Czy wiecie, że biszkopt uważa się za jedno z najstarszych ciast? Pierwsze wzmianki o nim sięgają już XI wieku, a sama nazwa „biszkopt” wywodzi się z łaciny, gdzie „bic coctus” oznacza „dwa razy gotowany”.
Współcześnie z ciasta biszkoptowego przygotowuje się wiele różnych wypieków - torty, keks, rolady, babki i ciastka, a także uwielbiane przez Polaków ciasta przekładane (jak na przykład wuzetka i stefanka). Przepis na biszkopt opiera się na dużej ilości jajek, które trzeba wcześniej ubić dzieląc wcześniej białka i żółtka. Ale czy na pewno?
Jak zrobić biszkopt bez ubijania piany?
Upieczenie biszkoptu bez mozolnego oddzielania żółtek od białek i ubijania piany jest jak najbardziej możliwe. Wystarczy tylko przestrzegać kilku ważnych zasad i wcześniej zmiksować solidnie całe jajka z cukrem.
Mąka na biszkopt powinna być lekka i drobno mielona, na przykład pszenna typ 450. Możecie kierować się ilością białka znajdującego się w mące - im jest go mniej, tym ciasto wyjdzie bardziej puszyste.
Zobacz także:
Kolejna kwestia to ilość cukru i mąki na każde jajko. Jeżeli używacie jajek w średnim rozmiarze, to na każdą sztukę przypada równo po 30 g cukru i 30 g mąki. Dzięki tej złotej proporcji biszkopt bez ubijania piany będzie wyrośnięty, puszysty i smaczny. Sprawdźcie poniżej, jak go przygotować.
Przepis na biszkopt bez ubijania
Składniki:
- 210 g mąki pszennej typ 450
- 210 g cukru
- 7 jaj rozmiar M
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Rozgrzejcie piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
- Wsypcie do miski przesianą mąkę oraz szczyptę soli. Wymieszajcie.
- Do osobnej miski wbijcie całe jajka i wsypcie cukier. Możecie dodać też trochę cukru waniliowego lub aromatu.
- Wymieszajcie jajka, a następnie ubijcie je na najwyższych obrotach miksera. Masa powinna być jednolita i mieć bardzo gęstą konsystencję, przypominającą krem. Jajka należy ubijać dość długo, by potroić ich objętość.
- Do miski z mąką dodajcie ⅓ masy jajecznej. Wymieszajcie. Dodajcie kolejną porcję, wymieszajcie i tak dalej. Całość mieszamy szpatułką, nie mikserem.
- Kiedy wszystkie składniki już się połączą, wlejcie masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie ją do rozgrzanego piekarnika i pieczcie w 170 stopniach przez 40-50 minut, w zależności od wysokości tortownicy oraz mocy piekarnika.
- Po wyjęciu tortownicy z piekarnika odczekajcie 5 minut. Teraz można wyjąć biszkopt i postawić go na kratce. Zostawcie go tam, aż ostygnie. Smacznego!