Miękka karkówka to marzenie każdego mięsożercy. Wszyscy fani wieprzowiny dobrze jednak wiedzą, że karczek z grilla szybko się wysusza, a ten pieczony w piekarniku zwykle nie jest należycie mięciutki i rozpadający się w ustach.

Rozwiązaniem tego problemu może być szybkowar. To nieskomplikowane urządzenie pozwala nie tylko skrócić czas gotowania, ale także zapewnić odpowiednią miękkość gotowanych mięs.

Jak zrobić miękką karkówkę na patelni?

Szybkowar mają jednak tylko niektórzy. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zrobić równie dobrą karkówkę i bez tego sprzętu. Przyda wam się do tego odpowiednio duża patelnia z pokrywką, troszeczkę cierpliwości i przepis na pyszny sos na bazie ketchupu, który znajdziecie poniżej.

Przepis na duszoną karkówkę w ketchupie

Składniki:

  • Kawałek karkówki (ok. 60-80 dag)
  • Cebula
  • 25 dag pieczarek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Szklanka ketchupu pomidorowego
  • Ćwierć lub połowa cytryny
  • Pół kostki masła (10 dag)
  • Mąka
  • Olej do podsmażenia
  • Pieprz 
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Karkówkę oczyśćcie z błonek, przerostów i żył. Pokrójcie mięso na plastry o grubości ok. 1,5-2 cm.
  2. Mięso osuszcie, posólcie, popieprzcie i oprószcie mąką z obu stron. 
  3. Przygotujcie sporych rozmiarów patelnię z pokrywką.
  4. Podsmażcie olej i podsmażcie wstępnie mięso, by złapało lekki kolor.
  5. Zdejmijcie mięso z patelni, a na jego miejsce wrzućcie pokrojoną w kostkę cebulę, potem pieczarki pokrojone w małe plasterki i po chwili także obrany i starty na prasce czosnek. Nie sólcie pieczarek.
  6. Kiedy cebula i pieczarki się lekko podsmażą, wlejcie na patelnie ketchup, sok z wyciśniętej cytryny (połówka małej sztuki powinna wystarczyć) i masło. Doprawcie pieprzem i solą.
  7. Wyłóżcie na patelnię z powrotem mięso, dolejcie do środka odrobinę wody, tak by mięso było w całości pokryte powstałym sosem.
  8. Duście na maleńkim ogniu pod przykryciem przez ok. godzinę do półtorej godziny. W razie potrzeby dolewajcie na patelnię odrobinę wody. Pilnujcie także, by mięso nie przypaliło się od spodu – w tym celu w połowie duszenia warto przerzucić je na drugą stronę.
  9. Podawajcie z gotowaną kaszą gryczaną i surówką z kapusty kiszonej.
  10. Smacznego!