Soki na przeziębienie
Pixabay/Luisella Planeta Leoni
Zdrowie

Pomoże zwalczyć najgorsze przeziębienie. Skuteczne lekarstwo, którego smak kocha każdy
 

Soki zawierają cenne i lecznicze właściwości. Na jesień warto przygotować się jeszcze latem. Które owoce pomogą nam najskuteczniej w pierwszych objawach przeziębienia?
Aleksandra Jaworska
listopad 10, 2020

 

 

Do jedzenia owoców nie trzeba namawiać nikogo. Co prawda, sezon na świeże owoce pomału dobiega końca, jednak w sezonie zimowym zostają wcale nie gorsze mrożonki i kilka sprawdzonych pomysłów na domowej roboty soki. 

Jednym z lepszych przygotowań na sezon przeziębień i kataru jest profilaktyka. W praktyce oznacza ona nic innego jak przygotowanie się na falę chorób, która uderza, licząc od pierwszych dni października. 

Malinowa pychota

Maliny należą w Polsce do gatunku roślin rodzimych. U różnych odmian uprawnych owoce mogą być koloru od czarnego i purpurowego, przez czerwony, żółty, do białawego. Do soku na przeziębienie najlepiej przyda się popularna odmiana czerwona.

Sok z malin można pić łyżkami, ze względu na jego słodkawy smak, jak również jako dodatek do herbaty, która przyda się w sytuacji, kiedy czujemy, że nas rozkłada. Soki malinowe znajdziecie również w supermarkecie, jednak owoc, z którego są zrobione mają najczęściej tylko w nazwie.

Lekarstwo czerpiące z natury

Maliny utarte z cukrem - to podstawowa baza naszego soku. Dla smaku można dorzucić liście mięty lub kilka łyżeczek miodu. Właściwości tak przyrządzonego soku są niezliczone. Od przeciwgorączkowych, po wzmacniające i przeciwmiażdżycowe.

Ważną zaletą soku z malin jest jego działania odpornościowe. Witaminy zawarte w malinach wspierają działanie układu odpornościowego, który w sezonie przeziębień jest szczególnie narażony na osłabienie. Picie herbaty z dodatkiem soku z malin pomoże przeciwdziałać chorobie. I to dopiero argument! 

 

Źródło: PoradnikZdrowie.pl

 

Komentarze
Chleb w jajku
Robert6666/Adobe Stock
Przepisy Smak dzieciństwa. Rewolucyjny przepis na chleb w jajku. Dlaczego wcześniej tak nie robiliśmy?
Ach, któż z nas nie zajadał się tym prostym, a jakże smacznym daniem w dzieciństwie u dziadków? Czas na chwileczkę nostalgii z niewielką nowoczesną nutą!
Hubert Rój
listopad 10, 2020

Jaja prosto z kurnika, smalec i wiejski chleb, który babcia odsmażała nam w dzieciństwie. Ten, kto tego nie przeżył, nie wie co stracił. Jest jednak szansa, by wraz z nami przygotować ten prosty i wspaniały przepis na śniadanie. Poniżej przedstawimy wam trzy wersje tego dania. Pierwszą z nich będzie klasyk, absolutna podstawa, którą roboczo nazwijmy „pochwałą prostoty” . Tutaj nie będziemy potrzebowali zbyt wielu składników. Szybkie danie z chleba, tłuszczu i jajek posłuży wam w trudnych momentach. Choćby wtedy, gdy w lodówce hula wiatr, a natychmiast chce się zjeść coś ciepłego. Składniki: 2-3 jaja Tłuszcz do smażenia (najlepiej masło, ale może być to także olej roślinny albo smalec) Chleb (najsmaczniejsze „grzanki” wyjdą nam z pieczywem białym, ale ciemniejszy chleb także można wykorzystać do tego dania. Chleb nie musi być świeży. W końcu nasze zaradne babcie w ten sposób pozbywały się lekko czerstwiejącego pieczywa!) Sól Przygotowanie: Jaja roztrzepujemy w naczyniu na gładką masę i od razu ją solimy. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Chleb maczamy w masie jajecznej. Możemy dodać do jajek nieco mleka. Wtedy nasze „grzanki” zyskają trochę na delikatności. Chleb smażymy na patelni na złoty kolor z obu stron. Drugim wariantem jest propozycja dla nieco bardziej wybrednych smakoszy. Tutaj możliwości jest wiele. Możemy dodać do masy jajecznej nieco naszego ulubionego startego żółtego sera. Jeszcze ciekawszym rozwiązaniem jest dodanie sera po przewróceniu chleba wysmażonego z jednej strony i przymknięcie patelni pokrywką, tak by ser ładnie się rozpuścił. Do masy jajecznej możemy dodać także nieco pokrojonej w kostkę szynki.  Możecie eksperymentować do woli! Poniżej nasza propozycja: Składniki: 2-3 jaja...

Przeczytaj