Bez względu na to, czy macie czajnik elektryczny czy gazowy, z pewnością wlewana do niego woda jest przez was gotowana więcej niż raz. W końcu nigdy nie wiadomo komu za chwilę zechce się herbaty. Lepiej więc ugotować od razu większą ilość zamiast stać przy kuchence pół dnia.
Nawet jeśli jesteście sami w domu z pewnością gotujecie więcej wody niż w rzeczywistości potrzebujecie, a każda następna osoba, widząc pełny czajnik, ponownie wstawia tę samą wodę. Okazuje się jednak, że to duży błąd.
Woda ma wiele cennych składników odżywczych
Z natury woda bogata jest w wiele cennych składników odżywczych, takich jak między innymi wapń oraz magnez. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. I o ile jednokrotne zagotowanie wody jedynie zmniejsza jej twardość i uzdatnia do picia, o tyle powtórne doprowadzenie do wrzenia tej samej wody diametralnie zmienia jej właściwości.
Czy można wielokrotnie gotować wodę na herbatę?
Studenci na czele z doktorami z wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego przeprowadzili badanie pod kątem właściwości wielokrotnie zagotowanej wody. Okazało się, że już drugie doprowadzenie płynu do wrzenia zmniejszyło ilość związków wapnia i magnezu.
Zobacz także:
Jak zaznacza ekspert, picie wody o zbyt małej ilości wapnia prowadzi do wypłukiwania tego cennego składnika odżywczego z organizmu. Dlatego też, mimo że kilkukrotnie zagotowana woda nie jest toksyczna, to nie zapewnia odpowiedniej ilości minerałów naszemu organizmowi.
Magnez jest bowiem odpowiedzialny za ludzkie kości, mięśnie, stawy i zęby. Jego niedobór może prowadzić do trudności z chodzeniem, większej podatności na złamania, odrętwień i skurczy, a nawet wypadania zębów.
Nie zaleca się również picia wody, która stała w dzbanku lub szklance więcej niż dobę. Bowiem po pewnym czasie w płynie zaczynają rozwijać się mikroorganizmy wywołujące silną biegunkę i bóle brzucha. Jeśli chcecie, żeby wasza woda była rano zdatna do picia, najlepiej przelejcie ją do szklanej butelki i schowajcie do lodówki. Z samego rana będziecie bez obaw mogła się cieszyć jej smakiem i wartościami odżywczymi.
Źródło: abczdrowie.pl