Ryżanka to zupa, którą z pewnością większość z was pamięta z dawnych lat. Trochę przypomina krupnik (za sprawą dodatku ryżu), trochę rosół ze względu na sposób gotowania wywaru i dodatek warzyw.

Jeżeli nie macie ochoty na gotowanie krupniku po raz enty i odczarowywanie jarzynowej, postawcie na tę prostą zupkę. Jest idealnym wyborem dla osób, które cierpią na problemy żołądkowe i wymagają lekkostrawnego odżywiania. 

Na czym gotować ryżankę?

Co zrobić, by ryżanka była jeszcze lepsza? Kluczem będzie właściwy wybór mięsa. Nie podlega dyskusji, że trzeba wybrać najlepszej jakości drób. 

Zamiast kurczaka, postawcie na nieco bardziej wytrawne mięso indycze. Do kilku udek czy skrzydełek warto dodać coś jeszcze – do ugotowania pysznej bazy, pysznego bulionu nada się niedroga, ale pełna smaku szyja z indyka. Te kawałki razem sprawią, że zupa będzie pełna smaku i absolutnie nie będzie wymagała dodatku w postaci vegety, kostki czy maggi.  

Zobacz także:

Przepis na ryżankę na indyku 

Składniki:

  • Uda z indyka lub skrzydełka i indycza szyja
  • 10-20 dag ryżu
  • 2-3 marchewki
  • 1 korzeń Pietuszki
  • Kawałek selera
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Pieprz ziarnisty
  • Sól
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie, zdejmijcie tłustą skórę, opłuczcie i zalejcie zimną wodą.
  2. Gotujcie wywar mięsny przez ok. 1 godzinę z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Odszumowujcie w czasie gotowania.
  3. Warzywa obierzcie ze skórki i pokrójcie w niewielkie kawałki.
  4. Po godzinie gotowania wrzućcie do środka pokrojone warzywa. Po kolejnych 10 minutach gotowania wyjmijcie mięso z garnka. 
  5. Teraz pora na ryż. Ilość dodawanego ryżu zależy od was – ok. 20 dag na średniej wielkości garnek sprawi, że zupa będzie gęstsza. 
  6. Gotujcie zupę jeszcze przez 10-15 minut, do momentu, aż ryż zmięknie.
  7. Oddzielcie mięso od kości i wrzućcie z powrotem do garnka. Doprawcie do smaku.
  8. Podawajcie z świeżo pokrojoną natką pietruszki.

Smacznego!