Wstawiacie w ten sposób wodę na herbatę? Ten błąd popełnia wielu z nas
Adobe Stock
Zdrowie

Wstawiacie w ten sposób wodę na kawę i herbatę? Ten błąd popełnia wielu z nas

W świecie kulinariów mówi się, że jedyne czego tak naprawdę nie da się źle przygotować, to woda na herbatę. Nic bardziej mylnego! Eksperci zwracają uwagę na bardzo istotną dla zdrowia kwestię.

Bez względu na to, czy macie czajnik elektryczny czy gazowy, z pewnością wlewana do niego woda jest przez was gotowana więcej niż raz. W końcu nigdy nie wiadomo komu za chwilę zechce się herbaty. Lepiej więc ugotować od razu większą ilość zamiast stać przy kuchence pół dnia. 

Nawet jeśli jesteście sami w domu z pewnością gotujecie więcej wody niż w rzeczywistości potrzebujecie, a każda następna osoba, widząc pełny czajnik, ponownie wstawia tę samą wodę. Okazuje się jednak, że to duży błąd.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Woda ma wiele cennych składników odżywczych

Z natury woda bogata jest w wiele cennych składników odżywczych, takich jak między innymi wapń oraz magnez. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. I o ile jednokrotne zagotowanie wody jedynie zmniejsza jej twardość i uzdatnia do picia, o tyle powtórne doprowadzenie do wrzenia tej samej wody diametralnie zmienia jej właściwości.

Zobacz także
Czy warto pić wodę sodową? Zdziwicie się, jakie ma właściwości

Czy woda gazowana jest mniej zdrowa od niegazowanej? Sprawdzamy fakty o wodzie sodowej

Czy kamień z czajnika jest szkodliwy? Czym grozi jego wypicie?

Czy kamień z czajnika jest szkodliwy? Czym grozi jego wypicie?

Czy można wielokrotnie gotować wodę na herbatę?

Studenci na czele z doktorami z wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego przeprowadzili badanie pod kątem właściwości wielokrotnie zagotowanej wody. Okazało się, że już drugie doprowadzenie płynu do wrzenia zmniejszyło ilość związków wapnia i magnezu.

Jak zaznacza ekspert, picie wody o zbyt małej ilości wapnia prowadzi do wypłukiwania tego cennego składnika odżywczego z organizmu. Dlatego też, mimo że kilkukrotnie zagotowana woda nie jest toksyczna, to nie zapewnia odpowiedniej ilości minerałów naszemu organizmowi.

Magnez jest bowiem odpowiedzialny za ludzkie kości, mięśnie, stawy i zęby. Jego niedobór może prowadzić do trudności z chodzeniem, większej podatności na złamania, odrętwień i skurczy, a nawet wypadania zębów.

Nie zaleca się również picia wody, która stała w dzbanku lub szklance więcej niż dobę. Bowiem po pewnym czasie w płynie zaczynają rozwijać się mikroorganizmy wywołujące silną biegunkę i bóle brzucha. Jeśli chcecie, żeby wasza woda była rano zdatna do picia, najlepiej przelejcie ją do szklanej butelki i schowajcie do lodówki. Z samego rana będziecie bez obaw mogła się cieszyć jej smakiem i wartościami odżywczymi.

Źródło: abczdrowie.pl

Dlaczego warto pić gorącą wodę?
Adobe Stock
Newsy
Chcecie szybko schudnąć? Pijcie szklankę gorącej wody dokładnie o tej porze. To działa
O tym, że człowiek powinien wypijać ok. 2 litrów wody dziennie wie chyba każdy. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę z tego, że jej temperatura również ma znaczenie.

Woda stanowi aż 60 proc. masy ludzkiego ciała i odgrywa bardzo ważną rolę w waszym organizmie – nawadnia komórki i tkanki, reguluje procesy metaboliczne, pomaga w przyswajaniu substancji odżywczych, a także rozrzedza krew. Bez niej nie przeżylibyście nawet tygodnia. Dlatego tak ważne jest wypijanie co najmniej 2 litrów wody dziennie. Objawy niedoboru wody w organizmie Jeśli wypijacie za małą ilość wody w ciągu dnia, prędzej czy później, da wam się to we znaki. Zaczną wam bowiem doskwierać uporczywe bóle głowy, wystąpią kłopoty z sercem i trawieniem, zaobserwujecie problemy z pamięcią, koordynacją oraz koncentracją.  Do skutków niedoboru wody zalicza się również wysychanie błon śluzowych, obniżoną odporność na infekcje oraz choroby, mniejszą ilość wydalanego moczu, utratę apetytu, osłabienie, bezsenność, rozdrażnienie, pragnienie oraz zaczerwienienie skóry. Konsekwencje zdrowotne wynikające z odwodnienia to między innymi zaburzenia mowy i widzenia, omdlenia, zmiany ciśnienia krwi, zaparcia, przednerkowa niewydolność nerek czy upośledzenie wydzielania śliny.  Pamiętajcie jednak, że woda stanowi główny składnik wielu produktów spożywczych takich jak ogórek, brokuł, papryka, rzodkiewka, grejpfrut, jabłko, mleko czy mięso. Nie musicie więc wypijać aż 2 litrów dziennie w czystej postaci. Wystarczy kilka szklanek, najlepiej z ciepłą wodą. Korzyści wynikające z picia gorącej wody Okazuje się, że więcej korzyści wynika z picia gorącej niż zimnej wody. Ta przede wszystkim wspaniale przyspiesza wasz metabolizm, oczyszcza organizm z toksyn, podnosi temperaturę ciała powodując pocenie oraz sprawia, że dłużej czujecie się najedzeni. Włączając ją do swojej codziennej diety możecie więc o wiele szybciej schudnąć. Musicie także pamiętać, że gorąca woda...

Czy picie zimnej wody po posiłku jest bezpieczne? Sprawdźcie zanim sięgniecie po kolejną szklankę
AdobeStock
Newsy
Czy picie zimnej wody po posiłku jest bezpieczne? Sprawdźcie zanim sięgniecie po kolejną szklankę
Wiele osób lubi pić w ciągu dnia wodę – i jest to oczywiście słuszny wybór. Jednak picie zimnej wody tuż po jedzeniu może być niebezpieczne dla naszego organizmu. Dlaczego? Wyjaśniamy!

Picie wody jest niezwykle ważne i trzeba o nim pamiętać nie tylko wtedy, gdy jesteśmy spragnieni. Czy wiecie, że każdego dnia wasz organizm traci około 3 litrów płynów? Dzieje się tak wskutek oddawania moczu, pocenia się a nawet zwykłego oddychania! Aby więc utrzymać odpowiednie nawodnienie, powinno się wypijać co najmniej 8 szklanek wody każdego dnia. Dlaczego warto pić wodę? Woda nie tylko przenosi składniki odżywcze i tlen do wszystkich naszych komórek, ale też wspomaga trawienie , normalizuje ciśnienie krwi , zapobiega zaparciom , stabilizuje pracę serca, amortyzuje stawy, reguluje temperaturę ciała i pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej organizmu. Dlaczego nie należy pić lodowatej wody po posiłku? Większość osób wypija szklankę schłodzonej wody zaraz po powrocie z pracy, zwłaszcza latem, aby ugasić pragnienie i zniwelować skutki zmęczenia. Jednak wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że picie schłodzonej wody może wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Hamuje trawienie Jednym z głównych powodów, dla których nie zaleca się picia schłodzonej wody jest to, że ma ona poważny wpływ na nasze trawienie. Zimna woda obkurcza naczynia krwionośne, a także hamuje trawienie. Gdy pijemy zimną wodę, naturalny proces wchłaniania składników odżywczych podczas trawienia jest zaburzony, ponieważ ciało przekierowuje całą uwagę z trawienia na regulację temperatury ciała, po wypiciu schłodzonej wody. Musi ono więc wykorzystać dodatkową energię, aby uregulować temperaturę ciała.  Obniża tętno Kolejnym powodem, dla którego lepiej unikać picia schłodzonej wody, jest obniżenie tętna . Naukowcy odkryli, że picie schłodzonej wody nie tylko zmniejsza częstość akcji serca, ale także stymuluje nerw błędny, który kontroluje mimowolne funkcje ciała. Ponieważ na...

czy woda z kranu jest zdrowa
AdobeStock
Newsy
Twarda czy miękka woda? Która jest zdrowsza? Jedna z nich ma wpływ na rozwój chorób miażdżycowych
Macie w domu twardą czy miękka wodę? Łatwo to sprawdzicie. Jeśli w czajniku zbiera się kamień to znaczy, że woda jest twarda.

Miękka woda, to między innymi woda deszczowa, czy ta, płynąca w górskich potokach. Jest zazwyczaj smaczna i dobrze wpływa na żołądek. Nie pozostawia osadu na urządzeniach, łatwo się w niej pierze. Z kolei twarda woda, to woda pełna minerałów np. magnezu i wapnia. Nazywamy ją wodą mineralną i pijemy dla zdrowia. Kupujemy w butelkach, a nawet jeździmy po nią „do wód” czy do źródeł oligoceńskich. Składniki mineralne , które są w niej zawarte zależą od mineralizacji skał w jej rejonie. Czy twarda woda jest więc dobra dla zdrowia czy lepiej wybierać miękką? Wpływ twardej wody na zdrowie Obserwując kamień tworzący się w naczyniach pod wpływem twardej wody, być może zastanawiacie się czy taką wodę można pić i czy jest zdrowa. Potocznie twierdzi się, że twarda woda jest niesmaczna i do tego ma niszczący wpływ na urządzenie domowe. Badania naukowe potwierdzają jednak, że spożywanie tzw. „twardej wody”, to jest wody zawierającej większe ilości takich pierwiastków jak magnez i wapń, może być zdrowsze od picia miękkiej, ponieważ na terenie gdzie występuje, zaobserwowano niższą zapadalność mieszkańców na choroby układu krążenia. Przykładem populacji spożywającej twardą wodę są między innymi Gruzini, którzy w mniejszym stopniu cierpią na choroby miażdżycowe od przedstawicieli innych narodów. Inaczej jest w Finlandii, w której obywatele korzystający z miękkiej wody polodowcowej, częściej zapadają na choroby serca i nawet w młodym wieku zdarzają się tam śmiertelne zawały. W przypadku niedoborów magnezu i wapnia u osób, korzystających z ustandaryzowanej wody w naszych wodociągach, lekarze zalecają suplementowanie ich poprzez spożywanie specjalnie dobranych wód mineralnych z wysokim stężeniem...

sok z suszonych śliwek
Adobe Stock
Newsy
Ten napój dosłownie wymiata złogi i zanieczyszczenia z jelit. Wystarczy 1 szklanka codziennie
Nie od dziś wiadomo, że suszone śliwki potrafią zdziałać cuda w ludzkim organizmie. Ich cenne właściwości doceniają przede wszystkim osoby zmagające się z problemami trawiennymi i cierpiące na zaparcia. Niewielu jednak wie, że regularne spożywanie tych owoców może również przyczynić się do usunięcia nagromadzonego w jelitach tłuszczu.

Eksperci przyznają, że suszone śliwki są o wiele cenniejsze niż świeże, szczególnie jeśli chodzi o węgierki i renklody. Bowiem zawierają niemal 5 razy więcej witaminy A oraz błonnika, który czyni z nich niezawodny środek przeczyszczający. Po ich spożyciu wasz przewód pokarmowy zostanie idealnie oczyszczony z nagromadzonego w komórkach tłuszczu, a także niedobrego cholesterolu. Cenne właściwości suszonych śliwek Śliwki mają o wiele więcej cennych właściwości niż wielu mogłoby się wydawać. Zawarte w nich witaminy z grupy B pozytywnie wpływają między innymi na ludzki układ nerwowy oraz samopoczucie. Badania dowodzą także, że regularne spożywanie tych owoców chroni przed chorobami nowotworowymi oraz miażdżycą. Nie można zapomnieć, że śliwki wspaniale oczyszczają wątrobę, wzmacniają kości, obniżają ciśnienie, a nawet przyspieszają i wspomagają proces odchudzania. Jeśli chcecie korzystać z ich właściwości pełną gębą, zadbajcie o to, by codziennie dostarczać chociaż ich niewielką ilość do organizmu. W dotrzymaniu postanowień pomoże wam ten niesamowity napój. Przepis na domowy sok z suszonych śliwek Składniki: 6 suszonych śliwek 2 szklanek wody Przygotowanie: Śliwki oczyśćcie z pestek, a następnie przekrójcie każdą z nich na pół. Tak przygotowane owoce umieśćcie w dużym słoiku (najlepiej litrowym). W czajniku zagotujcie ok. 1 litr wody, a następnie zalejcie nią umieszczone w słoiku śliwki. Całość odstawcie do wystudzenia. Po kilkunastu lub kilkudziesięciu minutach (kiedy woda już całkowicie wystygnie) zakręćcie szczelnie słoik i umieśćcie go w lodówce na co najmniej 1 dobę (24 godziny). Następnego dnia wyjmijcie słoik z lodówki, odkręćcie go i zblendujcie jego zawartość na gładko.  Gotowe! Tak...