Co można grzać w mikrofalówce
Adobe Stock
Zdrowie

Tych rzeczy pod żadnym pozorem nie wkładaj do mikrofali! Danie eksploduje, a ty wylądujesz na SOR-ze!

Mikrofalówka to zdecydowanie pomocne urządzenie, szczególnie kiedy goni nas czas. Jednak, pakowanie do niej wszystkiego jak leci może skończyć się tragicznie… Pamiętaj, nigdy nie gotuj w niej wody!

Mikrofalówka to dosyć powszechnie wykorzystywane urządzenie do podgrzewania jedzenia. Na co dzień niemal bez namysłu umieszczamy w niej większość potraw. Okazuje się jednak, że wiele produktów nigdy nie powinno zobaczyć wnętrza tego niewielkiego urządzenia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Plastik

Wkładane do mikrofalówki dania powinny być podgrzewane tylko w szklanych, bądź ceramicznych naczyniach. W urządzeniu można też umieszczać wszystkie opakowania, które na etykiecie posiadają odpowiedni znaczek (małą mikrofalówkę). Jeśli chcesz włożyć do niego plastik najpierw sprawdź, czy możesz to zrobić. Bowiem nie każde tego typu opakowanie zostało przystosowane do mikrofali. Jeśli umieścisz w niej niewłaściwy plastik, ten najprawdopodobniej całkowicie się roztopi, a ty będziesz musiała kupić nowy sprzęt.

Pieczywo

Ciepłe pieczywo prosto z pieca to coś, co lubimy najbardziej. Kiedy jednak w chlebaku masz tylko bułki sprzed 2 dni na pewno zastanawiasz się, jak je odświeżyć. Najlepszym sposobem będzie włożenie ich na kilka minut do piekarnika. Jeśli umieścisz je w mikrofali po chwili staną się twarde i czerstwe.

Metal

Pod żadnym pozorem nie wkładaj do mikrofalówki metalu! Po zaledwie kilku sekundach grzania na jego powierzchni wytworzą się prądy wirowe i iskry. W ten sposób może dojść nawet do pożaru! Podobnie będzie w przypadku folii aluminiowej. Zanim zaczniesz podgrzewać danie koniecznie ją usuń.

Woda

Jeśli nie chcesz wylądować na SOR-ze nigdy nie wkładaj do mikrofalówki wody. Mimo że ciecz stanie się gorąca i przekroczy 100 st. C, w rzeczywistości nie będzie się przecież gotować. Kiedy wyciągniesz ją z mikrofali i wrzucisz do niej chociażby torebkę z herbatą, płyn w mgnieniu oka eksploduje prosto w twoją twarz powodując dotkliwe poparzenie. Nie idź na łatwiznę, zawsze podgrzewaj wodę w tradycyjny sposób – w czajniku, bądź garnku postawionym na gazie.

Papryczki chili

Za ostrość papryczek odpowiada zawarta w nich kapsaicyna. Ta pod wpływem mikrofal zaczyna intensywnie parować. Po wyjęciu warzywa z urządzenia substancja od razu trafi do twoich oczu, nosa oraz gardła i mocno je podrażni. Uwierz na słowo, to nie będzie przyjemne doświadczenie.

Nie tylko metal. Tego nigdy nie wkładajcie do mikrofali. Grozi katastrofą
AdobeStock
Newsy
Nie tylko metal! Nigdy nie wkładajcie tych rzeczy do mikrofali. Grozi katastrofą
Korzystanie z mikrofalówki jest banalnie proste, jednak wkładanie do niej opakowań i pojemników z niektórych tworzyw może się skończyć tragicznie. Sprawdźcie, na co trzeba uważać.

Mikrofalówka to jeden z wynalazków, które bardzo ułatwiły codzienne życie. Wyobrażacie sobie odgrzewanie wszystkiego na kuchence? W przypadku niektórych produktów byłoby to bardzo trudne i zabierałoby o wiele więcej czasu, niż szybkie odgrzanie posiłku w mikrofali. W dodatku korzystanie z tego urządzenia jest o wiele bezpieczniejsze i mogą to robić nawet dzieci. Wszystko to pod warunkiem, że przestrzega się zasad korzystania z mikrofalówki, ponieważ nieumiejętne odgrzewanie jedzenia grozi katastrofą! W czym można podgrzewać dania w mikrofali? Pamiętajcie, by zawsze przed odgrzewaniem jedzenia sprawdzić, czy dane naczynie nadaje się do mikrofali. Żywność można bezpiecznie podgrzewać w pojemnikach z poniższych tworzyw: Porcelana i ceramika – pod warunkiem, że nie znajdują się na nich żadne wzory. Szkło – podobnie jak w przypadku porcelany, można odgrzewać jedzenie znajdujące się w naczyniach ze szkła pod warunkiem, że nie jest to kolorowe szkło i nie znajdują się na nim żadne wzory ani zdobienia z metalu. Papier – tylko w sytuacji, gdy jest czysty. Bez zdobień i woskowania! Plastik – jedynie pod warunkiem, że producent wyraźnie zaznaczył na opakowaniu, że nadaje się ono do podgrzewania żywności w mikrofali. Nigdy nie podgrzewajcie jedzenia w tych pojemnikach! Choć korzystanie z mikrofali jest bezpieczniejsze od kuchenki i piekarnika, to należy koniecznie pamiętać o zachowaniu ostrożności oraz wiedzieć, co absolutnie nie powinno się znaleźć w mikrofalówce. Niektóre tworzywa podgrzane w mikrofali mogą nawet wybuchnąć i spowodować pożar! Tych nigdy nie używajcie: Metalowe garnki i sztućce – nigdy, przenigdy nie odgrzewajcie jedzenia w metalowym garnku! Metal jest tworzywem, które błyskawicznie się nagrzewa i może zacząć iskrzyć w mikrofali. A to...

Największe wpadki Polaków w restauracji. Aż wstyd głośno się do tego przyznać
AdobeStock
Newsy
Największe wpadki Polaków w restauracji. Aż wstyd głośno się do tego przyznać
Zachowanie niektórych Polaków w restauracji pozostawia niestety wiele do życzenia. Kelnerzy wymienili nasze największe wpadki. Powinno nam być wstyd?

Zbyt głośne mówienie, mało śmieszne żarty i komentarze, siorbanie... Obsługiwanie osoby, która zachowuje się w ten sposób w restauracji , może być prawdziwym koszmarem. Kelnerzy wymienili największe błędy popełniane przez Polaków w restauracji. Jest tego trochę. Mylenie nazwy espresso z ekspresso Polakom często się zdarza niepoprawnie wymawiać w restauracji nazwę kawy – espresso . Wielu z nich wymawia ją błędnie – jako ekspresso (czyżby od „ekspresu” do kawy?). Jeśli kelner przyniesie nam kawę i szklankę wody, nie powinno to budzić naszego zdziwienia. Właśnie tak prawidłowo podaje się mocną czarną kawę. Dlaczego? Z bardzo prostej przyczyny. Otóż przepłukanie ust czystą wodą oczyszcza kubki smakowe, dzięki czemu możemy lepiej delektować się kawą i docenić jej wyrazisty smak. Klient, który chce sam się obsłużyć Zdarza się, że klient zamawia w restauracji piwo , ale sam chce je otworzyć własnym otwieraczem, który ma w kieszeni. Niestety, nie jest to szczytem elegancji i savoir-vivre. Klienci, którzy jedzą dania zamówione w innym lokalu Bywają też sytuacje, że przy stoliku siedzi kilka osób, ale tylko jedna z nich składa zamówienie z karty menu, a pozostałe konsumują np. kebaby zakupione u konkurencji. To złamanie podstawowej zasady, jaka obowiązuje w restauracji. Nie wnosimy do niej ani swojego jedzenia, ani swoich napojów. Zamawiając stolik w restauracji, płacimy nie tylko za jedzenie, ale również za pełną obsługę. Polacy napiwków nie dają Ile powinien wynieść napiwek? To 10% od kwoty, która widnieje na naszym rachunku. Niestety, Polacy bardzo rzadko dają w restauracjach napiwki, co wytknęła nam jakiś czas temu Magda Gessler . Polacy nie umieją dawać napiwków. Jak są pijani, to czasami dają,...

jajecznica z mikrofali przepis
gosia 47-47 / gotujmy.pl
Newsy
Nie macie czasu na zdrowe śniadanie? Zróbcie błyskawiczną jajecznicę z… mikrofali. 2 minuty i gotowe
W mikrofali można nie tylko odgrzewać jedzenie, ale i je przygotowywać! Spróbujcie szybkiej jajecznicy z mikrofalówki.

Nieraz mikrofalówka okazuje się niezastąpionym urządzeniem w kuchni. Nie zajmuje dużo miejsca, jest banalnie prosta w obsłudze i przede wszystkim bezpieczna. Dziecko, które wraca ze szkoły do pustego domu, może odgrzać obiad w mikrofali w kilka minut, a rodzice nie będą musieli się martwić o bezpieczeństwo swojej pociechy. A to na pewno miałoby miejsce, gdyby dziecko musiało samo obsługiwać kuchenkę gazową, indukcyjną albo piec. Jednak mikrofalówka nie służy tylko do odgrzewania żywności – można też w niej coś przygotować! Co powiecie na ekspresową jajecznicę z mikrofali? Przepis na jajecznicę z mikrofali Składniki takiej jajecznicy są dokładnie takie same jak zwykle. Zmienia się jedynie sposób jej przygotowania – będzie gotowa o wiele, wiele szybciej! Dlatego, jeśli bardzo wam się śpieszy rano, to możecie zrobić taką jajecznicę z mikrofali dosłownie w dwie minuty. Upewnijcie się, że macie w lodówce wszystkie poniższe składniki: Kilka jaj (najlepiej z wolnego wybiegu – smakują doskonale!) Masło Sól Pieprz Dowolne, ulubione dodatki – np. szczypiorek, szynka, papryka Przygotowanie Lista potrzebnych składników jest banalna, a za chwilę przekonacie się, że sposób przygotowania też jest bardzo prosty. Będziecie potrzebować tylko miski, widelca i oczywiście mikrofalówki. Do miski wbijcie jajka i przyprawcie solą oraz pieprzem. Roztrzepcie widelcem. W drugiej miseczce roztopcie kawałek masła w mikrofali ustawionej na najwyższą moc. Do płynnego masła wlejcie jajka i wstawcie do mikrofalówki ustawionej na moc ok. 700 W na jedną minutę. Zamieszajcie dokładnie. Znów włóżcie miskę do mikrofali i włączcie ją na 30 sekund. Ponownie zamieszajcie. Szczególnie przy dnie i ściankach miski jajecznica będzie...

Przepis na pizzę z kubka z mikrofalówki. Zrobicie ją w 5 minut
Adobe Stock
Newsy
Przepis na pizzę z kubka z mikrofalówki. Zrobicie ją w 5 minut
Pizza to jedno z ulubionych dań na całym świecie. Chociaż oryginalnie pochodzi z Włoch, doczekała się już setek różnych odmian – nawet w wersji błyskawicznej!

Prawdziwa neapolitańska pizza przygotowywana jest na cieście, które powinno leżakować nawet kilkadziesiąt godzin. Na co dzień jednak na pewno nie macie tyle czasu i częściej zdarza wam się sięgać po pizzę mrożone, gotowe ciasta lub te serwowane z dowozem do domu. Da się jednak błyskawicznie poskromić apetyt na pizzę bez wydawania dużych pieniędzy! Gotowanie z mikrofali Przepisy na pełne dania czy desery, które tworzy się wyłącznie z pomocą mikrofali, znane są od niedawna. Jeszcze kiedyś sprzęt ten służył głównie do podgrzewania czy rozmrażania niektórych produktów. Teraz internauci i miłośnicy kuchni z całego świata tworzą przepisy specjalnie skomponowane pod parametry mikrofalówek! Da się w ten sposób zrobić szybkie ciasta brownie, ciasta bananowe, makaron z serem, a nawet szybkie leczo. Jak się okazało, w mikrofali uda się upiec nawet… pizzę! Wiele sklepów spożywczych sprzedaje już gotowe dania, które wystarczy podgrzać w mikrofalówce. Najczęściej jednak są one pełne składników szkodliwych dla zdrowia takich jak konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku, tłuszcze nasycone czy cukry. Jest to tzw. żywność przetworzona, której należy unikać. Jeśli macie więc zaledwie kilkanaście minut na obiad, warto wykorzystać mikrofalę, wrzucając do niej składniki znanego pochodzenia.  Przepis na pizzę z kubka z mikrofalówki Składniki: 4 łyżeczki mąki, ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia, ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 3 łyżeczki mleka, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka sosu pomidorowego, 1 obfita łyżeczka sera mozzarella, 5 mini pepperoni, 1/2 łyżeczki przypraw (bazylia, oregano) Przygotowanie: Do niewysokiego kubka wsypcie mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i...