Gruba kobieta
Krakenimages.com/Adobe Stock
Zdrowie

W MIG spali tłuszcz i zbędne kilogramy! Wystarczą 3 proste składniki!

Wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzi woda imbirowa. Podpowiadamy, jak ją przygotować? Wystarczą 3 proste składniki!
Anna Borkowska
listopad 09, 2020

Imbir ma wiele zalet prozdrowotnych. Jego korzeń posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są korzystne w leczeniu niektórych dolegliwości i chorób. Woda imbirowa może nam pomóc spalić niechciany tłuszcz i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Jak ją przygotować?

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Czym jest imbir?

Imbir to jedna z najzdrowszych przypraw świata. Pochodzi z korzenia rośliny o nazwie Zingiber officinale. Imbir można stosować w postaci świeżej, suszonej, sproszkowanej a nawet jako sok. W krajach azjatyckich to podstawowy dodatek do potraw i skuteczne lekarstwo na infekcje wirusowe.

Właściwości zdrowotne imbiru

Głównym winowajcą wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów i nowotwory jest przewlekłe zapalenie. Korzeń imbiru kryje w sobie potężne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości.

Imbir jest również bogaty w fitochemikalia, które wspomagają trawienie i uspokajają żołądek. Jego właściwości trawienne pomagają stymulować naturalny proces oczyszczania i odtruwania organizmu poprzez eliminację toksyn i odpadów. Właściwości te mogą również rozrzedzać krew, poprawiać krążenie i zapobiegać krzepnięciu krwi.

Oto 5 korzyści zdrowotnych imbiru!

Korzyści zdrowotne imbiru znane są od wieków. Oto tylko niektóre z nich!

  1. Leczy nudności. Korzeń imbiru jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nudności, zarówno tych związanych z chorobą morską, chorobą lokomocyjną, jak i ciążą (tzw. poranne mdłości).

  2. Zwalcza infekcje. Gingerol (6-gingerol) to kluczowy związek znajdujący się w imbirze, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten może pomóc obniżyć ryzyko infekcji i pomóc w hamowaniu rozwoju bakterii. Imbir może również pomóc w zapobieganiu infekcjom dróg oddechowych.

  3. Pomaga utrzymać zdrowy mózg. Przewlekłe stany zapalne i stres oksydacyjny mogą przyspieszyć proces starzenia mózgu. Przeciwutleniacze znajdujące się w imbirze mogą zapobiegać reakcjom zapalnym, które mogą wystąpić w obrębie tego narządu. Te same silne związki mogą również poprawiać funkcjonowanie mózgu a nawet poprawiać pamięć.

  4. Obniża poziom "złego" cholesterolu. Podwyższony poziom cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu) jest łączony ze zwiększonym ryzykiem chorób serca. Regularne spożywanie imbiru (świeżego lub sproszkowanego) może pomóc obniżyć poziom LDL.

  5. Skuteczny w leczeniu bólu. Choroba zwyrodnieniowa stawów to zwyrodnienie stawów w organizmie, które powoduje ból i sztywność stawów. Spożywanie imbiru może pomóc złagodzić ból związany z tą przypadłością.

Rola imbiru w odchudzaniu

Imbir zawiera prawdziwe bogactwo składników antyoksydacyjnych takich jak: witaminy A, E i C, beta-karoten. Dzięki wysokiej zawartości krzemu, magnezu, fosforu, żelaza, wapnia i cynku, wzmacnia odporność organizmu i chroni go przed infekcjami. A co z odchudzaniem? Tu imbir również może odegrać ważną rolę.

Imbir zmniejsza stany zapalne, stymuluje trawienie i hamuje apetyt. To z kolei, jak wiadomo, sprzyja utracie wagi. Literatura medyczna wskazuje, że imbir może świetnie współgrać ze zdrową dietą i ćwiczeniami, pomagając nam osiągnąć prawidłową masę ciała.

Zawarte w korzeniu imbiru gingerole pobudzają organizm do pewnych aktywności biologicznych. Pomagają w szybszym trawieniu pokarmu i zachęcają organizm do przyspieszenia trawienia pokarmu. Niektóre badania sugerują, że gingerole mogą stabilizować poziom cukru we krwi. Utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi może być kluczem do utraty wagi.

Jak przygotować wodę imbirową?

Przygotowanie wody imbirowej jest bardzo proste a niezbędne składniki znajdziesz w swojej lodówce.

Potrzebujesz tylko 3 rzeczy:

1. Kilka plasterków świeżego korzenia imbiru
2. 1,5 litra wody
3. Sok z cytryny

Sposób przygotowania wody imbirowej:

Zagotuj w garnku wodę i dodaj do niej pokrojony w plasterki korzeń imbiru. Następnie pozostaw napój na wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Po upływie tego czasu odstaw go na bok, aby nieco się ostudził. Odcedź mieszaninę i dodaj do niej odrobinę soku z cytryny i – jeśli lubisz - miód. Tak przygotowany napój pij rano przed śniadaniem oraz jedną szklankę przed kolacją.

Główne korzyści wody imbirowej:

  1. Dobra na trawienie. Codzienne picie szklanki wody imbirowej może wzmocnić układ trawienny i zapobiec niestrawności, nudnościom i zgadze. Łyżeczka soku miętowego soku z cytryny i łyżka miodu zmieszanego z wodą imbirową może złagodzić poranne mdłości podczas ciąży.

  2. Chroni przed cukrzycą. Picie wody imbirowo-cytrynowej zmniejsza ryzyko uszkodzenia nerek, a nawet zmniejsza skutki cukrzycy. Korzeń imbiru jest bogatym źródłem cynku, który odgrywa ważną rolę w wydzielaniu insuliny.

  3. Wspomaga odchudzanie. Wysoki poziom cukru we krwi może wywoływać głód i prowadzić do przejadania się. Woda imbirowa reguluje poziom cukru we krwi, a tym samym kontroluje naszą chęć do jedzenia. Poprawia także zdolność wchłaniania tłuszczu przez organizm, co pomaga w odchudzaniu.

  4. Zdrowe włosy i skóra. Dzięki przeciwutleniaczom i witaminom zawartym w imbirze picie wody imbirowej dodaje skórze naturalnego blasku. Ponadto obecność witamin A i C poprawia strukturę włosów. Woda imbirowa oczyszcza krew i ma właściwości antybakteryjne, które pomagają w leczeniu i zapobieganiu chorobom skóry.

  5. Regeneracja mięśni po wysiłku. Kiedy ćwiczysz, twoje mięśnie są aktywowane i z czasem mogą się zmęczyć. Jednym ze sposobów na przyspieszenie regeneracji mięśni jest wypicie szklanki wody imbirowej.

Źródło: Healthline, Foodndtv, YouTube

Komentarze
Domowa mikstura odchudzająca
Pixabay
Zdrowie Pij tę NIEZWYKŁĄ MIKSTURĘ 2 razy dziennie przez 7 dni. Twoje ciało ci podziękuje!
W Polsce z roku na rok przybywa osób zmagających się z nadwagą, które rozpaczliwie szukają sposobu, by zrzucić choć kilka kilogramów. Naprzeciw ich problemom wychodzą domowe metody!
Weronika Kępa
listopad 08, 2020

W Polsce już ponad 60 proc. osób walczy z nadwagą. Dodatkowo sytuacja epidemiczna w kraju nie sprzyja utracie zbędnych kilogramów. Wręcz przeciwnie. Siedząc w domu jemy coraz więcej i coraz częściej. Brak możliwości jedzenia na mieście również nie sprawił, że przestaliśmy zamawiać wątpliwej jakości jedzenie na wynos. Z kolei zamknięte siłownie dały wymówkę, żeby nie ćwiczyć. W ten sposób, z dnia na dzień, nasza forma staje się coraz gorsza. Tyjemy w mgnieniu oka. Utrata zbędnych kilogramów to w niektórych przypadkach niesamowicie trudne zadanie. Najlepiej wiedzą to ci, którzy choć raz przeszli na niskokaloryczną dietę i odbili się od ściany. Każdy organizm jest przecież inny. Niezwykła mikstura Sprawdzonym sposobem na powrót do wymarzonej wagi jest niezwykła mikstura, którą możesz przyrządzić samodzielnie w domu. Potrzebujesz zaledwie 4 składników – szklanki ciepłej wody, jednej łyżki cynamonu i oleju kokosowego oraz dwóch łyżek ulubionego miodu. Napój pij dwa razy dziennie – zaraz po przebudzeniu (zanim zjesz śniadanie) oraz przed samym pójściem spać. Jego regularnie spożywanie sprawi, że stracisz nawet do 2,5 kg w siedem dni ! Pamiętaj jednak, że oprócz picia tej niezwykłej mikstury musisz również zdrowo się odżywiać i nie zaniedbywać aktywności fizycznej. Źródło: pacjenci.pl, medonet.pl

Przeczytaj