Nasze babcie musiały radzić sobie z chorobami i infekcjami w nieco innych warunkach niż obecnie. Dlatego też chętnie stosowały się do zasad i prawideł medycyny naturalnej. Domowe syropy, wypróbowane kuracje naparami własnej roboty, czy też regularne płukania gardła - jeżeli cierpicie na kaszel i inne przeziębieniowo-grypowe przypadłości, nie czekajcie.
Mikstura z mleka, miodu i czosnku na kaszel
Babcine sposoby na przeziębienie postawiły na nogi już niejednego chorego. Koniecznie wypróbujcie choć jeden z tych niezwykłych przepisów na zdrowie, a przekonacie się, że było warto. Dzisiaj proponujemy słynną miksturę w postaci mleka, miodu i czosnku.
Brzmi kontrowersyjnie? Tak egzotyczne połączenia w naszej diecie nie występują co prawda zbyt często, ale czego nie robi się dla zdrowia! Każdy ze wspomnianych składników ma niezwykle korzystne dla naszego organizmu właściwości - zwłaszcza w okresie infekcji, gryp i wirusów.
- Mleko zawiera witaminę A, która wspiera błony śluzowe, szczególnie narażone na uszkodzenie w sezonie grypowym.
- Miód to z kolei substancje bakteriobójcze, a także cała masa niezbędnych mikroelementów.
- Czosnek zaś nie od dziś znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości - nie bez przyczyny nazywamy go przecież naturalnym antybiotykiem.
Przygotujcie zatem opisaną poniżej miksturę i sprawdźcie na własnej skórze, jak dobrze może wpłynąć na wasze zdrowie.
Zobacz także:
Przepis na miksturę z mleka, miodu i czosnku na kaszel
Składniki:
- szklanka mleka
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Do gotującego się mleka dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku.
- Gotujemy miksturę na wolnym ogniu przez 4 minuty.
- Do lekko wystudzonej mieszanki dodajemy miód.
- Taki syrop należy podawać wieczorem, przed snem.