Widzowie programu „Rolnik szuka żony” na pewno pamiętają Anię Bardowską, która za pośrednictwem tego programu poznała swojego męża, z którym założyła rodzinę. Dziś Bardowska jest bardzo aktywna w mediach społecznościowych, gdzie dzieli się kadrami ze swojego życia oraz przepisami na różne dania - gotowanie jest bowiem jedną z jej pasji.
Na Instagramie celebrytka pochwaliła się niedawno autorską recepturą na tradycyjny rosół. Robi go jednak trochę inaczej niż większość z nas. Jedno jest pewne - dzięki temu jej zupa jest o wiele smaczniejsza.
Pomysł na rosół inaczej
Zanim Ania wrzuci mięso do garnka, najpierw robi z nim jedną rzecz. Układa mięsne kawałki na blasze i wkłada ją do piekarnika. Dopiero, gdy mięso się podpiecze, przekłada je do garnka, dodaje warzywa, zalewa wodą i gotuje. Dzięki tej prostej sztuczce rosół ma bardzo głęboki i przyjemny smak pieczeni. Do tego jeszcze koniecznie podpieczona cebula i pyszna zupa na niedzielę gotowa.
Ania podpieka tylko mięso, ale można upiec w piekarniku również warzywa. To wzmocni smak zupy i doda jej pięknego koloru. Skorzystajcie z poniższego przepisu i zróbcie ten rosół przy najbliższej okazji, na przykład na niedzielę.
Zobacz także:
Przepis na rosół wg Ani Bardowskiej
Składniki:
- 1 cały kurczak
- szponder wołowy
- 2 pietruszki
- 3 marchewki
- pół selera korzeniowego
- 1 cebula
- 1 por
- natka pietruszki
- lubczyk
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kurczaka oraz wołowinę ułóżcie na blasze do pieczenia. Doprawcie mięso solą oraz pieprzem i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczcie przez 40 minut.
- Kiedy mięso będzie się piekło w piekarniku, obierzcie warzywa. Cebulę podpieczcie na suchej patelni lub opieczcie nad gazem.
- Następnie włóżcie mięso do dużego garnka, dodajcie warzywa, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz i zalejcie składniki wodą.
- Zagotujcie, a gdy zupa zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie przez 3 godziny na małym ogniu.
- Pod koniec gotowania włóżcie do garnka pietruszkę, lubczyk i doprawcie rosół solą. Smacznego!
Źródło: ania.bardowska/Instagram