Święta wielkanocne nieodłącznie kojarzą się większości Polaków z żurkiem. Są jednak wśród nas tacy, którzy na śniadanie w Wielką Niedzielę podają jednak zupę chrzanową. Znana z anteny telewizji TVN Anna Starmach przedstawiła w jednym ze swoich kulinarnych filmików wariację na temat tej drugiej właśnie zupy. Spokojnie, kucharka nie zmieniła przepisu o 180 stopni.

Zupa krem na święta wielkanocne Ani Starmach

Są w nim ziemniaki, jest oczywiście chrzan i warzywa i inne klasyczne dodatki. Tym, co różni jej zupę chrzanową od standardowej receptury, jest sposób przygotowania. 

Pani Ania po podsmażeniu warzyw na wytopionym tłuszczu z boczku gotuje je do miękkości, a potem miksuje za pomocą blendera „żyrafy”. Zupa chrzanowa w formie zupy krem to więc nie tylko wspaniały, wielkanocny smak, ale też ciekawa i miła dla podniebienia konsystencja.

Przepis na zupę chrzanową Ani Starmach

Składniki:

  • 2 pory
  • Pół selera
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 l wody
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 3-4 łyżki chrzanu
  • Jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

  1. Boczek wędzony pokrójcie w kostkę i wytopcie na patelni. 
  2. Obierzcie warzywa i pokrójcie w drobną kostkę, by szybciej się ugotowały.
  3. Z patelni wyjmijcie kawałki mięsa z boczku i zostawcie sam tłuszcz, na którym trzeba podsmażyć warzywa.
  4. Zalejcie podsmażone warzywa wodą i gotujcie do miękkości z zielem angielskim, pieprzem w ziarnach i liściem laurowym.
  5. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Kiedy warzywa w garnku zmiękną, dodajcie do zupy ziemniaki. 
  6. Kiedy ziemniaki zmiękną, zmiksujcie całość blenderem. 
  7. Teraz pora na dodanie chrzanu. Dodajcie także odrobinę śmietany kremówki. Dokładnie wymieszajcie i na samym końcu do smaku majeranek.
  8. Podawajcie z wcześniej przysmażonym boczkiem i ugotowanymi na twardo jajkami.

Smacznego!

Zobacz także: