Kiedy myślę o ulubionym cieście, przychodzą mi do głowy dwa - szarlotka i sernik. Oba są wilgotne, miękkie i niezbyt słodkie, takie lubię najbardziej. Dodatkowo nie trzeba się przy nich aż tak bardzo napracować, a zwieńczenie kruszonką wynagradza całość. Kiedy więc trafiłam na ten przepis na ciasto z jabłkami i jogurtową masą, musiałam go wypróbować. To doskonałe połączenie dwóch ulubionych smaków. Czego chcieć więcej?

Jakie jabłka na ciasto?

Zanim przejdziemy do przepisu, warto zwrócić uwagę, jakie jabłka wybrać do ciasta. To wcale nie jest takie oczywiste, bo nie każde się nadają. Najlepiej sprawdzą się odmiany twarde i kwaśne.

  • Klasyk wśród jabłek, który ceniły już nasze babcie, to oczywiście szara reneta. Coraz trudniej spotkać tę odmianę w sklepach, ale jeśli na nią traficie, kupujcie w ciemno. Przyda się nie tylko do szarlotki.
  • Druga odmiana to antonówka. Rozpoznacie ja po zielonej lub żółtej skórce. Niektórzy uważają je za jedne z lepszych jabłek do ciasta.
  • Ostatnia godna polecenia odmiana to gloster. Ta odmiana łączy w sobie nuty zarówno kwaśne, jak i słodkie.

Ciasto jogurowo-jabłkowe

ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 200 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru

masa:

Zobacz także:

  • 800 g jogurtu naturalnego
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru

prażone jabłka:

  • 4 kwaśne jabłka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotujcie formę 20x30 cm

  1. Jabłka obierzcie ze skóry, pokrójcie w małą kostkę, lub zetrzyjcie na dużych oczkach i wrzućcie do rondla z rozgrzanym masłem. Dodajcie sok z cytryny, by jabłka nie ściemniały i smażcie do czasu, aż zgęstnieją i zmiękną. Pod koniec dodajcie cukier.
  2. Piekarnik nagrzejcie do temperatury 180 stopni C.
  3. Oddzielcie żółtka od białek.
  4. Mąkę i  proszek do pieczenia przesiejcie przez sitko, dodajcie cukier, żółtka i posiekane zimne masło. Wyrabiajcie ciasto tylko do połączenia się składników na gładką masę. Podzielcie ciasto na 2 części w proporcji 2:1. Mniejszą część włóżcie do do zamrażarki.
  5. Większą przełóżcie na blat, rozwałkujcie i wyłóżcie nim spód blachy. Podpieczcie 10 minut w nagrzanym piekarniku.
  6. Po wyjęciu wyłóżcie na ciasto uprażone jabłka.
  7. Białka ubijcie na sztywno, dodajcie stopniowo cukier i dwa budynie. Na koniec dodajcie jogurt i miksujcie do połączenia się składników. Masę serową wylejcie na jabłka.
  8. Wyjmijcie mniejszą część ciasta z zamrażalnika i zetrzyjcie na dużych oczkach na wierzch na masy serowej.
  9. Wstawcie do piekarnika na około 50 -55 minut. Po tym czasie wyłączcie grzanie i zostawcie ciasto na pół godziny nie uchylając drzwiczek.
  10. Podawajcie posypane cukrem pudrem, albo polane lukrem.