Przepadacie za kajmakiem? Pyszna masa krówkowa to składnik niezbędny do pieczenia ciast, zwłaszcza imponujących przekładańców. Przyda się też do zrobienia klasycznych wafli (zwanych potocznie także andrutami), a nawet można nadziewać nim pączki. Najczęściej kajmak wykorzystuje się do do przełożenia już gotowych warstw ciasta, ale bez obaw można go upiec w piekarniku.

Poniżej mamy dla was przepis na takie proste ciasto z masą kajmakową. Do tego jeszcze kula kruchego ciasta, trochę płatków, orzechów i w kilka chwil można upiec coś pysznego. Taki wypiek pokochają wszyscy wielbiciele bardzo słodkich ciast - pyszny kajmak, z chrupiącą kruszonką z wierzchu i delikatnym spodem to po prostu mistrzostwo świata. Cały przepis wraz z listą składników i sposobem przygotowania znajduje się poniżej. 

Przepis na ciasto kajmakowe z kruszonką

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:

  • 200 g mąki
  • 200 g kajmaku
  • 100 g orzechów włoskich 
  • 100 g cukru pudru
  • 85 g bułki tartej
  • 70 g roztopionego masła
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżki płatków owsianych 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Przesiejcie do miski 200 g mąki. Dodajcie 100 g cukru pudru, 80 g bułki tartej, 2 łyżki płatków owsianych oraz szczyptę soli i po łyżeczce cukru waniliowego oraz proszku do pieczenia. Wymieszajcie.
  2. Do miski z suchymi składnikami wlejcie 70 g roztopionego i lekko ostudzonego masła oraz 5 łyżek wody. Wymieszajcie i zagniećcie ciasto. 
  3. Kiedy będzie już gotowe, uformujcie z niego kulę i podzielcie na 2 części. Jedna powinna stanowić ok. ⅓ całego ciasta, a druga ⅔. Ponownie zagniećcie. 
  4. Zawińcie kule z ciasta w folię. Większą włóżcie do lodówki na 30 minut, a mniejszą do zamrażarki. 
  5. Następnie posiekajcie drobno orzechy włoskie i wymieszajcie starannie z kajmakiem. 
  6. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóżcie papierem do pieczenia. Wyjmijcie z lodówki większą kulę ciasta i rozprowadźcie je równomiernie po dnie foremki.
  7. Na ciasto wyłóżcie masę kajmakowo-orzechową i rozsmarujcie.
  8. Teraz wyjmijcie z zamrażarki mniejszą kulę z ciastem i zetrzyjcie ją na tarce na dużych oczkach, tworząc swojego rodzaju kruszonkę. 
  9. Blaszkę z ciastem wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i pieczcie od 30 do 40 minut. Po upieczeniu odstawcie do ostudzenia, a później odłóżcie do lodówki. Podawajcie ciasto schłodzone. Smacznego!