Nasze babcie musiały radzić sobie z chorobami i infekcjami w nieco innych warunkach niż obecnie. Dlatego też chętnie stosowały się do zasad i prawideł medycyny naturalnej. Domowe syropy, wypróbowane kuracje naparami własnej roboty, czy też regularne płukania gardła - jeżeli cierpicie na kaszel i inne przeziębieniowo-grypowe przypadłości, nie czekajcie.

Mikstura z mleka, miodu i czosnku na kaszel

Babcine sposoby na przeziębienie postawiły na nogi już niejednego chorego. Koniecznie wypróbujcie choć jeden z tych niezwykłych przepisów na zdrowie, a przekonacie się, że było warto. Dzisiaj proponujemy słynną miksturę w postaci mleka, miodu i czosnku.

Brzmi kontrowersyjnie? Tak egzotyczne połączenia w naszej diecie nie występują co prawda zbyt często, ale czego nie robi się dla zdrowia! Każdy ze wspomnianych składników ma niezwykle korzystne dla naszego organizmu właściwości - zwłaszcza w okresie infekcji, gryp i wirusów.

  • Mleko zawiera witaminę A, która wspiera błony śluzowe, szczególnie narażone na uszkodzenie w sezonie grypowym.
  • Miód to z kolei substancje bakteriobójcze, a także cała masa niezbędnych mikroelementów.
  • Czosnek zaś nie od dziś znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości - nie bez przyczyny nazywamy go przecież naturalnym antybiotykiem. 

Przygotujcie zatem opisaną poniżej miksturę i sprawdźcie na własnej skórze, jak dobrze może wpłynąć na wasze zdrowie.

Zobacz także:

Przepis na miksturę z mleka, miodu i czosnku na kaszel

Składniki: 

  • szklanka mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  • Do gotującego się mleka dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku.
  • Gotujemy miksturę na wolnym ogniu przez 4 minuty.
  • Do lekko wystudzonej mieszanki dodajemy miód.
  • Taki syrop należy podawać wieczorem, przed snem.