cebula dymka właściwości
Adobe Stock
Zdrowie

Niezwykłe korzyści zdrowotne cebuli dymki. Mało kto wie, że to naturalny środek na...

Dymka jest przede wszystkim o wiele słodsza i delikatniejsza od zwykłej cebuli. Na tym jednak nie koniec jej zalet. Warzywo to ma również wiele cennych właściwości zdrowotnych. Przy jego pomocy możesz między innymi wyleczyć przeziębienie.
Weronika Kępa
grudzień 01, 2020

Zielona cebula lub inaczej dymka, to nic innego jak odmiana zwykłej cebuli, którą na co dzień wykorzystujesz do przyrządzania wielu dań. Zazwyczaj ma ona biały lub jasnokremowy kolor i jest zakończona pysznym szczypiorkiem. 

Jej rozmiar różni się nieco od standardowej cebuli. Dymka jest bowiem o wiele mniejsza, ale również słodsza i delikatniejsza w smaku. Dlatego tak wiele osób chętnie wykorzystuje ją w swojej kuchni. Na tym jednak nie koniec. Niewielu wie, że zawarte w warzywie składniki odżywcze potrafią zdziałać cuda w ludzkim organizmie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Eliminuje każde przeziębienie

Dymka znana jest ze swoich cennych właściwości przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych. Jej częste spożywanie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, może uchronić cię przed przeziębieniem, a nawet grypą. 

Dba o wzrok

Zielona cebulka jest niezwykle cenna szczególnie dla osób o słabym wzroku. Bowiem zawarta w niej witamina A, karotenoidy oraz luteina, chronią przed stanami zapalnymi oraz utrzymują wzrok w dobrej formie. Częste spożywanie tego warzywa może zminimalizować ryzyko jego utraty w przyszłości.

Pozytywnie wpływa na pracę serca

Zawarte w dymce przeciwutleniacze oraz witamina C kontrolują poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi, utrzymując je w granicach normy. Osoby często spożywające zieloną cebulkę są więc mniej podatne na choroby serca oraz zawał.

Wzmacnia kości

Oprócz witaminy C, zielona cebulka zawiera również witaminę K. Te w połączeniu sprawiają, że twoje kości są grube i mocne. Co w praktyce oznacza mniejsze ryzyko różnego rodzaju złamań.

Dba o piękno

Sekretem pięknej i młodej skóry jest kolagen wytwarzany naturalnie w organizmie. Proces ten jest stymulowany właśnie poprzez spożywanie cebuli dymki. Dzięki niej twoja skóra nabierze zdrowego blasku.

Komentarze
witamina D i koronawirus
Adobe Stock
Newsy Niepokojące doniesienia: niedobór tej witaminy może zwiększać ryzyko zakażenia koronawirusem
Witamina D odgrywa ogromną rolę w organizmie każdego człowieka. Jest ona bowiem odpowiedzialna nie tylko za odporność. Jak się okazuje, jej suplementacja może również zmniejszyć ryzyko zachorowania na COVID-19.
Weronika Kępa
listopad 30, 2020

Witamina D ma wiele cennych właściwości Nie od dziś wiadomo, że witamina D pełni bardzo ważną rolę w organizmie. Utrzymywanie jej na odpowiednim poziomie zapobiega chorobom serca, nadciśnieniu, anemii oraz cukrzycy. Witamina ta jest również odpowiedzialna za wchłanianie fosforu i wapnia, a co za tym idzie, za prawidłowe kształtowanie się kości na etapie dorastania czy ich ochronę w podeszłym wieku. Na tym jednak nie koniec. Odpowiedni poziom witaminy D w organizmie ma ogromne znaczenie dla odporności. Dlatego też eksperci zalecają jej suplementację, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy zwiększa się podatność na wszelkie infekcje.  Niestety, jej niemal niezastąpione źródło stanowi słońce, którego w Polsce jest jak na lekarstwo. Bowiem słoneczne miesiące w każdym roku można policzyć na palcach jednej ręki. Dlatego też szacuje się, że aż 80 – 90 proc. Polaków zmaga się z niedoborem tej witaminy. Niedobór witaminy D może zwiększyć ryzyko zakażenia COVID-19 Okazuje się, że taki stan rzeczy ma ogromne znaczenie również w przypadku koronawirusa. Na przestrzeni ostatnich miesięcy udowodniono bowiem, że pacjenci, którzy uzyskali dodatni wynik testu na COVID-19 w większości zmagali się również ze znacznymi niedoborami witaminy D. Osoby, u których poziom tejże był w normie o wiele rzadziej lądowali na szpitalnych oddziałach zakaźnych. Niedobór witaminy D bardzo często notuje się również u osób zmagających się z otyłością, bądź cukrzycą. Jej niski poziom wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zapalenia płuc i innych wirusowych infekcji dotyczących górnych dróg oddechowych. Skonsultuj suplementacje z lekarzem Jak podają polskie portale, suplementacja witaminy D w czasie choroby na COVID-19 zapobiegało pogorszeniu stanu zdrowia...

Przeczytaj
woda z cytryną
Adobe Stock
Zdrowie Działa niczym tarcza na cały organizm. Wystarczy odrobina dziennie, by poczuć różnicę
Choć picie szklanki ciepłej wody z cytryną zaraz po przebudzeniu to metoda stara, jak świat, wciąż wielu o niej zapomina. To błąd. Koniecznie wyrób w sobie ten nawyk. Cytryna działa na nasz organizm niczym tarcza!
Weronika Kępa
listopad 26, 2020

Ten niepozorny owoc, na co dzień dodawany głównie do herbaty, potrafi zdziałać cuda. Zawarte w nim wartości odżywcze są bowiem niebywale cenne dla naszego organizmu. Wbrew powszechnemu myśleniu, cytryna to nie tylko źródło witaminy C, ale również między innymi błonnika, wapnia, żelaza, potasu oraz witaminy B6. Nie bez powodu jest więc nazywana jednym z najzdrowszych produktów dostępnych na rynku. Cytryna wspomaga pracę układu pokarmowego Regularne picie soku z cytryny korzystnie wpływa przede wszystkim na pracę układu pokarmowego. Eliminuje zgagę, nudności i wszelkie problemy trawienne. Szklanka ciepłej wody z cytryną i miodem to również idealny sposób na pozbycie się zbędnych kilogramów - owoc ten wspaniale przyspiesza oczyszczanie organizmu. Na tym jednak nie koniec! Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka Cytrynę poleca się również osobom chorym na nadciśnienie . Zawarty w niej potas może bowiem pomóc w utrzymaniu ciśnienia w granicach normy. Eksperci twierdzą także, że zawarta w cytrynie witamina C i limonen, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc, piersi, wątroby, a nawet żołądka. Wzmacnia odporność Cytryna to również niezawodny sposób na wzmocnienie odporności. Picie jej soku zaleca się więc jesienią i zimą, kiedy nasz organizm szczególnie narażony jest na różne infekcje. Jeśli jednak na profilaktykę jest już za późno i leżysz chora w łóżku, spróbuj wyleczyć się cytryną. Zawarte w niej wartości odżywcze szybko postawią cię na nogi. Wbrew powszechnemu myśleniu cytryna, mimo że jest kwaśna, nie zakwasza organizmu. Przeciwnie. Jest produktem alkalizującym, który pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową. Woda z cytryną to podstawa codziennej diety wielu gwiazd. Napój stał się...

Przeczytaj
Marynowany śledź
Adobe Stock
Zdrowie Dlaczego warto jeść więcej marynowanego śledzia? Powody mogą cię zaskoczyć!
Śledzie najczęściej pojawiają się w naszych domach przy okazji świąt. Można więc powiedzieć, że jadamy je okazyjnie i dosyć sporadycznie. Mało osób przyrządza je spontanicznie na przekąskę. To duży błąd.
Weronika Kępa
listopad 10, 2020

Nie od dziś wiadomo, że ryby mają wiele cennych wartości odżywczych. Powinny więc stanowić jeden z podstawowych elementów naszej diety. Na szczególną uwagę zasługują między innymi przez wielu niedoceniane marynowane śledzie. Bez względu na to czy przygotujesz je w oleju, occie czy śmietanie, będą tak samo zdrowe. Lokalny produkt Śledzie powszechnie występują w Oceanie Atlantyckim, Morzu Północnym, ale również Morzu Bałtyckim! To nasza lokalna ryba, którą bez problemu dostaniesz w wielu sklepach, targach i stoiskach. Ich cena nie jest wygórowana. To tani przysmak, który może cieszyć twoje podniebienie nawet przez cały rok. Cenne wartości odżywcze Śledź marynowany to przede wszystkim źródło zdrowego tłuszczu, kwasu omega-3 i żelaza, ale również wielu witamin: A, B, D i E. Jego regularnie spożywanie pozytywnie wpływa na skórę i wzrok, a także kości, które stają się mocniejsze. Wspomniany kwas omega-3 pozytywnie wpływa na nasz metabolizm, a co za tym idzie na spalanie tłuszczu. Zmniejsza on również ryzyko zachorowania na nowotwór. Zawarte w śledziach wartości odżywcze rozwiązują też problemy z niedokrwistością, zmniejszają senność i pozytywnie wpływają na nasz nastrój. Ryby te zawierają także niewielką ilość rtęci co oznacza, że z powodzeniem mogą je jeść kobiety w ciąży. Źródło: mashed.com, zywienie.abczdrowie.pl

Przeczytaj
Sok pomidorowy
Pixabay/Dvinchanin
Newsy Sok z pomidorów - dlaczego warto pić go regularnie? Korzyści są wręcz niebywałe
Pomidory to nie tylko cenne źródło potasu. Pijąc sok z pomidorów robicie duży ukłon w stronę zdrowia. Dlaczego sok pomidorowy jest niezbędny dla organizmu człowieka?
Aleksandra Jaworska
grudzień 28, 2020

Pomidor do Europy dotarł dopiero w XV wieku, po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Owoce pomidorów są spożywane pod różnymi postaciami.  Znacie je na pewno w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek, kanapek, potraw z kaszą i ryżem. Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty. Każdy rodzaj przetworzenia pomidora przysłuży się waszemu zdrowiu. Te warzywa to prawdziwa bomba witaminowa! Sok pomidorowy to naturalny napój Napój z pomidorów, zrobiony w domu poprzez zblendowanie warzyw i połączenie ich z niewielką ilością wody, to szklanka szerokiej gamy witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy. Takie rozwiązanie ma więcej plusów niż minusów. Szczególnie, jeśli nie znaliście do tej pory imponujących właściwości tych zdrowych warzyw. Pamiętajcie, że do soku z pomidorów pasuje też seler, marchew oraz buraki.  Jedna szklanka 100% soku pomidorowego w liczbach to: Kalorie: 41 Białko: 2 gramy Witamina A: 22% dziennego zapotrzebowania Witamina C: 74% dziennego zapotrzebowania Witamina K: 7% dziennego zapotrzebowania Kwas foliowy: 12% dziennego zapotrzebowania Sok pomidorowy to także magnez, mangan i potas. Jak widać, sok pomidorowy jest bardzo pożywny i zawiera wiele ważnych witamin i minerałów. Picie 1 szklanki soku pomidorowego zaspokaja codzienne zapotrzebowanie na witaminę C, konieczną w okresie jesienno-zimowym. Pomidory są bogate w likopen  Likopen to cenny przeciwutleniacz, który przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory. Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w formie poddanej termicznej obróbce. Mamy na myśli przetwory pomidorowe, koncentraty i przeciery.  Spożywanie przetworów z pomidorów chroni komórki przed uszkodzeniami, obniża ryzyko...

Przeczytaj