Katar, kaszel i gorączka to nieodłączni towarzysze przeziębienia. Często nawet zanim pojawią się pierwsze objawy choroby, czujemy, że „coś nas bierze”. To już wtedy najlepiej zacząć wzmacniać organizm, rozgrzewać się, zacząć cieplej się ubierać.

Istnieje wiele prostych, tradycyjnych metod na złagodzenie skutków choroby i poprawę samopoczucia. Składniki na domowe, rozgrzewające napary zwykle mamy pod ręką w domu.

Dlaczego jesienią i zimą chorujemy częściej?

Jesień i zima to czas wzmożonych infekcji. Jest kilka powodów, dlaczego tak się dzieje. Pierwszym, jest to, że zaczyna się robić chłodno i mokro. W ciągu dnia często zmienia się pogoda i temperatura też jest zmienna. Zdarza nam się zmarznąć, bo od wyjścia z domu ochłodziło się i okazuje się, że jesteśmy za lekko ubrani. Zdarza nam się zmoknąć czy przemoczyć nogi.

Jesienią zmienia się także nasza dieta. Jemy mniej owoców i warzyw, dostarczamy sobie mniej witamin, w tym witaminy C. A zmiana pokarmów i nasłonecznienia w ciągu dnia, pozbawia nas też witaminy D3. Zaczynamy mieć niedobory witamin i minerałów. 

Zobacz także:

Spędzamy więcej czasu w zamkniętych pomieszczeniach, zimą dodatkowo ogrzewanych i nie zawsze dobrze wentylowanych. To nie tylko powoduje wysuszanie śluzówki i większą jej podatność na podrażnienia i gromadzenie się bakterii, ale też przenoszenie się drobnoustrojów chorobotwórczych z osoby na osobę.

Naturalne sposoby na odporność

O odporność warto zadbać jeszcze przed sezonem jesienno-zimowym. Ma na nią wpływ styl życia, jaki prowadzimy, sposób odżywiania: ograniczanie spożycia mięsa, soli czy cukru, ale też odpowiednia ilość ruchu na świeżym i snu, jakie sobie zapewniamy.

Jeśli pomimo starań i utrzymywaniu organizmu w dobrej kondycji złapiecie przeziębienie, nie od razu trzeba się szpikować lekarstwami. Istnieje cała lista domowych sposobów na przeziębienie, które mogą wesprzeć waszą walkę z objawami choroby. Mowa o tanich i sprawdzonych produktach, z których od lat korzystali nasi rodzice i dziadkowie.

Najlepszy domowy sposób na przeziębienie — herbata z malinami i miodem

Zazwyczaj pierwsze oznaki przeziębienia rozpoznajemy z wyprzedzeniem. Organizm wysyła sygnały ostrzegawcze, że właśnie zaczyna kolejne starcie z infekcją. Możemy pomóc mu w bardzo prosty sposób. Większość potrzebnych rzeczy znajdziecie w domu.

Na nogi postawi was zwykła gorąca herbata z miodem, malinami i cytryną. Do wykonania napoju możecie wykorzystać dowolną herbatę, najlepiej czarną. Należy parzyć ją kilka minut, dodać składniki i cieszyć się zdrowiem przez długi czas.

Przepis na herbatę z malinami i miodem

Składniki

  • Pół łyżeczki czarnej, sypanej herbaty
  • 1 łyżka miodu
  • Pół garści malin lub łyżka soku z malin
  • Wrzątek

Przygotowanie

  1. Herbatę wsypcie do garnuszka, zalejcie odstanym chwile wrzątkiem, przykryjcie i odstawcie na 3-4 minuty.
  2. Po zaparzeniu ułóżcie sitko nad kubkiem i przelejcie przez nie napar, odcedzając fusy. To herbaty dodajcie maliny i miód, zamieszajcie 

Napój należy pić bardzo ciepły. Wzmacnia organizm, działa także napotnie. Szczególnie dobrze wypić taką herbatę gdy macie gorączkę. Możliwe, że dzięki niej, nie będziecie musieli zbijać temperatury lekami. Miód dodany do herbaty łagodzi bolesne drapanie w gardle i osłabia kaszel.

Herbatę z miodem, malinami i cytryną można też pić, nie mając objawów choroby. Ten domowy napar ma działanie uodparniające. Pijąc go codziennie, przygotujecie organizm na przyszłe infekcje.

Źródło: medonet.pl, zielonyzagonek.pl