Mięso z rosołu to jeden z takich składników, które często marnują nam się w kuchniach, a to wielka szkoda. Ci, którzy starają się je wykorzystywać, zwykle faszerują nim pierogi lub naleśniki, albo robią domowe pasztety. Jest jednak jeszcze lepszy i znacznie prostszy sposób na wyczarowanie czegoś pysznego. Wystarczy dorzucić 3 tanie dodatki, a w 20 minut powstaną przepyszne nuggetsy, które w mig znikają z talerzy.
Jak zrobić nuggetsy z mięsa z rosołu?
Aby zamienić mięso z rosołu w pyszne domowe nuggetsy potrzebujecie tylko 3 składników. Będzie to 1 jajko, trochę sera żółtego i odrobina bułki tartej. Całość musimy już tylko zblendować razem z mięsem na gładką masę, a następnie uformować w dłoniach i gotowe.
Do tego przyda się jednak szczypta mielonej słodkiej papryki dla dodatkowego smaku i koloru panierki oraz kapka oliwy, aby nuggetsy pięknie się zarumieniły. Wystarczy dosłownie kilka kropli tłuszczu, gdyż tym razem zamiast smażenia na patelni, przygotujemy pieczone nuggetsy z piekarnika, które są znacznie lżejsze i zdrowsze, a przy tym równie smaczne jak klasyczne.
Ten genialny w swojej prostocie przepis podpatrzyliśmy na Instagramowym profilu @u_wojtusia_na_talerzu. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje składników i krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku.
Zobacz także:
Źródło: Getty/iStock
Przepis na nuggetsy z mięsa z rosołu
Składniki:
- około 190 g obranego mięsa z rosołu,
- 1 jajko,
- 60 g tartego żółtego sera,
- bułka tarta + papryka mielona do panierowania,
- odrobina oliwy.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, a następnie formujemy z niej niewielkie nuggetsy.
- Gotowe kąski obtaczamy w bułce tartej wymieszanej ze słodką mieloną papryką, a następnie układamy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Tak przygotowane nuggetsy z mięsa z rosołu spryskujemy oliwą i pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.
Co można zrobić z mięsa z rosołu? Inne pomysły
Nuggetsy z mięsa z rosołu to prawdziwy przysmak, który z pewnością trafi w wasze gusta, jednak gdy z czasem to danie już się wam przeje, możecie wypróbować też kilka innych przepisów. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują:
- pasztet z mięsa z rosołu,
- kluski i knedle z mięsa z rosołu,
- gotowane lub pieczone pierogi z mięsem z rosołu,
- zapiekanka ziemniaczana lub makaronowa z mięsem,
- naleśniki, krokiety i paszteciki z mięsem,
- kotlety ziemniaczane z mięsem.
Źródło: Instagram.com/u_wojtusia_na_talerzu/