Połączenie ziemniaków i cukiernictwa tylko na pozór może wydawać się niecodzienne i dziwne. Wszyscy choć raz w życiu jedliśmy pewnie sernik z ziemniakami. Wielu z nas gustuje także w pączkach z dodatkiem właśnie tego warzywa.

Od ziemniaka (zwłaszcza tego pełnego skrobi) niedaleko do mąki ziemniaczanej. A właśnie ziemniaczanej skrobi używamy w jeszcze większej liczbie przepisów, wliczając w to także budynie z torebek w proszku. Jakie to ciasta? Nasze wyliczenie można zacząć od babek piaskowych, a skończyć na bezach i innych rozmaitych wypiekach.

Po co dodawać do ciasta ziemniaki?

Technicznie rzecz ujmując dodanie do ciasta na bazie mąki pszennej ziemniaków i skrobi to właściwie podobne działanie. Postępując w oba sposoby wpłyniemy na konsystencję ciasta, sprawiając, że będzie nieco bardziej wilgotne (współgrając z dodanym tłuszczem).

Świetnie widać to i czuć na przykładzie naszego dzisiejszego przepisu na ciasto czekoladowe. Wyróbcie je z proporcji 1:1. Na jedną część mąki pszennej będzie przypadała objętościowo jedna część ziemniaków. Dodajcie pozostałe składniki, wzbogaćcie wypiek orzechami  i czekoladą, zróbcie dobrą polewę – szybko będziecie musieli piec je jeszcze raz, bo od razu zniknie wam z blachy!

Zobacz także:

Przepis na ciasto czekoladowe na ziemniakach

Składniki:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 350-400 g mąki tortowej pszennej (nieco ponad półtorej szklanki, dodajcie ok. 400 g mąki, jeśli wasze ziemniaki były dość wodniste)
  • 300 g cukru pudru (1 szklanka i jeszcze odrobina)
  • 300 g masła (półtorej kostki)
  • 3-4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 dużych jajek
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • Opcjonalnie: garść dowolnych orzechów i innych bakalii

Składniki na polewę:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
  • 2-3 łyżki masła
  • 3-4 łyżki mleka

Przygotowanie:

  1. Ugotowane i zimne ziemniaki przepuście przez praskę jak na kluski lub utłuczcie. 
  2. W rondlu rozpuśćcie 100 g masła (pół kostki) razem z 1 tabliczką czekolady gorzkiej.
  3. Pozostałą część miękkiego masła utrzyjcie z cukrem pudrem i ziemniakami za pomocą miksera.
  4. Następnie zmieszajcie to z rozpuszczoną czekoladą, potem stopniowo dodawajcie jajka. Na koniec wmieszajcie w masę przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodajcie do masy na ciasto pokruszoną resztkę czekolady i inne bakalie.
  5. Przygotujcie tortownicę 24 cm. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia lub wysmarujcie tłuszczem. Wylejcie ciasto. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. godzinę, do uzyskania tzw. suchego patyczka. 
  6. Gotowe ciasto ostudźcie, polejcie polewą wykonaną z podanych, rozpuszczonych składników. 

Źródło: ewa-wkuchni.blogspot.com