Klasyczne włoskie pesto bazyliowe zachwyca smakiem i aromatem, ale nie każdy wie, że równie pyszne zielone smarowidło można zrobić z czegoś, co kosztuje grosze w każdym warzywniaku. Co więcej, wielu z nas ma nawet ten składnik na własnych parapetach zupełnie za darmo, ale nawet nie wie, że genialnie nadaje się jako baza do pesto. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie spróbujcie takiej wersji włoskiego klasyka.
Jak zrobić pesto taniej i smaczniej?
Wiele mówi się ostatnio o pesto z liści rzodkiewki czy czosnku niedźwiedziego, ale mało kto wie, że równie smaczne i aromatyczne wychodzi pesto na bazie szczypioru. Ten popularny dodatek do jajecznicy, sałatek, surówek czy jajek z majonezem idealnie nadaje się do tego przepisu, gdyż jego wyrazisty i lekko pikantny smak pozwala uzyskać charakterną pastę, idealną do makaronów, bruschetty, grzanek czy sosów.
Oprócz szczypiorku, do tego przepisu używa się też sałaty, aby uzyskać jeszcze piękniejszy kolor, gęstszą konsystencję i zamknąć w słoiczku jak najwięcej cennych wartości odżywczych. Podmiana zieleniny to jednak nie wszystko, bo zamiast orzechów piniowych, w tej wersji wykorzystuje się o wiele tańsze pestki słonecznika, które po uprażeniu nabierają fantastycznego, głębokiego smaku i zapachu. Zobaczcie, jak zrobić pesto ze szczypioru i sałaty, a potem koniecznie spróbujcie takiego polskiego odpowiednika włoskiego przysmaku.
Zobacz także:
Źródło: Getty/iStock
Przepis na pesto szczypiorkowe
Składniki:
- 1 pęczek szczypiorku,
- 2-3 liście sałaty,
- 1 garść pestek słonecznika,
- 50 g twardego dojrzewającego sera,
- 1-2 ząbki czosnku,
- pół szklanki oliwy z oliwek,
- sól i sok z cytryny do smaku.
Przygotowanie:
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, aż zarumienią się z każdej strony i nabiorą pięknego zapachu. Następnie odstawiamy je do wystudzenia, a w międzyczasie myjemy i siekamy sałatę ze szczypiorem, obieramy czosnek oraz ścieramy twardy ser na tarce o drobnych oczkach. Na koniec wszystkie składniki dokładnie blendujemy na gładką pastę razem z oliwą, sokiem z cytryny i solą. W razie gdyby konsystencja była zbyt gęsta, dodajcie więcej oliwy.
Z czego zrobić pesto? Inne pomysły
Jeśli jednak nie jesteście fanami szczypioru, domowe pesto możecie przygotować też na bazie kilku innych składników. Szczególnie polecamy pesto z jarmużu oraz pesto z brokułów, ale świetne zielone smarowidła przyrządzicie też na bazie takich warzyw i ziół jak:
- rukola,
- czosnek niedźwiedzi,
- liście rzodkiewki,
- koperek,
- botwinka,
- suszone pomidory,
- pokrzywa,
- awokado,
- kolendra,
- szczaw.