Widzowie programu „Rolnik szuka żony” na pewno pamiętają Anię Bardowską, która za pośrednictwem tego programu poznała swojego męża, z którym założyła rodzinę. Dziś Bardowska jest bardzo aktywna w mediach społecznościowych, gdzie dzieli się kadrami ze swojego życia oraz przepisami na różne dania - gotowanie jest bowiem jedną z jej pasji.

Na Instagramie celebrytka pochwaliła się niedawno autorską recepturą na tradycyjny rosół. Robi go jednak trochę inaczej niż większość z nas. Jedno jest pewne - dzięki temu jej zupa jest o wiele smaczniejsza. 

Pomysł na rosół inaczej

Zanim Ania wrzuci mięso do garnka, najpierw robi z nim jedną rzecz. Układa mięsne kawałki na blasze i wkłada ją do piekarnika. Dopiero, gdy mięso się podpiecze, przekłada je do garnka, dodaje warzywa, zalewa wodą i gotuje. Dzięki tej prostej sztuczce rosół ma bardzo głęboki i przyjemny smak pieczeni. Do tego jeszcze koniecznie podpieczona cebula i pyszna zupa na niedzielę gotowa. 

Ania podpieka tylko mięso, ale można upiec w piekarniku również warzywa. To wzmocni smak zupy i doda jej pięknego koloru. Skorzystajcie z poniższego przepisu i zróbcie ten rosół przy najbliższej okazji, na przykład na niedzielę. 

Zobacz także:

Przepis na rosół wg Ani Bardowskiej

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • szponder wołowy
  • 2 pietruszki
  • 3 marchewki
  • pół selera korzeniowego
  • 1 cebula
  • 1 por
  • natka pietruszki
  • lubczyk
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Kurczaka oraz wołowinę ułóżcie na blasze do pieczenia. Doprawcie mięso solą oraz pieprzem i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczcie przez 40 minut. 
  2. Kiedy mięso będzie się piekło w piekarniku, obierzcie warzywa. Cebulę podpieczcie na suchej patelni lub opieczcie nad gazem. 
  3. Następnie włóżcie mięso do dużego garnka, dodajcie warzywa, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz i zalejcie składniki wodą.
  4. Zagotujcie, a gdy zupa zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie przez 3 godziny na małym ogniu.
  5. Pod koniec gotowania włóżcie do garnka pietruszkę, lubczyk i doprawcie rosół solą. Smacznego!

Źródło: ania.bardowska/Instagram