Znacie francuski przysmak crème brûlée? To aksamitny i bardzo smaczny deser, ale niestety jest dość trudny w przygotowaniu. Alternatywą mogą być desery budyniowe, ale jeżeli nie chcecie używać mąki do zrobienia takiego smakołyku, skorzystajcie z poniższego przepisu.

To smaczny, delikatny deser, który robi się z zaledwie 3 składników. Nie znajdziecie wśród nich skrobi ani żelatyny, a mimo to masa jest zwarta i jednocześnie aksamitna i lekka. Przygotowanie jest proste i poradzi sobie z nim każdy. Przygotujcie sobie potrzebne produkty i zróbcie ten deser przy najbliższej okazji. 

Przepis na deser a la crème brûlée z 3 składników

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 2 jajka

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wlejcie 500 ml mleka. Doprowadźcie do wrzenia. 
  2. Gdy mleko zacznie się gotować, odstawcie je na bok.
  3. Do drugiego, czystego garnka wsypcie 70 g cukru. Podgrzejcie, aż cukier się skarmelizuje. Uwaga - nie mieszamy cukru łyżką! Należy co jakiś czas potrząsać garnkiem, by cukier rozpuścił się równomiernie. 
  4. Kiedy już powstanie z niego karmel, powoli, partiami wlewajcie do niego gorące mleko. Należy wlać niewielką ilość, wymieszać dobrze łyżką i tak dalej, aż całe mleko znajdzie się w garnku z cukrem. Dobrze wymieszajcie i odstawcie na bok. 
  5. Do miski wbijcie 2 całe jajka. Możecie doprawić je odrobiną ekstraktu z wanilii. Wymieszajcie za pomocą trzepaczki.
  6. Teraz, cały czas mieszając, powoli i cieniutkim strumieniem wlejcie mleko z cukrem do jajek. 
  7. Po wszystkim przelejcie powstały płyn do garnka przez sitko, na którym zatrzymają się drobne grudki.
  8. Teraz wlejcie go do słoiczków i przykryjcie je folią spożywczą. 
  9. Słoiczki włóżcie do garnka i wlejcie do niego tyle gorącej wody, by sięgała do ⅓ ich wysokości. Przykryjcie garnek i pasteryzujcie przez 15 minut. Zostawcie słoiczki w garnku na 3-4 godziny, do całkowitego ostudzenia. 
  10. Po tym czasie wyjmijcie słoiki z garnka, zdejmijcie folię i udekorujcie je z wierzchu drobno siekanymi orzechami. Smacznego!