Ostatnie dni zdecydowanie dają w kość! Silne upały są nie tylko uciążliwe, ale i niebezpieczne. Jeżeli to możliwe, najlepiej przeczekać wysokie temperatury w chłodnym pomieszczeniu, nosić przewiewne ubrania i pić jak najwięcej wody. Uzupełnianie płynów jest ogromnie ważne, ponieważ podczas upałów organizm się o wiele mocniej poci, by się schłodzić. Ulgę podczas iście afrykańskiej pogody przyniosą łatwe w przygotowaniu i bardzo orzeźwiające napoje – sprawdźcie, jak je przygotować!

Świeże soki owocowe

Soki z owoców bogatych w potas i inne minerały, doskonale odżywią organizm w trakcie upałów. Wraz z potem wydalany jest głównie potas, który jest ogromnie ważny dla prawidłowego funkcjonowania. Świeżo wyciskany sok z pomarańczy z dodatkiem kilku kostek lodu, sprawdzi się idealnie! Bardzo dobry jest także sok z truskawek i kiwi. Wystarczy, że zmiksujecie te owoce razem za pomocą blendera i dodacie odrobinę miodu. Dolejcie nieco zimnej wody, lód i gotowe.

Woda z lodem, cytryną i miętą

Nie ma to jak dzbanek zimnej wody z dodatkiem orzeźwiającej cytryny! Wystarczy skroić jedną cytrynę i dodać kilka liści świeżej mięty. Dobrze sprawdzi się też limonka, ogórek i truskawki. Do tego kilka kostek lodu i naturalny napój na upały gotowy!

Sorbet owocowy

Kolejny świetny pomysł na orzeźwiający napój w upały to sorbet owocowy. Dobrze sprawdzi się w tym celu arbuz, który zawiera bardzo dużo wody. Kawałki arbuza zmiksujcie z pokruszonym lodem i przelejcie do szklanek. Możecie dodać trochę cukru oraz kilka liści mięty.

Zobacz także:

Zielona herbata

Nie wszyscy wiedzą, że zielona herbata ma właściwości wychładzające. To właśnie dlatego jest ona bardzo polecana w upały! Najlepiej oczywiście pić herbatę, gdy jest schłodzona. Zaparzcie zieloną herbatę, odstawcie do ostudzenia i włóżcie do lodówki. Możecie dodać do niej kostki lodu, cytrynę i miętę – będzie smakować fantastycznie! Jeżeli herbata wyjdzie zbyt gorzka (długo parzona zaczyna mieć charakterystyczny posmak goryczki) wystarczy, że dolejecie do niej zimnej wody.

Koktajl mleczno-owocowy

Nie od dziś w upały pije się chłodny kefir lub maślankę, które wspaniale schładzają i przynoszą ulgę. Warto dodać do mlecznych napojów świeże owoce, na przykład truskawki albo maliny, dzięki którym uzupełnicie witaminy i minerały. Wystarczy, że zmiksujecie owoce z kefirem, jogurtem, mlekiem albo maślanką i gotowe! Przed podaniem możecie dodatkowo schłodzić koktajl w lodówce.

Ważne – pijąc w trakcie upałów bardzo zimne napoje, starajcie się nie wypijać ich zbyt szybko. Szok spowodowany niską temperaturą napoju, może paradoksalnie doprowadzić do infekcji gardła. Dobrze jest pić takie napoje powoli, by nieco się ogrzały od wysokiej temperatury powietrza.