Włącz go do swojej diety a zobaczysz niesamowite zmiany w organizmie. Efekt powala
Flickr
Zdrowie

Włączcie go do swojej diety, a zobaczycie niesamowite zmiany w organizmie. Efekt powala

Nasze nawyki żywieniowe w dużej mierze decydują o naszym zdrowiu i samopoczuciu. Dzięki pewnym produktom, włączonym do diety, zdrowie może ulec znacznej poprawie!

Niektóre przysmaki niosą za sobą nie tylko rozkosz podniebienia, ale i szereg właściwości pomocnych organizmowi. Imbir działa na odporność, cytryna uzupełni niedobory witaminy C. Jak jest z miodem?

Lipowy, gryczany, spadziowy, każdy naturalny miód jest produkowany przez pszczoły. Każde dziecko wie, że ma słodki smak i gęstą konsystencję. Jest stosowany jako dodatek do alkoholu, leków, a nawet kosmetyków. 

Właściwości miodu są szeroko badane i szerzej znane już od starożytności. Mimo, że nie każdy przepada za jego smakiem, przyda się w diecie każdego z nas. Wszak miód przede wszystkim leczy.

Właściwości zdrowotne miodu

Miód to nie tylko słodki przysmak. Miód to także dobra baza syropów na przeziębienie i dodatek do zimowej, rozgrzewającej herbaty. Działanie miodu działa dobroczynnie na nasze serce i mózg. Dzięki niemu szybciej goją się trudno gojące rany. 

Ten pszczeli produkt daje też skuteczne efekty bakteriobójcze. Głównie dzięki znajdującym się w nim enzymom i nadtlenkowi wodoru. Obydwie substancje osiągają duże sukcesy w walce z bakteriami. 

Dzięki pszczołom w miodzie znajdziemy substancje o działaniu antybiotycznym. Mowa o lizozymie i apidycynie. Ponadto, miód pomaga w infekcjach wywołanych laseczkami wąglika, prątkami gruźlicy, rzęsistka pochwowego i grzybami znanymi pod nazwą candida.

W miodzie znajdziemy co najmniej kilka mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należą do nich:  potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez, molibden, kobalt, i mangan oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12, C.

Zobacz także
Kto nie powinien jeść miodu? Odstawcie go, jeśli macie te objawy

Kto nie powinien jeść miodu? Odstawcie go, jeśli macie te objawy

Pod żadnym pozorem nie kupujcie tego miodu. Wcale nie jest zdrowy jak twierdzą sprzedawcy

Leczniczy jad pszczół

Oprócz miodu lecznicze właściwości znajdziemy również w pszczelim kicie (tzw. propolis), a nawet w jadzie pszczół, który jest niezwykle zdrowy. Wpływa w korzystny sposób na cały nasz organizm. Szczególnie jeśli mamy problemy z reumatyzmem czy artretyzmem. 

Jad służy też jako substancja łagodząca w różnego rodzaju nerwicach, nadciśnieniu i widocznych gołym okiem chorobach skóry. Po jad pszczeli udajemy się bezpośrednio do pasieki. Przed taką wizytą należy się upewnić, czy nie jesteśmy na niego uczuleni. 

Jeśli macie jeszcze wątpliwości, czy warto włączyć miód do swojej codziennej diety, spójrzcie na listę poniżej. Drogocenne właściwości miodu to m.in.:

  • szybsze gojenie ran

  • leczenie wrzodów żołądka

  • łagodzenie biegunek

  • powstrzymywanie miażdżycy

  • leczenie chorób wątroby i dróg żółciowych

  • ukojenie nerwów, łatwiejsze zasypianie

Źródło: Medonet.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak poznać podrobiony miód? Zróbcie ten test ze słoikiem
Flickr
Triki kulinarne
Co oznacza biały nalot w słoiku z miodem? Czy to pleśń? Lepiej sprawdźcie
Widzieliście kiedyś biały nalot na miodzie? Co z nim robicie? Wyrzucacie słoik czy nie zwracacie na to uwagi?

Na pewno widzieliście kiedyś biały nalot na wierzchu miodu w słoiku. Szczególnie często można go zobaczyć na naturalnych miodach z tradycyjnych pasiek. Tłumaczymy, czym jest biały nalot i czy należy unikać takiego miodu. Jaki miód będzie najlepszym wyborem? Miód pszczeli składa się przede wszystkim z cukrów: glukozy i fruktozy. Oprócz tego, możecie znaleźć w nim też inne składniki. Niektóre z elementów miodu wyróżniających go od cukru mają prozdrowotne właściwości. Oczywiście najzdrowszym miodem będzie taki naturalny, prosto z pasieki. Mamy w Polsce to szczęście, że jest wielu zapalonych pszczelarzy w różnych regionach Polski, którzy dostarczają miód doskonałej jakości. Pewnie macie dostęp do swojskiego miodu, który można kupić na bazarkach, w sklepach ze zdrową żywnością, albo najlepiej bezpośrednio od pszczelarza. Czym jest biały nalot na miodzie i czy jest niebezpieczny? Może zastanawialiście się kiedyś, czym jest biały nalot, który wytwarza się czasem na powierzchni miodu. Czasami jest go mało, ale niekiedy można zobaczyć na powierzchni nawet kilkucentymetrową warstwę białego osadu! Czy to pleśń? Gdy nalotu jest dużo, formuje się on czasem wręcz w pianę! Dla wszystkich fanów miodu mamy dobrą wiadomość, to na szczęście nie pleśń! Ten biały nalot nazywa się glukozą miodową. Wygląda w ten sposób, bo to pęcherzyki powietrza uwięzione w miodzie.  Biały osad nie jest groźny dla zdrowia, wręcz przeciwnie! To oznaka doskonałej jakości miodu. Oznacza, że pochodzi on od żywych pszczół, nie został poddany żadnej obróbce, oraz nie był pasteryzowany. Taki miód jest też bardzo świeży. Pszczelarze są dumni z nalotu na słoiku miodu, wy także powinniście się z niego cieszyć. Czy miód pleśnieje?...

podgrzewanie miodu
Pixabay
Newsy
Robicie to z miodem? Ta rzecz sprawia, że staje się zwykłą trucizną
Eksperci nie mają wątpliwości – miód to niesamowicie zdrowy produkt spożywczy. Mimo to, spożywanie go na gorąco może bardzo negatywnie wpłynąć na wasze zdrowie. Nie powinniście go więc gotować ani dodawać do… herbaty czy grzańca!

Miód to jeden z najzdrowszych produktów dostępnych na rynku. Nikomu chyba nie trzeba tłumaczyć, że jest on wytwarzany w sposób naturalny przez pszczoły. Bogactwo zawartych w nim wartości odżywczych sprawia, że powinien być głównym składnikiem diety każdego z was. Cenne właściwości miodu Regularne spożywanie miodu nie tylko pozytywnie wpływa na serce, nerwy i mózg, ale również wspiera gojenie ran. Eksperci udowodnili, że mikstura działa bakteriobójczo, zapobiega i wspiera leczenie rozmaitych infekcji czy wrzodów żołądka, łagodzi biegunki, zapobiega miażdżycy oraz leczy choroby wątroby. Spożywanie miodu zalecane jest przede wszystkim osobom narażonym na duży wysiłek fizyczny i umysłowy, a więc sportowcom i uczniom. Produkt powinien być stosowany również w przypadku przewlekłych chorób, wyczerpania organizmu oraz niedoborów składników odżywczych. Podgrzewanie miodu czyni z niego truciznę Okazuje się jednak, że wszystkie wyżej wymienione właściwości mają rację bytu tylko i wyłącznie w przypadku surowego miodu – spożywanego w temperaturze pokojowej. Zmieszanie go z ciepłym masłem, herbatą, mlekiem czy grzańcem lub zagotowanie, może stanowić zagrożenie dla waszego zdrowia. Temperatura gotowania wynosi 100 st. C. Eksperci twierdzą jednak, że w przypadku miodu, do szkodliwych procesów dochodzi już przy 48 st. C. Podgrzewanie tego produktu prowadzi przede wszystkim do dezaktywacji zawartych w nim enzymów i probiotyków. Gorący miód szkodzi zdrowiu Badania dowodzą, że podgrzewanie miodu prowadzi między innymi do wzrostu HMF – związku, który jest bardzo szkodliwy zarówno dla pszczół, jak i człowieka. Udowodniono, że po jego zjedzeniu pszczoły umarły. Ponadto, w miodzie podgrzanym do co najmniej 50 st. C, szybciej...

AdobeStock
Newsy
Pod żadnym pozorem nie kupujcie tego miodu. Wcale nie jest zdrowy jak twierdzą sprzedawcy
Istnieje wiele rodzajów miodu, ale nie wszystkie z nich są zdrowe. Tego miodu lepiej się wystrzegajcie. Wcale nie jest zdrowy, jak próbują nam wmówić sprzedawcy.

O zaletach spożywania miodu nie trzeba nikogo przekonywać. Poza swoim wspaniałym, słodkim smakiem, miód zawiera szereg ważnych przeciwutleniaczy, w tym związki fenolowe, takie jak flawonoidy, które chronią nasz organizm przed różnymi chorobami. Ten pszczeli produkt znany jest również ze swoich właściwości obniżających ciśnienie krwi, poziom złego cholesterolu oraz oczywiście jako naturalny i bezpieczny środek przeciwkaszlowy. Nie wszystkie rodzaje miodu są jednak dla nas zdrowe. Czy słyszeliście kiedyś o miodzie nawłociowym? Dlaczego nie warto kupować miodu nawłociowego? Być może zetknęliście się kiedyś z miodem nawłociowym. Jest on powszechnie reklamowany jako doskonały środek na choroby nerek, płuc i jamy ustnej. Ale w rzeczywistości to nieprawda, ponieważ nie ma żadnych badań naukowych, które miałyby potwierdzać tę tezę. Wiemy za to, że nawłoć to roślina inwazyjna, która szkodzi bioróżnorodności. Wytwarzany na jej bazie miód wcale nie jest zdrowy – szkodzi nie tylko środowisku, ale również pszczołom. Jak wygląda nawłoć? Nawłoć, nazywana również mimozą, to roślina z rodziny astrowatych, do której należy około 100 różnych gatunków. Jej cechą szczególną jest charakterystyczny, żółty kwiatostan. Nawłoć została sprowadzona do naszego kraju jako roślina ozdobna. Niestety, znana jest ona z tego ze szybko się zadamawia i zagraża rodzimej roślinności. Gatunkiem typowym jest Solidago virgaurea L. Roślina ta błyskawicznie rozprzestrzeniła się na całym terenie Polski. Jej cechą charakterystyczną jest to, że rośnie bardzo gęsto, co w znaczny sposób wpływa na spadek bioróżnorodności roślin rodzimych. Warto zaznaczyć, że tam, gdzie rośnie nawłoć, rzadko spotkamy inne rośliny, co z kolei...

dobrej jakości miód
Adobe Stock
Newsy
Czy miód może szkodzić bardziej niż cukier? Jeden błąd i traci całą swoją wartość
Chętnie dodajemy go do herbaty z cytryną wierząc, że wzmocni naszą odporność. Ale czy wiecie, że w niektórych przypadkach może być szkodliwy?

Nawet dzieci wiedzą, że miód jest bardzo zdrowy i trzeba go jeść. Szczególnie jesienią i zimą, gdy nasz organizm jest osłabiony i narażony na różne infekcje. Dodajemy go do herbat, ciast, owsianek albo po prostu jemy łyżką prosto ze słoika. Część osób stawia na stare, sprawdzone sposoby i używają miodu do robienia domowych syropów na przeziębienie, w których w skład wchodzi jeszcze zwykle cebula, czosnek czy imbir. Ale czy wiecie, że miód nie zawsze jest zdrowy? Kiedy może nam zaszkodzić i co robić, by wykorzystać wszystkie jego właściwości. Właściwości miodu Owoc ciężkiej pracy tysięcy pszczół to nie tylko słodki dodatek do jedzenia. Wykazuje się on szeregiem prozdrowotnych właściwości! Oto kilka z nich: działa przeciwzapalnie, wzmacnia odporność organizmu, zmniejsza ból gardła, łagodzi dolegliwości związane z wrzodami żołądka, obniża ciśnienie krwi, wspomaga gojenie ran i zapobiega powstawaniu blizn, pomocny w walce z trądzikiem i suchą skórą, działa kojąco na chorą wątrobę. Tego nigdy nie rób! Naukowcy przypominają, że działanie miodu na nasz organizm jest najlepsze wtedy, gdy spożywany miód ma temperaturę pokojową . Podgrzewany zaczyna tracić cenne składniki odżywcze, a zbyt gorący może być wręcz toksyczny. Specjaliści twierdzą, że idealna temperatura miodu to 35 stopni Celsjusza – tyle, ile panuje w ulu. Wystarczy zaledwie dziesięć stopni więcej, by nastąpił proces zmian w strukturze białek oraz utrata enzymów, które odpowiadają m.in. za podnoszenie naszej odporności i zwalczanie bakterii i grzybów odpowiedzialnych za infekcję. Miód podgrzany do temperatury 90 stopni i więcej (a tyle ma gorąca herbata) prowadzi do powstania niebezpiecznego związku chemicznego –...