cebula dymka właściwości
Adobe Stock
Zdrowie

Niezwykłe korzyści zdrowotne cebuli dymki. Mało kto wie, że to naturalny środek na...

Dymka jest przede wszystkim o wiele słodsza i delikatniejsza od zwykłej cebuli. Na tym jednak nie koniec jej zalet. Warzywo to ma również wiele cennych właściwości zdrowotnych. Przy jego pomocy możesz między innymi wyleczyć przeziębienie.

Zielona cebula lub inaczej dymka, to nic innego jak odmiana zwykłej cebuli, którą na co dzień wykorzystujesz do przyrządzania wielu dań. Zazwyczaj ma ona biały lub jasnokremowy kolor i jest zakończona pysznym szczypiorkiem. 

Jej rozmiar różni się nieco od standardowej cebuli. Dymka jest bowiem o wiele mniejsza, ale również słodsza i delikatniejsza w smaku. Dlatego tak wiele osób chętnie wykorzystuje ją w swojej kuchni. Na tym jednak nie koniec. Niewielu wie, że zawarte w warzywie składniki odżywcze potrafią zdziałać cuda w ludzkim organizmie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Eliminuje każde przeziębienie

Dymka znana jest ze swoich cennych właściwości przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych. Jej częste spożywanie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, może uchronić cię przed przeziębieniem, a nawet grypą. 

Dba o wzrok

Zielona cebulka jest niezwykle cenna szczególnie dla osób o słabym wzroku. Bowiem zawarta w niej witamina A, karotenoidy oraz luteina, chronią przed stanami zapalnymi oraz utrzymują wzrok w dobrej formie. Częste spożywanie tego warzywa może zminimalizować ryzyko jego utraty w przyszłości.

Pozytywnie wpływa na pracę serca

Zawarte w dymce przeciwutleniacze oraz witamina C kontrolują poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi, utrzymując je w granicach normy. Osoby często spożywające zieloną cebulkę są więc mniej podatne na choroby serca oraz zawał.

Wzmacnia kości

Oprócz witaminy C, zielona cebulka zawiera również witaminę K. Te w połączeniu sprawiają, że twoje kości są grube i mocne. Co w praktyce oznacza mniejsze ryzyko różnego rodzaju złamań.

Dba o piękno

Sekretem pięknej i młodej skóry jest kolagen wytwarzany naturalnie w organizmie. Proces ten jest stymulowany właśnie poprzez spożywanie cebuli dymki. Dzięki niej twoja skóra nabierze zdrowego blasku.

witamina D i koronawirus
Adobe Stock
Newsy
Niepokojące doniesienia: niedobór tej witaminy może zwiększać ryzyko zakażenia koronawirusem
Witamina D odgrywa ogromną rolę w organizmie każdego człowieka. Jest ona bowiem odpowiedzialna nie tylko za odporność. Jak się okazuje, jej suplementacja może również zmniejszyć ryzyko zachorowania na COVID-19.

Witamina D ma wiele cennych właściwości Nie od dziś wiadomo, że witamina D pełni bardzo ważną rolę w organizmie. Utrzymywanie jej na odpowiednim poziomie zapobiega chorobom serca, nadciśnieniu, anemii oraz cukrzycy. Witamina ta jest również odpowiedzialna za wchłanianie fosforu i wapnia, a co za tym idzie, za prawidłowe kształtowanie się kości na etapie dorastania czy ich ochronę w podeszłym wieku. Na tym jednak nie koniec. Odpowiedni poziom witaminy D w organizmie ma ogromne znaczenie dla odporności. Dlatego też eksperci zalecają jej suplementację, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy zwiększa się podatność na wszelkie infekcje.  Niestety, jej niemal niezastąpione źródło stanowi słońce, którego w Polsce jest jak na lekarstwo. Bowiem słoneczne miesiące w każdym roku można policzyć na palcach jednej ręki. Dlatego też szacuje się, że aż 80 – 90 proc. Polaków zmaga się z niedoborem tej witaminy. Niedobór witaminy D może zwiększyć ryzyko zakażenia COVID-19 Okazuje się, że taki stan rzeczy ma ogromne znaczenie również w przypadku koronawirusa. Na przestrzeni ostatnich miesięcy udowodniono bowiem, że pacjenci, którzy uzyskali dodatni wynik testu na COVID-19 w większości zmagali się również ze znacznymi niedoborami witaminy D. Osoby, u których poziom tejże był w normie o wiele rzadziej lądowali na szpitalnych oddziałach zakaźnych. Niedobór witaminy D bardzo często notuje się również u osób zmagających się z otyłością, bądź cukrzycą. Jej niski poziom wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zapalenia płuc i innych wirusowych infekcji dotyczących górnych dróg oddechowych. Skonsultuj suplementacje z lekarzem Jak podają polskie portale, suplementacja witaminy D w czasie choroby na COVID-19 zapobiegało pogorszeniu stanu zdrowia...

objawy niedoboru witaminy d
Adobe Stock
Newsy
Macie te objawy? To znak, że brakuje wam bardzo ważnej witaminy
Jedną z najcenniejszych witamin, które każdy z was powinien regularnie dostarczać do swojego organizmu z pewnością jest witamina D, zwana również witaminą słońca. Objawy jej niedoboru możecie zaobserwować głównie jesienią i zimą. Zaliczają się do nich między innymi bóle mięśni.

Witamina D przede wszystkim stanowi podstawę mocnych kości i zębów. Jej regularne suplementowanie może zapobiec cukrzycy, przeziębieniu oraz depresji. Jest ona również bardzo cenna dla osób chcących zgubić zbędne kilogramy, ale również chorujących na astmę i zmagających się z alergiami. Z racji, że głównym źródłem witaminy D jest słońce, na jej niedobór jesteście narażeni szczególnie jesienią i zimą, kiedy na zewnątrz jest szaro, buro i szybko robi się ciemno. Wtedy wasz organizm zaczyna wysyłać sygnały. Jeśli zaobserwowaliście u siebie którykolwiek z nich koniecznie rozpocznijcie suplementację witaminy D. Bóle mięśni a niedobór witaminy D Witamina D jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania mięśni. Jej niedobór może więc wywoływać dokuczliwe bóle. Bowiem deficyt powoduje zmniejszanie się masy mięśniowej i wolniejszą regenerację. Bóle kości Nie od dziś wiadomo, że witamina D jest odpowiedzialna za mocne kości. Jej niedobór może sprawić, że wasz organizm przestanie wchłaniać wapń do kości, a co za tym idzie staną się one słabe i obolałe. Niestety, deficyt może również zwiększyć ryzyko różnych złamań. Nadmierna potliwość Choć może wydawać się to dziwne, niedobór witaminy D wywołuje nadmierną potliwość skóry głowy. Problem może pojawić się nawet u noworodków. W takiej sytuacji należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem. Częste infekcje Niedobór witaminy D odbija się również na funkcjonowaniu waszego układu odpornościowego. Deficyt może więc sprawić, że będziecie chorować o wiele częściej niż zazwyczaj, a co za tym idzie będziecie również czuli się ciągle osłabieni i zmęczeni. Stany depresyjne Odpowiedni poziom witaminy D...

Ten sok chroni przed udarem mózgu, podnosi odporność i obniża cholesterol. Wystarczą 3 składniki
AdobeStock
Newsy
Ta herbata obniża ciśnienie, zapobiega miażdżycy i udarom mózgu. Pijcie ją codziennie
Pijcie regularnie tę herbatę. Nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele właściwości prozdrowotnych.

Biała herbata ma łagodniejszy smak niż większość czarnych lub zielonych herbat ze względu na to, że jest wytwarzana z niedojrzałych jeszcze herbacianych liści. Podobnie jak zielona herbata, pochodzi z rośliny Camellia sinesis, ale różni się od niej smakiem i zawartością kofeiny, ponieważ jej delikatne liście są zbierane wcześnie, gdy są jeszcze pąkami. Herbata ta jest uznawana za jedną z najsmaczniejszych, ale również najzdrowszych herbat świata. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety? Właściwości zdrowotne białej herbaty Biała herbata jest bogata w aminokwas l-teaninę, który wycisza umysł i poprawia koncentrację. Biała herbata ma właściwości przeciwutleniające, które zostały powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym potencjałem w walce z chorobami neurodegeneracyjnymi. Podobnie jak inne herbaty, biała herbata jest bogata w przeciwutleniacze – szczególnie galusan epigallokatechiny (EGCG), który jest ważny w zwalczaniu skutków zapalenia i stresu oksydacyjnego. Biała herbata zawiera również mangan, który wspiera zdrowie kości, co jest ważne dla obniżenia ryzyka osteoporozy. Napój ten zawiera fitochemiczne przeciwutleniacze, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami, które w przeciwnym razie mogłyby rozwinąć się w raka.  Spożywanie herbat z rośliny Camellia sineses wiąże się z działaniem ochronnym u osób z cukrzycą. Jak wykazały badania, picie białej herbaty przez ponad 12 miesięcy odwraca uszkodzenia oksydacyjne komórek serca, dzięki czemu serce odzyskuje aktywność przeciwutleniającą. Picie białej herbaty obniża poziom cholesterolu, obniża ciśnienie krwi i poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych, co ostatecznie obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych...

wpływ wieprzowiny na zdrowie
Adobe Stock
Newsy
5 powodów, dla których lepiej jest odstawić wieprzowinę. Numer 3 sprawi, że wstrzymacie oddech
Karkówka, łopatka, boczek, schab, a nawet szynka – te produkty z pewnością często pojawiają się w waszym jadłospisie. Badania dowodzą, że to właśnie mięso wieprzowe cieszy się największą popularnością wśród Polaków – statystyczna osoba zjada go aż 42 kilogramy rocznie. Niestety, takie praktyki mogą mieć bardzo negatywny wpływ na wasze zdrowie.

Mięso wieprzowe, w zależności od części tuszy, którą wybierzecie, jest przede wszystkim bogate w białko. Najwięcej znajdziecie go w schabie, z kolei najmniej w żeberkach. Nie można również zapomnieć, że wieprzowina to źródło cennych soli mineralnych, takich jak sód, potas, żelazo oraz cynk. Ponadto, mięso pozyskane ze świni zawiera mnóstwo witamin z grupy B oraz witaminę A i E. Wydawać, by się mogło, że jest całkowicie zdrowe. Nic bardziej mylnego. Częste spożywanie mięsa wieprzowego może stanowić poważne zagrożenie dla waszego zdrowia, zwłaszcza jeśli je nieodpowiednio przygotujecie. Produkt ten może mieć negatywny wpływ nie tylko na wasz cholesterol i serce, ale również wątrobę oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Co to oznacza? Zaraz wszystko stanie się dla was jasne. 1. Zapalenie wątroby typu E Ta zakaźna choroba przewodu pokarmowego zwykle przebiega bezobjawowo. Istnieją jednak przypadki, w których wirus daje o sobie znać poprzez gorączkę, wymioty, powiększenie wątroby lub jej niewydolność, bóle stawów oraz brzucha, a także ogólne osłabienie organizmu. Jak się okazuje, choroba jest szczególnie niebezpieczna w przypadku ciężarnych kobiet. W 25 proc. przypadków prowadzi bowiem do śmierci matki lub płodu. 2. Choroby neurologiczne Częste spożywanie wieprzowiny może również prowadzić do wielu chorób układu nerwowego – zapalenia nerwów obwodowych, drętwienia, mrowienia i bólów kończyn, a nawet stwardnienia rozsianego, które całkowicie wyniszcza organizm. 3. Nowotwory Okazuje się, że nadmierne spożywanie mięsa wieprzowego może być bezpośrednią przyczyną raka jelita grubego, przełyku, płuc, trzustki oraz wątroby. Według Światowej Organizacji Zdrowia, każde 50 gramów tego produktu, zwiększa...