Ciepły, pachnący chleb to miłe wspomnienie wielu osób z dzieciństwa. Tak właśnie wyobrażamy sobie pieczywo, jakie dawniej robili nasi przodkowie, narzekając jednocześnie na to, co można kupić w sklepach.
Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że to, co uznajemy za tradycyjny chleb, kiedyś było zarezerwowane tylko dla najbogatszych. Mowa tutaj o białym pieczywie, które dla biednych osób było praktycznie nieosiągalne. Przed wiekami na polskich wsiach piekło się chleby ciemne, bardzo ciężkie i z dzisiejszej perspektywy raczej niezbyt smaczne.
Jednak odkąd drobno zmielona pszenna mąka jest bardzo łatwo dostępna, pyszny, biały chleb stał się dostępny dla każdego. Bez trudu można go przygotować w domowym zaciszu i to w błyskawicznym tempie. Przepis na taki chlebek znajdziecie poniżej.
Przepis na chleb dziadka
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 5 g suchych drożdży
- 350 ml ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- olej
Przygotowanie:
- Podgrzejcie wodę i odmierzcie 50 ml. Wlejcie do miseczki.
- Wymieszajcie w wodzie 5 g suchych drożdży i 50 g mąki pszennej. Przykryjcie miskę folią spożywczą i odłóżcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do większej miski wlejcie 300 ml ciepłej wody. Dodajcie 1 łyżkę cukru, łyżeczkę soli, dodajcie zaczyn i wymieszajcie.
- Następnie wsypcie partiami 450 g przesianej mąki i dobrze wymieszajcie ciasto.
- Gdy już cała mąka znajdzie się w misce, zagniećcie ciasto rękami. Po chwili przełóżcie je na stolnicę podsypaną mąką i kontynuujcie wyrabianie.
- Kiedy ciasto na chleb będzie już elastyczne i przestanie kleić się do rąk, uformujcie z niego kulę.
- Posmarujcie wnętrze dużej miski niewielką ilością oleju. Przełóżcie do niej ciasto, przykryjcie miskę i odłóżcie na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Złapcie za jeden koniec ciasta, pociągnijcie do góry i zróbcie tak kilka razy, żeby je rozciągnąć.
- Ponownie przykryjcie miskę i znów odłóżcie na pół godziny.
- Teraz ciasto będzie już dobrze wyrośnięte. Zagniećcie je jeszcze i rozciągnijcie na blacie, tworząc kształt prostokąta.
- Złapcie za jeden brzeg, złóżcie ciasto do środka na pół i to samo zróbcie z drugiej strony. Złóżcie tak ciasto jeszcze kilka razy.
- Na koniec uformujcie je w kształt chlebka. Włóżcie do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Przykryjcie je ściereczką i odstawcie na 2 godziny.
- Na środku ciasta zróbcie nacięcie wzdłuż. Wstawcie je do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni Celsjusza i pieczcie przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszcie temperaturę do 210 stopni i pieczcie kolejne 20 minut.
- Upieczony chleb wyjmijcie ostrożnie z naczynia i odłóżcie na kratkę do ostygnięcia. Smacznego!