkę, która podczas podgrzewania zgęstnieje. Dodatkowym składnikiem, który zapewni sosowi aksamitność, a jednocześnie piękny kolor, są żółtka jajek. Wykorzystajcie najlepiej wiejskie jajka lub „zerówki”. Jajka od kur chowanych „bezstresowo” mają żółtka o bardziej wyrazistym kolorze i lepszym, pełniejszym smaku. 

Zobacz także:

Bazą smaku, oprócz mięsnej esencji, jest musztarda, ale nie byle jaka, bo diżońska. Musztarda dijon wśród innych wyróżnia się swoim pikantnym, a zarazem słonym smakiem, dlatego uważajcie z doprawianiem mięsa przed wrzuceniem na patelnię i sosu przed samym podaniem. 

Jednogarnkowe udka w sosie musztardowym - przepis

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka ze skórką 
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki musztardy dijon
  • 1-2 szczypty pieprzu kajeńskiego (można pominąć)
  • 2 niewielkie liście laurowe
  • 3 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego 
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • sól i pieprz do smaku 

Dodatkowo: mąka do oprószenia kurczaka przed smażeniem. 

Przygotowanie:

  1. Oprószcie udka z obu stron solą, pieprzem i mąką.
  2. Na patelnię przełóżcie masło i roztopcie je na średnim ogniu. Przełóżcie do środka mięso i podsmażcie z obu stron na złoto. 
  3. Na patelnię wrzućcie liście laurowe, tymianek i zalejcie winem. Przykryjcie i duście przez 20-25 minut, aż kurczak będzie miękki. 
  4. Gdy mięso się dusi, nagrzejcie piekarnik do 50 st. C. 
  5. Przełóżcie mięso do naczynia żaroodpornego, przykryjcie folią aluminiową i trzymajcie w nagrzanym, zamkniętym piekarniku. 
  6. Zajmijcie się sosem: przecedźcie soki z patelni przez sito i wlejcie z powrotem na patelnię. Zwiększcie moc palnika i zredukujcie sos przez 1-2 minuty. 
  7. Wlejcie śmietankę, smażcie jeszcze przez kilka minut i wyłączcie gaz. 
  8. Wymieszajcie żółtka z kilkoma łyżkami sosu i wlejcie na patelnię. Wymieszajcie ze śmietanką. Dodajcie musztardę i ponownie wymieszajcie sos. 
  9. Zmniejszcie gaz do minimum. Wyjmijcie udka z piekarnika. Zlejcie na patelnię płyn, który wytopił się z mięsa podczas podgrzewania w piekarniku.
  10. Wymieszajcie i dodajcie na patelnię mięso. Podgrzejcie danie, by całość była gorąca tuż przed podaniem. Uważajcie, by nie zagotować sosu, bo się rozwarstwi.

Udka w sosie musztardowym są najsmaczniejsze z ryżem lub purée ziemniaczanym i sałatą lodową polaną oliwą, z pomidorem i ogórkami.