Moneta w zamrażarce
Pixabay
Zdrowie

Zostaw monetę w zamrażarce. Trik może sprawić, że wiele zyskasz. Niewiarygodne!
 

Jeżeli można sobie pomagać, nie widzimy przeszkód, by z takiej pomocy chętnie korzystać. Niektóre triki nie tylko was zaskoczą, co właśnie pomogą! Oto jeden z nich.

Podczas wyjazdów, nawet krótkich, możemy czasami zaobserwować ciekawe zjawisko. Zdarza się, że podczas naszej nieobecności w domu zegary cyfrowe pokazują zły czas. 

Czy kiedykolwiek podczas powrotu do domu zaobserwowaliście podobną sytuację? Wchodzicie we własne progi, wnosicie torby podróżne, a zegary pokazują błędny czas?

Pierwsze myśli, jakie przychodzą wówczas do głowy, biegną w kierunku przerw w dostawie prądu, ewentualnie chwilowej awarii. Jeśli miało miejsce jedno lub drugie, trudno przewidzieć ile faktycznie czasu minęło od awarii do jego samoistnej naprawy.

Twoje zdrowie

Pewne małe triki spowodują, że twoje zdrowie będzie ci wdzięczne. Niektóre wymagają niewielkiego udziału siły, a zmieniają sytuację na lepsze. Trik, o którym dziś mowa przyda się zarówno przy dłuższym, jak i krótszym opuszczeniu miejsca zamieszkania.

W Stanach Zjednoczonych pretekstem do opuszczenia domu może być huragan, w Polsce, wystarczy podróż służbowa. Jest łatwy sposób, który ułatwi diagnozę, czy żywność w zamrażarce po naszej długiej nieobecności nadaje się do konsumpcji, czy trzeba ją od razu wyrzucić.

Wystarczy do naszej domowej zamrażarki wrzucić monetę. Sztuczka uda się dzięki trzem rzeczom. Potrzebujemy kubek/filiżankę, monetę i wodę z kranu. Tak, nic więcej nie będzie ci na ten moment potrzebne.

Jak to działa?

Filiżankę umieszczamy w zamrażarce. Solidnie mrozimy, a następnie kładziemy monetę na lodowym wierzchu i chowamy ponownie do zamrażarki. Właśnie ten sposób podpowie, czy twoje jedzenie było zamrożone podczas twojej nieobecności.

Moneta może się zachować różnie. Jeżeli spadnie na dno filiżanki, oznacza to, że jedzenie zostało rozmrożone i należy je wyrzucić. Jeśli moneta została na górze albo w środku naczynia, wówczas produkty z lodówki mogą się jeszcze przydać.

To bardzo prosta metoda, która z pewnością pomoże waszej spożywczej orientacji. Możecie zastosować ją u siebie w domu lub podzielić się nią ze swoimi bliskimi. Dzięki temu zapobiegniemy marnotrawieniu żywności, ale i będziemy mieli pewność, że nic się z nią nie wydarzyło!

 

Magda Gessler odpowiada na pytania

 mięso mielone
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko rozmrozić mięso mielone? Ten prosty sposób totalnie was zaskoczy
Mrożenie jedzenia to idealny sposób na przedłużenie czasu jego przechowywania. W obecnych czasach to popularna opcja, kiedy zdecydowanie więcej czasu poświęcamy nauce i pracy. Mrożona żywność jest nieraz ratunkiem w kryzysowych sytuacjach, kiedy zależy nam na szybkim przygotowaniu posiłku.

Dzięki mrożeniu, wiele produktów zyskuje dłuższy czas świeżości oraz przydatności do spożycia. Poprzez taki zabieg nie trzeba się martwić zakazem handlu w niedzielę bądź niezapowiedzianą wizytą gości. Wówczas wystarczy po prostu rozmrozić dany produkt i go przygotować.  Dlaczego warto mrozić niektóre produkty? Mimo wielu nieprzychylnych opinii, mrożenie żywności jest nie tylko dobrym sposobem na dłuższy czas jej przechowywania , ale także pomaga ograniczyć marnowanie jedzenia. Często podczas zakupów, kupuje się zbyt wiele różnych produktów. Wówczas, aby ich nie wyrzucać, warto je zamrozić. Będzie to opcja awaryjna na czarną godzinę, a także pozwoli uniknąć trwonienia produktów żywnościowych. Niegdyś krążył również osąd o zanikaniu cennych wartości żywienia poprzez proces mrożenia, co jest kompletną bzdurą. Takie działanie nie tylko przedłuża datę ważności , ale i zatrzymuje wszystkie wartościowe mikroelementy. Nie trzeba się tego bać, gdyż to tylko ułatwia funkcjonowanie. Jak poprawnie mrozić mięso? Wszystkie produkty mięsne nadają do mrożenia. Należy jednak pamiętać, że im mniejszy kawałek, tym krótszy czas jego przechowywania z zamrażarce, zaś mięso mielone może być mrożone nawet przez 8 tygodni. Wówczas warto również pamiętać o kilku zasadach: do mrożenia używajcie specjalnych woreczków z suwakiem, plastikowych pojemników bądź opakowań próżniowych, które są przystosowane do niższych temperatur, zamrażajcie tylko świeże mięso, dobrej jakości, materiały opakowań nie powinny przepuszczać wilgoci, nie zamrażajcie mięsa w oryginalnych opakowaniach, starajcie się mrozić mniejsze porcje. Dzięki trzymaniu się tych punktów, będziecie mieć pewność, iż zamrożone...

rozmrażanie mięsa
Pixabay
Newsy
Rozmrażacie mięso w temperaturze pokojowej? Nawet nie zdajecie sobie sprawy, jaki to fatalny błąd
Jak się okazuje najczęstszy sposób rozmrażania mięsa jest nie tylko niepoprawny, ale i niebezpieczny dla zdrowia. Sprawdźcie, dlaczego nie powinno się tak robić!

Zazwyczaj wiele osób robiąc zakupy decyduje się na wzięcie większej ilości produktów. Dzięki temu oszczędzają czas na dojazdach czy stanie w kolejkach. Wówczas większość z tych rzeczy, a przede wszystkim mięso jest mrożone. To świetna alternatywa na brak czasu czy niedziele handlowe, gdy sklepy są zamknięte. Wówczas wystarczy wyjąć produkt z zamrażarki i rozmrozić. Wydaje się to być banalne, a jednak stosowanie jednego sposobu jest niestety niebezpieczne! Zalety mrożenia żywności Mity związane z negatywnym sposobem przechowywania produktów spożywczych poprzez mrożenie już dawno zostały obalone. To jeden z najskuteczniejszych patentów, by żywność przez jak najdłuższy czas zachowała swoją świeżość. Nieprawdą jest również, iż poprzez taką obróbkę tracą one na swojej jakości. Odpowiednio rozmrożone produkty są tak samo wartościowe jak te świeże. Wśród innych pozytywnych aspektów należy wyróżnić, takie jak: zapobieganie rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych, brak potrzeby stosowania dodatkowych składników konserwujących, zachowanie walorów smakowych produktów, zapobieganie procesowi jełczenia tłuszczów, świetna opcja podczas niespodziewanych gości czy niedziel handlowych.  Nie trzeba się bać tego procesu, gdyż zdecydowanie może pomóc w codziennym funkcjonowaniu. Prawidłowe mrożenie mięsa Aby mięso przez jak najdłuższy czas zachowało swoją świeżość i było równie wartościowe co przed zamrożeniem, należy zadbać o odpowiednie warunki tego procesu. Warto pamiętać, że im mniejszy kawałek mięsa, tym krócej może być on przechowywany w zamrażarce. Mrożeniu może podlegać tylko świeże mięso. Powinno się je schować w szczelne opakowanie bez dostępu do wilgoci. Problematyczne może...

Jak długo można przechowywać w słoiku rosół?
Adobe Stock
Newsy
Jak długo można przechowywać rosół w słoiku? Wszystko zależy od 1 rzeczy
Zdarza się, że zostanie wam po obiedzie sporo rosołu, a chętnych na kolejną dokładkę już nie widać. Jak można uporać się z nadmiarem tej zupy?

Podobno od przybytku głowa nie boli. Ale nie w przypadku gromadzenia zapasów świeżych potraw, na które nie ma już chętnych. Tak jest choćby z rosołem. Czasami aż żal wylewać wspaniały, długo gotowany wywar na drobiowym mięsie i świeżej włoszczyźnie. Mamy na to sposób. A nawet dwa naprawdę ciekawe sposoby. Pierwszy z nich to zakonserwowanie rosołu w gorących słoiczkach. Na pewno znacie zasady prostej, domowej pasteryzacji. Rosół z takiego słoiczka, przez długi czas może być przechowywany nawet poza lodówką. Co, jeśli jednak nie macie w domu dużej spiżarki lub nie chcecie składować słoików z jedzeniem na widoku? Czy można mrozić rosół? Mamy dla was inne, alternatywne rozwiązanie. Wszelkich trudności z przechowywaniem zakonserwowanego lub niezakonserwowanego rosołu, pozbawi was zamrażarka. Zamrażanie rosołu to naprawdę świetne rozwiązanie dla zapracowanych i zabieganych pań domu. W sam raz na niespodziewaną, „podbramkową sytuację”. Czyli na przykład wtedy, gdy ktoś w waszym domu poważnie się rozchoruje i nie macie już czasu na długie ślęczenie przy garnku z rosołem w kuchni. Zanim jednak przyjdzie do karmienia chorej osoby ciepłym rosołkiem, wywar trzeba najpierw odpowiednio przygotować do zamrożenia. Niezbyt rozsądne będzie mrożenie dużych ilości bulionu w wielkich, nieporęcznych słojach, które z trudem przecisną się przez drzwiczki zamrażarki. Jak powinno się zamrażać rosół? Co więc z tym fantem zrobić? Kiedy uznacie, że nie ma już chętnych na niedzielny rosół, przegotujcie go raz jeszcze. Tym razem jednak nie na maleńkim, ledwie mrugającym ogniu, a za to na jak największym palniku i na największym ogniu. Zapytacie – o co chodzi? Rzecz idzie o zredukowanie ilości wody w rosole. W garnku po takiej redukcji i wygotowaniu...

Czy mrożone warzywa są zdrowe?
Sergey/Adobe Stock
Triki kulinarne
Oto kilka owoców i warzyw, które są bardziej odżywcze w postaci mrożonej niż świeżej. Będziecie zaskoczeni!
Mrożonki nie takie straszne, jak je malują – niektóre mrożone warzywa są nawet bardziej wartościowe od tych świeżych.

Powszechnie uważa się, że świeże warzywa są zdrowsze i bogatsze w mikroelementy i wartości odżywcze od tych mrożonych. Tymczasem warto wiedzieć, że nie we wszystkich przypadkach tak musi być! Przyjrzyjmy się temu wszystkiemu bliżej. Lubimy, gdy na talerzu pojawia się coś świeżego i zdrowego. Stąd często bierze się nasza decyzja o pomijaniu mrożonych owoców i warzyw. Te zwykle postrzegane są jako mniej wartościowe. Paradoksalnie klientów zniechęcać może ich stosunkowo niska cena – zwykle nie jesteśmy w stanie uwierzyć, że za małe pieniądze dostaniemy odpowiednią jakość. Jeżeli omijaliście dotąd w sklepach zamrażarki wypełnione warzywami i owocami, szybko zmienicie swoje przyzwyczajenia po przeczytaniu tej listy produktów, które są przynajmniej tak samo zdrowe po odmrożeniu, jak te świeże. Lista warzyw, które warto jeść po odmrożeniu: Groszek . Trudno w to uwierzyć, ale poczciwy zielony groszek zachowuje więcej witaminy C w postaci mrożonej, niż na świeżo. Warto więc dodać nieco groszku do naszej sałatki warzywnej czy do marchewki na ciepło. Szpinak – to nielubiane przez dzieci, a uwielbiane przez dorosłych warzywo podczas mrożenia zachowuje się podobnie jak wspomniany powyżej groszek. Nie bójmy się więc kupować mrożonego szpinaku! Marchewka . To będzie duże zaskoczenie dla fanów jedzenia surowej marchewki. Według badań Harvard Medical School świeża marchewka ze sklepu może wykazywać utratę ok. 80% witaminy C podczas procesu składowania w chłodniach i transportu. Wniosek? Warto zamrozić sobie na zapas świeżo wykopaną z ogródka marchew na całą zimę! Jagody tak samo źle znoszą pobyt w lodówce jak marchewki.  Już po trzech dniach przechowywania ich w naszej chłodziarce tracą mnóstwo witaminy C. Przetrzymywanie jagód w...