Ten napój w mig spali tłuszcz i pomoże zwalczyć zły cholesterol. Wystarczą 3 proste składniki
Adobe Stock
Zdrowie

Ten napój w mig spali tłuszcz i pomoże zwalczyć zły cholesterol. Wystarczą 3 proste składniki

Wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzi woda imbirowa. Podpowiadamy, jak ją przygotować? Wystarczą 3 proste składniki!

Imbir ma wiele zalet prozdrowotnych. Jego korzeń posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są korzystne w leczeniu niektórych dolegliwości i chorób. Woda imbirowa może nam pomóc spalić niechciany tłuszcz i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Jak ją przygotować?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne imbiru

Głównym winowajcą wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów i nowotwory jest przewlekłe zapalenie. Korzeń imbiru kryje w sobie potężne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości.

Imbir jest również bogaty w fitochemikalia, które wspomagają trawienie i uspokajają żołądek. Jego właściwości trawienne pomagają stymulować naturalny proces oczyszczania i odtruwania organizmu poprzez eliminację toksyn i odpadów. Właściwości te mogą również rozrzedzać krew, poprawiać krążenie i zapobiegać krzepnięciu krwi.

Korzyści zdrowotne imbiru znane są od wieków. Oto tylko niektóre z nich!

  1. Leczy nudności. Korzeń imbiru jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nudności, zarówno tych związanych z chorobą morską, chorobą lokomocyjną, jak i ciążą (tzw. poranne mdłości).

  2. Zwalcza infekcje. Gingerol (6-gingerol) to kluczowy związek znajdujący się w imbirze, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten może pomóc obniżyć ryzyko infekcji i pomóc w hamowaniu rozwoju bakterii. Imbir może również pomóc w zapobieganiu infekcjom dróg oddechowych.

  3. Pomaga utrzymać zdrowy mózg. Przewlekłe stany zapalne i stres oksydacyjny mogą przyspieszyć proces starzenia mózgu. Przeciwutleniacze znajdujące się w imbirze mogą zapobiegać reakcjom zapalnym, które mogą wystąpić w obrębie tego narządu. Te same silne związki mogą również poprawiać funkcjonowanie mózgu a nawet poprawiać pamięć.

  4. Obniża poziom "złego" cholesterolu. Podwyższony poziom cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu) jest łączony ze zwiększonym ryzykiem chorób serca. Regularne spożywanie imbiru (świeżego lub sproszkowanego) może pomóc obniżyć poziom LDL.

  5. Skuteczny w leczeniu bólu. Choroba zwyrodnieniowa stawów to zwyrodnienie stawów w organizmie, które powoduje ból i sztywność stawów. Spożywanie imbiru może pomóc złagodzić ból związany z tą przypadłością.

Rola imbiru w odchudzaniu

Imbir zawiera prawdziwe bogactwo składników antyoksydacyjnych takich jak: witaminy A, E i C, beta-karoten. Dzięki wysokiej zawartości krzemu, magnezu, fosforu, żelaza, wapnia i cynku, wzmacnia odporność organizmu i chroni go przed infekcjami. A co z odchudzaniem? Tu imbir również może odegrać ważną rolę.

Imbir zmniejsza stany zapalne, stymuluje trawienie i hamuje apetyt. To z kolei, jak wiadomo, sprzyja utracie wagi. Literatura medyczna wskazuje, że imbir może świetnie współgrać ze zdrową dietą i ćwiczeniami, pomagając nam osiągnąć prawidłową masę ciała.

Zawarte w korzeniu imbiru gingerole pobudzają organizm do pewnych aktywności biologicznych. Pomagają w szybszym trawieniu pokarmu i zachęcają organizm do przyspieszenia trawienia pokarmu. Niektóre badania sugerują, że gingerole mogą stabilizować poziom cukru we krwi. Utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi może być kluczem do utraty wagi.

Jak przygotować wodę imbirową?

Przygotowanie wody imbirowej jest bardzo proste a niezbędne składniki znajdziesz w swojej lodówce.

Składniki:

  • Kilka plasterków świeżego korzenia imbiru
  • 1,5 litra wody
  •  Sok z cytryny

Przygotowanie:

Zagotujcie w garnku wodę i dodajcie do niej pokrojony w plasterki korzeń imbiru.

Następnie pozostawcie napój na wolnym ogniu przez około 10-15 minut.

Po upływie tego czasu odstawcie go na bok, aby nieco się ostudził.

Odcedźcie mieszaninę i dodajcie do niej odrobinę soku z cytryny i – jeśli lubicie - miód.

Tak przygotowany napój pijcie rano przed śniadaniem oraz jedną szklankę przed kolacją.

Zobacz także
Kto nie powinien jeść imbiru? W tych przypadkach może być szkodliwy

Kto nie powinien jeść imbiru? W tych przypadkach może być szkodliwy

Imbir zrobił się szary i ma plamy? Sprawdźcie czy można go jeszcze jeść

Główne korzyści wody imbirowej:

  1. Dobra na trawienie. Codzienne picie szklanki wody imbirowej może wzmocnić układ trawienny i zapobiec niestrawności, nudnościom i zgadze. Łyżeczka soku miętowego soku z cytryny i łyżka miodu zmieszanego z wodą imbirową może złagodzić poranne mdłości podczas ciąży.

  2. Chroni przed cukrzycą. Picie wody imbirowo-cytrynowej zmniejsza ryzyko uszkodzenia nerek, a nawet zmniejsza skutki cukrzycy. Korzeń imbiru jest bogatym źródłem cynku, który odgrywa ważną rolę w wydzielaniu insuliny.

  3. Wspomaga odchudzanie. Wysoki poziom cukru we krwi może wywoływać głód i prowadzić do przejadania się. Woda imbirowa reguluje poziom cukru we krwi, a tym samym kontroluje naszą chęć do jedzenia. Poprawia także zdolność wchłaniania tłuszczu przez organizm, co pomaga w odchudzaniu.

  4. Zdrowe włosy i skóra. Dzięki przeciwutleniaczom i witaminom zawartym w imbirze picie wody imbirowej dodaje skórze naturalnego blasku. Ponadto obecność witamin A i C poprawia strukturę włosów. Woda imbirowa oczyszcza krew i ma właściwości antybakteryjne, które pomagają w leczeniu i zapobieganiu chorobom skóry.

  5. Regeneracja mięśni po wysiłku. Kiedy ćwiczycie , wasze mięśnie są aktywowane i z czasem mogą się zmęczyć. Jednym ze sposobów na przyspieszenie regeneracji mięśni jest wypicie szklanki wody imbirowej.

Źródło: Healthline, Foodndtv, YouTube

przyprawy
Pixabay
Newsy
7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...

jedzenie imbiru przez miesiąc codziennie
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie imbir codziennie przez miesiąc. Właściwości zdrowotne imbiru są niezwykłe
Jedzenie imbiru przez miesiąc to popularne wyzwanie żywieniowe. Imbir pomaga na problemy trawienne, bóle mięśni i stawów, obniża cukier, łagodzi stany zapalne - a to tylko część korzyści z codziennego spożywania imbiru.

Imbir to przyprawa o ciekawym, ostrym smaku. Ten korzeń, popularny w kuchni azjatyckiej, zawitał też do kuchni Polaków. I dobrze, bo ma wszechstronne zastosowanie. Można dodawać go do potraw (także do rosołu!), herbaty, deserów. Ale nie tylko o walory smakowe imbiru chodzi. Okazuje się, że imbir ma niezwykłe właściwości zdrowotne . Wystarczy jeść imbir codziennie przez miesiąc, żeby odczuć jego korzystne działanie. Jedzenie imbiru przez miesiąc lub dłużej Dozwolona dzienna dawka imbiru to 3-4 g (bez względu na formę). 1 g imbiru to mniej więcej 1/2 imbiru w proszku, łyżeczka surowego startego imbiru. Jeśli codziennie będzie jeść imbir, po ok. miesiącu zauważycie takie zmiany: koniec ze zgagą i wzdęciami - wystarczy pić napar z imbiru codziennie, a te dolegliwości pozostaną tylko przykrym wspomnieniem koniec z mdłościami - nie tylko w ciąży. Imbir pomaga też na chorobę lokomocyjną , a nawet wymioty i mdłości wywołane chemioterapią. Uwaga: w ciąży nie powinno się jeść więcej niż 1 g imbiru dziennie. koniec z niestrawnością - jedzenie imbiru każdego dnia pomaga uporać się ze stanami zapalnymi jamy otrzewnej i łagodzi niestrawność. leczy bóle mięśni - gotowany lub surowy imbir jedzony codziennie szybciej leczy zakwasy i bóle mięśni obniża poziom cukru - pomaga w wytwarzaniu insuliny u osób cierpiących na cukrzycę, jednak ważne jest, by spożywać go codziennie w ilości 3-4 gramów profilaktyka chorób serca - imbir obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając tym samym chorobom serca i miażdżycy. Może również zapobiegać powstawaniu zakrzepów. łagodzi ból menstruacyjny - wystarczy woda z imbirem, by poczuć ulgę.  zapobiega infekcjom - w tym zapaleniu dziąseł i chorobom dróg oddechowych. Napar z imbiru, cytryny i miodu pomaga w leczeniu...

Syrop z imbiru, cytryny i miodu
Alina Semenenko/Adobe Stock
Zdrowie
Wystarczą 3 składniki, by zrobić domowy syrop na przeziębienie
Ledwie się obejrzymy, a za chwilę minie już jesień i nastanie zima. Wraz z nią nie kończą się niestety nasze chorobowe utrapienia. Czas więc zwalczyć infekcje domowym sposobem.

Kaszel, katar, stan podgorączkowy – wszystko to znamy bardzo dobrze. Obecnie tego typu objawy mogą wywołać także obawy z powodu ewentualnego zakażenia koronawirusem. Musimy więc dbać o siebie jeszcze mocniej, niż dotychczas. Mycie rąk, dystans społeczny i maseczki w trakcie stykania się z obcymi – to podstawowe zasady bezpieczeństwa w trakcie pandemii COVID-19. Oprócz nich, warto bronić się także przed zwykłą grypą, przeziębieniem i wszelkiego rodzaju infekcjami. Jak? Odpowiedzi należy szukać w sprawdzonych domowych sposobach. Wykorzystywanie metod naturalnej, domowej medycyny to nic innego, jak po prostu szczególna ostrożność w dbaniu o siebie i swoich bliskich. Naturalne antybiotyki zawarte w dostępnych w sklepie i na targu produktach to gwarancja wzmocnienia swojej odporności. A to właśnie odporność jest kluczem w walce z niechcianymi wirusami i bakteriami. Odwieczne prawo zdrowia brzmi krótko: lepiej zapobiegać, niż leczyć. My radzimy w takim wypadku zapobieganie poprzez stosowanie domowego syropu z trzech składników. Do przygotowania tego eliksiru wykorzystamy imbir, miód i cytrynę. W tym przepisie nie skorzystamy więc z czosnku. To dobra wiadomość dla tych, którzy z trudem przełykają nieco „bardziej kontrowersyjne” połączenia słodkich składników z ostrym czosnkiem, jak choćby przedstawiany przez nas ostatnio syrop na męczący kaszel z czosnku, miodu, cytryny i mleka. Kluczowym składnikiem będzie imbir. To naprawdę fantastyczna roślina. Co prawda nasze babcie nie miały do niego dostępu, ale warto się do niego przekonać. Korzeń imbiru ma właściwości przeciwzapalne, antywirusowe i antybakteryjne. Ponadto zawarty w nim gingerol pomaga w leczeniu stanów zapalnych. Liczne mikroelementy i witaminy zawarte w imbirze wzmacniają organizm człowieka. Wystarczy tylko spożywać go w miarę...

Ta przyprawa poprawia trawienie, wspiera zdrowie serca i mózgu. Niestety może też uzależniać
Adobe Stock
Newsy
Ta przyprawa poprawia trawienie, wspiera zdrowie serca i mózgu. Niestety może też uzależniać
Gałka muszkatołowa od wieków znana jest ze swoich właściwości leczniczych, które mogą leczyć wrzody żołądka, wspomagać trawienie oraz pozytywnie wpływać na mozg i serce. Dlaczego jeszcze warto włączyć ją do swojej diety?

Przyprawy i zioła nie tylko nadają naszym potrawom wspaniałego smaku, ale też słyną z niezliczonych korzyści zdrowotnych. Jedna z nich zasługuje na szczególną uwagę. Mowa o gałce muszkatołowej.  Dlaczego warto włączyć do diety gałkę muszkatołową? Gałka muszkatołowa ma niezliczone walory prozdrowotne. Oto tylko niektóre z nich. Korzystnie wpływa na trawienie. Dodawajcie tę przyprawę do jedzenia, ponieważ pomaga ona w łatwym trawieniu.  Pomaga w leczeniu bezsenności. Gałka muszkatołowa ma również właściwości zwalczające bezsenność. Wystarczy dodać odrobinę gałki muszkatołowej do szklanki ciepłego mleka, aby wywołać senność. Pomaga złagodzić ból. Gałka muszkatołowa ma właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc złagodzić ból i dyskomfort. Dzięki takim substancjom chemicznym, jak mirystycyna, elemycyna, safrol i eugenol, jest przydatna w leczeniu bólu. Olej z gałki muszkatołowej sprawdza się w leczeniu obrzęków, stanów zapalnych, bólu stawów, skurczów mięśni, bólów i owrzodzeń. Gałka muszkatołowa działa jak afrodyzjak, co oznacza, że może stymulować komórki nerwowe w mózgu. Substancje chemiczne zawarte w tej przyprawie mogą pomóc w uwolnieniu hormonów dobrego samopoczucia w organizmie, co z kolei działa uspokajająco. Ponieważ poprawia nastrój, gałka muszkatołowa jest świetnym rozwiązaniem na stres. Pomaga regulować ciśnienie krwi i krążenie. Gałka muszkatołowa jest bogata w minerały, takie jak wapń, potas, mangan i żelazo, które pomagają regulować ciśnienie krwi i poprawiają krążenie krwi. Minerały te rozluźniają naczynia krwionośne i pomagają w regulacji ciśnienia krwi. Pomaga chronić wątrobę i oczyszcza ją z...