Jakoś często tak się dzieje, ze łasuchy są jednocześnie leniuszkami. Jak pogodzić więc te dwa oblicza? Genialnym rozwiązaniem dla takich osób są z pewnością wszelkiego rodzaju ciasta bez pieczenia.

Taka jest właśnie nasza dzisiejsza bohaterka, czyli krówka. Za jej „krówkowy” smak oczywiście w dużej mierze odpowiadać będzie gotowy kajmak, który stanowi środkową część ciasta.

Jak zrobić puszyste ciasto krówka bez pieczenia?

Przyjemne maślane nuty czuć będzie także w spodzie na wybranych przez was ciasteczkach. Całość wieńczy delikatna, śmietankowa pianka na żelatynie i właśnie śmietanie-kremówce. Co powiecie na taki deser? Zabierajcie się do pracy i podzielcie się z nami waszymi doznaniami!

Przepis na ciasto krówka po mojemu

Składniki na spód:

  • 20 dag ciasteczek pełnoziarnistych lub dowolnych herbatników
  • 10 dag masła (pół kostki)

Pozostałe składniki:

  • 700 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 puszka kajmaku (ok. 500 g)
  • 400 ml śmietanki kremówki (1 opakowanie)
  • 50 g cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny i 100 ml wrzątku do rozpuszczenia żelatyny.

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie najpierw tortownicę o wymiarach 24 cm. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
  2. Pokruszcie dokładnie ciasteczka, rozpuście masło, po czym wlejcie je do ciastek. Przełóżcie wyrobioną masę na spód tortownicy i dokładnie dociśnijcie ją do formy.
  3. Teraz pora na pierwszą warstwę pianki z jogurtu. Rozpuście galaretki w gorącej wodzie i ostudźcie. 
  4. Ostudzone galaretki zmiksujcie mikserem i połączcie z jogurtem. Gotową, wymieszaną masę wyłóżcie na spód z ciasteczek. Odstawcie do lodówki do pełnego stężenia.
  5. Po tym czasie rozprowadźcie na cieście warstwę kajmaku (można ją minimalnie zmniejszyć, jeżeli chcecie, by ciasto nie było zbyt słodkie).
  6. Pora na piankę z bitej śmietany. Zimną śmietankę ubijcie na pół sztywno. Dodajcie cukier, ubijajcie dalej, a na koniec wlejcie do miski wystudzoną żelatynę, którą wcześniej należy rozpuścić we wrzątku. 
  7. Dobrze zmiksowaną masę śmietanową wylejcie na górę i rozprowadźcie po całej powierzchni. Odstawcie do lodówki ponownie, by ciasto stężało.
  8. Gotowe ciasto można dowolnie ozdobić, np. rozdrobnionymi orzechami. 

Smacznego!

Zobacz także: