Polska kuchnia obfituje w różne słodkie ciasteczka, które świetnie nadają się do kawy. Ale nie oznacza to, że powinniśmy zamykać swoje oczy na specjały innych nacji. 

Weźmy na przykład słodkości ze świata Orientu i szeroko pojętego świata arabskiego. To nie tylko chałwa, baklawa i rachatłukum. W tamtej części globu także potrafią piec ciastka. Dowodem mogą być ciasteczka jogurtowe.

Przepis na tych dzisiejszych bohaterów już dawno opuścił miejsce swojego pochodzenia, jednak sposób obtaczania wyrobionych ciasteczek przed pieczeniem w cukrze pudrem, to wschodni patent. Mimo wszystko niektóre tropy wskazują także na włoskie pochodzenie tych wspaniałości - tego rodzaju ciastka wykazują pewne podobieństwo do włoskich ciasteczek amaretto.

Po co obtaczać ciasteczka w cukrze pudrze?

Maczanie ciastek w cukrze pudrze sprawi nie tylko to, że ciasteczka nabiorą dodatkowej słodyczy. „Kąpiel” w cukrze pudrze spowoduje również, że słodkości staną się po upieczeniu naprawdę piękne. 

Zobacz także:

Apetyczny wygląd będzie wynikiem rozwarstwiania się cukrowej osłonki wystawionej na działanie wysokiej temperatury. Stąd też nieodzownym będzie pieczenie ciasteczek w dość wysokiej temperaturze, czyli 200 st. Celsjusza, przez stosunkowo krótki czas.

Przepis na ciasteczka jogurtowe

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej (niecałe trzy szklanki)
  • 125 g jogurtu naturalnego (niecały mały kubeczek)
  • Ćwierć szklanki cukru kryształu
  • Ok. ćwierć szklanki cukru pudru (do obtaczania)
  • 2 jajka
  • Pół szklanki oleju
  • Starta skórka z cytryny
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Wymieszajcie w dużej misce wszystkie składniki poza cukrem pudrem, mąką i proszkiem do pieczenia za pomocą rózgi.
  2. Dodajcie przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszajcie ciasto łyżką i przykryjcie folią spożywczą. Odstawcie na 5 minut, najlepiej do zamrażarki, by nieco zesztywniało. W tym czasie włączcie piekarnik.
  3. Na talerz wysypcie cukier puder. Formujcie z ciasta nieduże kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczajcie je dokładnie w wysypanym cukrze. 
  4. Wykładajcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i lekko rozpłaszczajcie ciasteczka. 
  5. Pieczcie przez ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. Celsjusza.

Smacznego!