Świeczki zapachowe są trujące
Pixabay
Zdrowie

Wyrzuć TE świeczki do kosza! Trujesz siebie i swoją rodzinę!

Romantyczna kolacja we dwoje, domowe SPA, mieszkanie przystrojone na święta – wiele osób nie wyobraża sobie ich bez pięknie pachnących świeczek wykonanych najczęściej z parafiny. Ta może być trująca!

Świeczki to produkt, który z łatwością znajdziemy na wielu sklepowych półkach. Mnogość kuszących zapachów, uspokajającej lawendy, świątecznego jabłka z cynamonem lub orzeźwiającej pomarańczy sprawiają, że wręcz nie da się przejść obok nich obojętnie. Kuszą też swoim wyglądem i ceną. To jednak tylko pozory!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wyrzuć te świeczki do kosza

Większość sklepowych świeczek wykonana jest z parafiny, czyli produktu pochodnego ropy naftowej. Ta podczas spalania wydziela trujące i niebezpieczne dla zdrowia związki chemiczne, między innymi aceton oraz benzen, znajdujące się na przykład w oleju napędowym. Można więc powiedzieć, że palenie tego typu świeczek jest równoznaczne z wizytą na stacji benzynowej!

Produkt jest trujący dla wszystkich domowników nawet wtedy, gdy nie jest zapalony! Toksyczne związki unoszą się w powietrzu nawet przez wiele godzin po zgaszeniu świeczki. Ich systematyczne wdychanie może prowadzić do różnego rodzaju chorób układu oddechowego, między innymi astmy, a nawet do choroby nowotworowej!

Nie tylko parafina jest trująca

Świeczki mogą być trujące nie tylko przez parafinę. Duży wpływ na nasze zdrowie mają też ich zapachy tworzone w sposób chemiczny. Szkodliwe mogą okazać się też knoty wydzielające cząstki ołowiu!

Niech twój dom zapachnie zdrowo

Zamiast kupować trujące świeczki zapachowe zainwestuj w dyfuzor – urządzenie, które sprawi, że twój dom będzie pachniał czymkolwiek zamarzysz! Wystarczy wlać do niego niewielką ilość wybranego olejku eterycznego, a okres przedświąteczny w mig zapachnie cynamonem!

Niezastąpione mogą okazać się też suszone skórki z owoców, na przykład z pomarańczy!

Źródło: iqair.cn

pilne
Newsy
GIS ostrzega: ten produkt wydziela niebezpieczne dla zdrowia związki chemiczne. Zwróćcie go do sklepu jak najszybciej
Sprzedawane w Auchan tak zwane łyżki szumówki lub, jak kto woli, łyżki cedzakowe, mogą zagrażać zdrowiu. Udowodniono, że zawarte w nich aminy aromatyczne przechodzą do żywności. GIS apeluje o nieużywanie produktu!

Korzystanie z tej łyżki jest niebezpieczne Znana sieć hipermarketów Auchan dopuściła do sprzedaży łyżkę, której używanie może być niesamowicie groźne dla waszego zdrowia.  Bowiem przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną badania wykazały, iż produkt zawiera pierwszorzędne aminy aromatyczne, które przechodzą do jedzenia. Dania spożyte wraz ze szkodliwymi związkami chemicznymi mogą między innymi wywoływać choroby nowotworowe. „Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z badanych próbek łyżki szumówki (…) Stwierdzono, że spożycie żywności zanieczyszczonej pierwszorzędowymi aminami aromatycznymi może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów” – czytamy w opublikowanym na stronie  GIS komunikacie. Czym są aminy aromatyczne? Pierwszorzędne aminy aromatyczne to związki powszechnie wykorzystywane do produkcji między innymi wyrobów farmaceutycznych, materiałów wybuchowych, gumy oraz barwników. Niestety, niekiedy są również stosowane do wyrobu zabawek oraz sprzętów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.  Migrujące z tego typu rzeczy związki chemiczne mogą być bardzo groźne dla ludzkiego zdrowia. Eksperci udowodnili, że aminy aromatyczne prowadzą do nawet dwukrotnego wzrostu ryzyka zachorowania na raka jelita grubego i raka piersi. Stąd uznawane są za skrajnie niebezpieczne. Auchan wycofa produkt ze sprzedaży Auchan wszczął procedurę wycofania łyżki ze sprzedaży. Zgodnie z przekazanymi przez GIS informacjami, produkt możecie zwrócić w każdym należącym do sieci sklepie, nawet jeśli był używany.  Felerna łyżka jest oznaczona numerem partii Lot No: 07/2019 oraz kodem kreskowym...

Ogonki i liście pomidorów są trujące
Pixabay
Newsy
Zjadacie tę część pomidorów? Uważajcie. Jest bardzo toksyczna i trująca
Pomidory to bez dwóch zdań jedne z najzdrowszych dostępnych na rynku warzyw. Niestety, niektóre ich części są trujące. Pod żadnym pozorem ich nie spożywajcie.

Dodajecie je do zupy, przygotowujecie z nich spaghetti, pałaszujecie z nimi kanapki. Pomidory, bo właśnie o nich mowa, to jedne z najzdrowszych warzyw na rynku. Swoje cenne właściwości zawdzięczają przede wszystkim zawartości silnego antyutleniacza – likopenu. Składnik ten odpowiada między innymi za naturalny, czerwony kolor produktu, ale również za kilka innych kwestii. Cenne wartości i właściwości pomidorów Regularne spożywanie pomidorów przede wszystkim obniża poziom „złego” cholesterolu w waszym organizmie, a co za tym idzie, zapobiega miażdżycy.  Okazuje się również, że pomidory wykazują silne właściwości antynowotworowe – dzięki nim mężczyźni są o 34 proc. mniej narażeni na rozwój raka prostaty, z kolei kobiety na raka szyjki macicy. Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że pomidory działają moczopędnie, a co za tym idzie, obniżają ciśnienie krwi. Zawarty w nich potas, korzystnie wpływa też na pracę waszego serca.  To niepozorne, czerwone warzywo wspomaga także waszą odporność, trawienie, poprawia pracę układu nerwowego oraz wykazuje silne właściwości upiększające. Zawarta w nim witamina C wzmacnia wasze naczynia krwionośne i wpływa na lepsze dotlenienie. Z kolei witaminy A i E, nawilżają skórę i działają przeciwzmarszczkowo. Pomidory mogą szkodzić zdrowiu? Niestety, okazuje się, że pomidory, choć zawierają wiele cennych wartości odżywczych, mogą również być szkodliwe dla waszego zdrowia. Warzywo to zaliczane jest bowiem do rodziny psiankowatych, czyli zawierających tomatynę – szkodliwy alkaloid. Po spożyciu tomatyny w dużych ilościach, wasz organizm może zareagować bardzo negatywnie. Mogą wystąpić mdłości, kolki, a nawet ostre biegunki.  Warto jednak pamiętać, że składnik znajduje się przede wszystkim w niedojrzałych,...

Rakotwórcza substancja w gumach do żucia. Eksperci ostrzegają
AdobeStock
Newsy
Rakotwórcza substancja w gumach do żucia. Eksperci ostrzegają
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ostrzega o trującym barwniku, który znajduje się w gumie do żucia i innych popularnych produktach. Sprawdźcie szczegóły.

Nie mamy dobrych wiadomości dla osób, które rozstają się z paczką gumy do żucia. Najnowsze badania wskazują, że jeden ze składników gumy może powodować nowotwory. A co gorsza, znajduje się on także w innych produktach. Sprawdźcie szczegóły. Barwnik, który uszkadza DNA Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) donosi, że używany w przemyśle spożywczym dwutlenek tytanu, czyli barwnik E171, nie jest już uznawany w Unii Europejskiej za bezpieczny do spożycia. EFSA przeprowadził badanie, które wykazało, że dwutlenek tytanu może powodować uszkodzenia DNA. Co więcej, eksperymenty przeprowadzone na szczurach dowiodły, że barwnik E171 może powodować powstawanie nowotworów. Ponadto uszkadza on mikrobiom jelitowy. Rzecznik brytyjskiej agencji Food Standards Agency zapewnia, że przeprowadzane będą dalsze badania nad szkodliwością barwnika: Opinia wydana dzisiaj przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności na temat bezpieczeństwa dwutlenku tytanu jako dodatku do żywności zostanie przeanalizowana przez niezależne naukowe komitety doradcze na podstawie istniejących dowodów naukowych W czym znajduje się barwnik E171? Dwutlenek tytanu jest powszechnie stosowany w produktach spożywczych oraz kosmetycznych. Znajduje się on między w innymi w: Gumie do żucia Majonezie Białej czekoladzie Białych sosach Polewach do ciast Paście do zębów Barwnik E171 jest chętnie stosowany przy wytwarzaniu powyższych produktów ze względu na biały kolor, który im nadaje. Uważajcie na te trujące substancje Cały czas prowadzone są badania nad żywnością, a o ich wynikach informujemy was na bieżąco. Przypominamy nasze artykuły o skażonym jedzeniu i wycofanych z obrotu produktach: Wycofany olej PREMIUM QUALITY HEMP OIL Bakterie w parówkach z...

Ten produkt znajduje się w każdym sklepie. Okazało się, że jest trujący i może powodować raka
Adobe Stock
Newsy
Ten produkt znajduje się w każdym sklepie. Okazało się, że jest trujący i może powodować raka
Często podczas zakupów wiele osób nie zwraca uwagi na produkty wkładane do koszyka. To błąd! Sporo artykułów spożywczych zawiera w składzie zbędne dodatki, a jak się okazuje, niektóre z nich mogą powodować poważne choroby.

Produkty spożywcze często mają w swoim składzie ukryte - pod tajemniczymi znakami - różne dodatki. Są to zazwyczaj wszelkiego rodzaju ulepszacze, wzmacniacze smaku i spulchniacze. Niestety, nie wnoszą one nic dobrego, a jedynie mogą powodować negatywne konsekwencje w naszym organizmie. Podczas zakupów warto przyglądać się składom, aby uniknąć przykrych niespodzianek. Świadome zakupy  Udając się na zakupy, warto przyglądać się składom kupowanych rzeczy. Jednym z głównych wyznaczników dobrych produktów, jest krótka lista składników. Tutaj sprawdza się zasada, im krótsza, tym lepsza. Wówczas będziecie mieć pewność, że dany artykuł nie zawiera w swoim składzie dodatkowych ulepszaczy. Poza tym, warto zwrócić uwagę czy, aby przypadkiem, wśród dodatków nie ma pewnych bezużytecznych rzeczy jak cukier, olej palmowy czy syrop gluzkozowo-fruktozowy. To składniki, które są zupełnie zbędne w artykułach spożywczych, a jedynie pogarszają ich jakość.  Tajemnicze dodatki w składzie Aby świadomie dokonywać wyborów podczas robienia zakupów, warto wcześniej zapoznać się z najczęściej pojawiającymi się dodatkami w produktach. Zazwyczaj nie są one potrzebne i nie wnoszą wartościowych składników, a jedynie obniżają jakość poszczególnych rzeczy. Mogą również powodować zmiany w organizmie, które będą mniej lub bardziej poważne, a także mieć różne inne działanie. Aby uniknąć nieprzewidzianych konsekwencji, warto dobrze zapoznać się z artykułami, jakie lądują w naszym koszyku.  Niebezpieczny produkt na sklepowych półkach  Jak się okazało, we wszystkich sklepach spożywczych znajdują się produkty niebezpieczne dla zdrowia. Chodzi mianowicie o wszelkie artykuły marynowane w solance o wysokim stężeniu....