Jakoś często tak się dzieje, ze łasuchy są jednocześnie leniuszkami. Jak pogodzić więc te dwa oblicza? Genialnym rozwiązaniem dla takich osób są z pewnością wszelkiego rodzaju ciasta bez pieczenia.
Taka jest właśnie nasza dzisiejsza bohaterka, czyli krówka. Za jej „krówkowy” smak oczywiście w dużej mierze odpowiadać będzie gotowy kajmak, który stanowi środkową część ciasta.
Jak zrobić puszyste ciasto krówka bez pieczenia?
Przyjemne maślane nuty czuć będzie także w spodzie na wybranych przez was ciasteczkach. Całość wieńczy delikatna, śmietankowa pianka na żelatynie i właśnie śmietanie-kremówce. Co powiecie na taki deser? Zabierajcie się do pracy i podzielcie się z nami waszymi doznaniami!
Przepis na ciasto krówka po mojemu
Składniki na spód:
- 20 dag ciasteczek pełnoziarnistych lub dowolnych herbatników
- 10 dag masła (pół kostki)
Pozostałe składniki:
- 700 ml jogurtu naturalnego gęstego
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 puszka kajmaku (ok. 500 g)
- 400 ml śmietanki kremówki (1 opakowanie)
- 50 g cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny i 100 ml wrzątku do rozpuszczenia żelatyny.
Przygotowanie:
- Przygotujcie najpierw tortownicę o wymiarach 24 cm. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
- Pokruszcie dokładnie ciasteczka, rozpuście masło, po czym wlejcie je do ciastek. Przełóżcie wyrobioną masę na spód tortownicy i dokładnie dociśnijcie ją do formy.
- Teraz pora na pierwszą warstwę pianki z jogurtu. Rozpuście galaretki w gorącej wodzie i ostudźcie.
- Ostudzone galaretki zmiksujcie mikserem i połączcie z jogurtem. Gotową, wymieszaną masę wyłóżcie na spód z ciasteczek. Odstawcie do lodówki do pełnego stężenia.
- Po tym czasie rozprowadźcie na cieście warstwę kajmaku (można ją minimalnie zmniejszyć, jeżeli chcecie, by ciasto nie było zbyt słodkie).
- Pora na piankę z bitej śmietany. Zimną śmietankę ubijcie na pół sztywno. Dodajcie cukier, ubijajcie dalej, a na koniec wlejcie do miski wystudzoną żelatynę, którą wcześniej należy rozpuścić we wrzątku.
- Dobrze zmiksowaną masę śmietanową wylejcie na górę i rozprowadźcie po całej powierzchni. Odstawcie do lodówki ponownie, by ciasto stężało.
- Gotowe ciasto można dowolnie ozdobić, np. rozdrobnionymi orzechami.
Smacznego!