Święta wielkanocne nieodłącznie kojarzą się większości Polaków z żurkiem. Są jednak wśród nas tacy, którzy na śniadanie w Wielką Niedzielę podają jednak zupę chrzanową. Znana z anteny telewizji TVN Anna Starmach przedstawiła w jednym ze swoich kulinarnych filmików wariację na temat tej drugiej właśnie zupy. Spokojnie, kucharka nie zmieniła przepisu o 180 stopni.
Zupa krem na święta wielkanocne Ani Starmach
Są w nim ziemniaki, jest oczywiście chrzan i warzywa i inne klasyczne dodatki. Tym, co różni jej zupę chrzanową od standardowej receptury, jest sposób przygotowania.
Pani Ania po podsmażeniu warzyw na wytopionym tłuszczu z boczku gotuje je do miękkości, a potem miksuje za pomocą blendera „żyrafy”. Zupa chrzanowa w formie zupy krem to więc nie tylko wspaniały, wielkanocny smak, ale też ciekawa i miła dla podniebienia konsystencja.
Przepis na zupę chrzanową Ani Starmach
Składniki:
- 2 pory
- Pół selera
- 2 korzenie pietruszki
- 2 cebule
- 2 małe ziemniaki
- 2 l wody
- 200 ml śmietanki kremówki
- 200 g wędzonego boczku
- 1 łyżeczka majeranku suszonego
- 1 ząbek czosnku
- Sól
- Pieprz
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 3-4 łyżki chrzanu
- Jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
- Boczek wędzony pokrójcie w kostkę i wytopcie na patelni.
- Obierzcie warzywa i pokrójcie w drobną kostkę, by szybciej się ugotowały.
- Z patelni wyjmijcie kawałki mięsa z boczku i zostawcie sam tłuszcz, na którym trzeba podsmażyć warzywa.
- Zalejcie podsmażone warzywa wodą i gotujcie do miękkości z zielem angielskim, pieprzem w ziarnach i liściem laurowym.
- Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Kiedy warzywa w garnku zmiękną, dodajcie do zupy ziemniaki.
- Kiedy ziemniaki zmiękną, zmiksujcie całość blenderem.
- Teraz pora na dodanie chrzanu. Dodajcie także odrobinę śmietany kremówki. Dokładnie wymieszajcie i na samym końcu do smaku majeranek.
- Podawajcie z wcześniej przysmażonym boczkiem i ugotowanymi na twardo jajkami.
Smacznego!
Zobacz także: