Świeczki zapachowe są trujące
Pixabay
Zdrowie

Wyrzuć TE świeczki do kosza! Trujesz siebie i swoją rodzinę!

Romantyczna kolacja we dwoje, domowe SPA, mieszkanie przystrojone na święta – wiele osób nie wyobraża sobie ich bez pięknie pachnących świeczek wykonanych najczęściej z parafiny. Ta może być trująca!
Weronika Kępa
listopad 07, 2020

Świeczki to produkt, który z łatwością znajdziemy na wielu sklepowych półkach. Mnogość kuszących zapachów, uspokajającej lawendy, świątecznego jabłka z cynamonem lub orzeźwiającej pomarańczy sprawiają, że wręcz nie da się przejść obok nich obojętnie. Kuszą też swoim wyglądem i ceną. To jednak tylko pozory!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wyrzuć te świeczki do kosza

Większość sklepowych świeczek wykonana jest z parafiny, czyli produktu pochodnego ropy naftowej. Ta podczas spalania wydziela trujące i niebezpieczne dla zdrowia związki chemiczne, między innymi aceton oraz benzen, znajdujące się na przykład w oleju napędowym. Można więc powiedzieć, że palenie tego typu świeczek jest równoznaczne z wizytą na stacji benzynowej!

Produkt jest trujący dla wszystkich domowników nawet wtedy, gdy nie jest zapalony! Toksyczne związki unoszą się w powietrzu nawet przez wiele godzin po zgaszeniu świeczki. Ich systematyczne wdychanie może prowadzić do różnego rodzaju chorób układu oddechowego, między innymi astmy, a nawet do choroby nowotworowej!

Nie tylko parafina jest trująca

Świeczki mogą być trujące nie tylko przez parafinę. Duży wpływ na nasze zdrowie mają też ich zapachy tworzone w sposób chemiczny. Szkodliwe mogą okazać się też knoty wydzielające cząstki ołowiu!

Niech twój dom zapachnie zdrowo

Zamiast kupować trujące świeczki zapachowe zainwestuj w dyfuzor – urządzenie, które sprawi, że twój dom będzie pachniał czymkolwiek zamarzysz! Wystarczy wlać do niego niewielką ilość wybranego olejku eterycznego, a okres przedświąteczny w mig zapachnie cynamonem!

Niezastąpione mogą okazać się też suszone skórki z owoców, na przykład z pomarańczy!

Źródło: iqair.cn

pilne
Newsy GIS ostrzega: ten produkt wydziela niebezpieczne dla zdrowia związki chemiczne. Zwróćcie go do sklepu jak najszybciej
Sprzedawane w Auchan tak zwane łyżki szumówki lub, jak kto woli, łyżki cedzakowe, mogą zagrażać zdrowiu. Udowodniono, że zawarte w nich aminy aromatyczne przechodzą do żywności. GIS apeluje o nieużywanie produktu!
Weronika Kępa
grudzień 16, 2020

Korzystanie z tej łyżki jest niebezpieczne Znana sieć hipermarketów Auchan dopuściła do sprzedaży łyżkę, której używanie może być niesamowicie groźne dla waszego zdrowia.  Bowiem przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną badania wykazały, iż produkt zawiera pierwszorzędne aminy aromatyczne, które przechodzą do jedzenia. Dania spożyte wraz ze szkodliwymi związkami chemicznymi mogą między innymi wywoływać choroby nowotworowe. „Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z badanych próbek łyżki szumówki (…) Stwierdzono, że spożycie żywności zanieczyszczonej pierwszorzędowymi aminami aromatycznymi może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów” – czytamy w opublikowanym na stronie  GIS komunikacie. Czym są aminy aromatyczne? Pierwszorzędne aminy aromatyczne to związki powszechnie wykorzystywane do produkcji między innymi wyrobów farmaceutycznych, materiałów wybuchowych, gumy oraz barwników. Niestety, niekiedy są również stosowane do wyrobu zabawek oraz sprzętów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.  Migrujące z tego typu rzeczy związki chemiczne mogą być bardzo groźne dla ludzkiego zdrowia. Eksperci udowodnili, że aminy aromatyczne prowadzą do nawet dwukrotnego wzrostu ryzyka zachorowania na raka jelita grubego i raka piersi. Stąd uznawane są za skrajnie niebezpieczne. Auchan wycofa produkt ze sprzedaży Auchan wszczął procedurę wycofania łyżki ze sprzedaży. Zgodnie z przekazanymi przez GIS informacjami, produkt możecie zwrócić w każdym należącym do sieci sklepie, nawet jeśli był używany.  Felerna łyżka jest oznaczona numerem partii Lot No: 07/2019 oraz kodem kreskowym...

Przeczytaj
Zatrucie pleśnią
Adobe Stock
Zdrowie Jak SKUTECZNIE odtruć organizm bez obciążania nerek i wątroby! Ta metoda naprawdę działa!
Każdy człowiek codziennie ma do czynienia z różnymi toksycznymi, a nawet trującymi substancjami. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że nawet zwykły kaszel może być objawem groźnego zatrucia.
Weronika Kępa
listopad 09, 2020

Z roku na rok przybywa przypadków zatrucia pleśnią, która przecież powszechnie występuje chociażby w powietrzu, ale również w jedzeniu. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, że mogło dojść do zatrucia. Wszelkie objawy takie jak zmęczenie, bóle głowy, problemy z koncentracją czy kaszel zrzucają na stres, natłok obowiązków, bądź krótką infekcję. Tymczasem długo nie leczone zatrucie pleśnią może okazać się bardzo groźne dla naszego zdrowia! Pleśń  Toksyny pleśni dostają się do organizmu przez skórę, ale również drogi oddechowe. Samo zatrucie jest jednak najczęściej skutkiem jedzenia skażonych produktów, które na pierwszy rzut oka wyglądają na zdrowe. W przypadku owoców pokryta grzybem może być na przykład sama pestka, do której dochodzimy na koniec jedzenia. Toksyny pleśni występują też między innymi w orzechach, ziarnach kukurydzy, mące, pieczywie, przyprawach, a nawet alkoholu. Odtruj organizm Tak powszechnie obecna pleśń sprawia, że powinniśmy systematycznie odtruwać swój organizm. Możesz do tego wykorzystać, na przykład węgiel aktywny. Jednak najzdrowszym sposobem jest regularne przyjmowanie modyfikowanej pektyny cytrusowej, która nie uszkodzi twojej wątroby, ani nerek. Jej długotrwałe stosowanie nie będzie więc miało negatywnych skutków ubocznych. Modyfikowana pektyna cytrusowa szczególnie dobrze działa w połączeniu z alginianami, zapobiegając ponownemu wchłanianiu toksyn do organizmu. Na tym jednak nie koniec. Metoda pozwala również na usunięcie związków metali ciężkich z organizmu oraz łagodzi reakcje zapalne. W przypadku ostrych objawów zatrucia pleśnią skontaktuj się z lekarzem i omów przebieg leczenia. Źródło: draxe.com

Przeczytaj
Właściwości gorącej czekolady
Pixabay
Zdrowie Dlaczego warto pić gorącą czekoladę? Zdębiejesz, gdy poznasz korzyści!
Gorąca czekolada, to zaraz obok rozgrzewającej herbaty z pomarańczą i goździkami, jeden z najpopularniejszych zimowych napojów, szczególnie uwielbiany przez dzieci. Oprócz nieziemskiego smaku ma też wiele innych korzyści!
Weronika Kępa
listopad 07, 2020

Większość Polaków traktuje ją tylko jako wysokokaloryczną słodycz. Tymczasem okazuje się, że czekolada może mieć bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie! Każda tabliczka czekolady, szczególnie tej gorzkiej, jest bogata w przeciwutleniacze, które między innymi minimalizują ryzyko zachorowania na serce, a nawet raka. Podobnie jest w przypadku filiżanki gorącej czekolady, której lecznicze właściwości są zaskakujące! Dla lepszej pracy mózgu Badania dowodzą, że gorąca czekolada pozytywnie wpływa na pracę mózgu. Dzięki niej zwiększa się bowiem przepływ krwi oraz tlenu, co sprawia, że lepiej i sprawniej myślimy. Dla lepszego nastroju Nie od dziś wiadomo, że czekolada, w tym gorąca, to niezastąpiony poprawiacz nastroju! Osoby, które piją ją regularnie są mniej podatne na depresje, stres, a nawet lęk. Ten niewinnie wyglądający napój stymuluje bowiem wydzielanie endorfin. Dla zdrowych tętnic Gorąca czekolada zawiera tak zwane flawonoidy spełniające funkcję przeciwutleniaczy. Te zmniejszają ryzyko zachorowania na serce poprzez obniżenie ciśnienia krwi. Dla smukłej sylwetki Co zaskakujące, dobrze przygotowana gorzka czekolada na gorąco może pomóc nawet w zrzuceniu wagi! Miazga kakaowa i tłuszcz to przecież produkty, które wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej. Gorzką czekoladę możesz przygotowywać na wiele sposobów, na przykład z chili, imbirem i cynamonem, a nawet winem. Jeśli lubisz możesz ją posłodzić. Jednak wtedy musisz pamiętać, by pić ją z umiarem. Nie przekraczaj dwóch filiżanek dziennie! Źródło: womanitely.com

Przeczytaj
herbata z cytryną
Adobe Stock
Newsy Pijesz herbatę z cytryną? Okazuje się, że wcale nie jest taka zdrowa jak się wydaje
Herbata z cytryną uchodzi za niesamowicie zdrowy napój. Najczęściej spożywa się go w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm jest szczególnie narażony na wyziębienia oraz podczas choroby. Okazuje się jednak, że herbata z cytryną nie zawsze działa tak, jak myślisz.
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

Kiedy objawy przeziębienia zaczynają dawać o sobie znać zapewne pierwsze o czym myślisz to herbata z cytryną. Sam napar ma przecież właściwości rozgrzewające, a dodana do niego cytryna to źródło cennej witaminy C, odpowiedzialnej za odporność. W rzeczywistości sprawa jest jednak nieco bardziej skomplikowana. Witamina C w cytrynie Cytryna istotnie zawiera witaminę C, ale nie jest jej najbogatszym źródłem. O wiele większe ilości tego cennego związku zawiera, na przykład dzika róża, ale również czarna porzeczka. Zaledwie garść tych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę. Jeśli jednak nie masz ich akurat pod ręką zrozumiałe, że sięgasz po cytrynę. Ale czy dodanie jej do herbaty to naprawdę dobry pomysł? Być może się zdziwisz, ale witamina C wcale nie poprawia odporności, a jedynie ogranicza ryzyko rozwoju choroby powstającej między innymi po znacznym wyziębieniu organizmu. Jeśli mimo to nadal chcesz pić herbatę z cytryną, żaden problem! Musisz jednak pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Jak poprawnie pić herbatę z cytryną Przede wszystkim witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Toteż cytryna zalana wrzątkiem traci praktycznie wszystkie swoje właściwości zdrowotne. Jeśli chcesz dodać ją do herbaty koniecznie poczekaj aż napój trochę ostygnie. Kolejną kwestią jest fakt, że każda herbata naturalnie zawiera w swoim składzie śladowe ilości aluminium. To nie stanowi jednak bezpośredniego zagrożenia dla twojego organizmu.  Sprawa wygląda nieco inaczej, kiedy zaparzasz herbatę z sokiem z cytryny. Związki zawarte w naparze stają się wtedy bardzo niebezpieczne dla twojego zdrowia. Zamieniają się bowiem w przyswajalny cytrynian glinu, którego duże ilości mogą prowadzić nawet do choroby Alzheimera. Dlatego, jeśli chcesz napić się herbaty z cytryną dodaj ją...

Przeczytaj