cukierki
Pixabay
Zdrowie

To się stanie z twoim ciałem, gdy będziesz jadła za dużo KWAŚNYCH cukierków! Skutki mogą być NIEODWRACALNE!

Wiele osób nie potrafi się oprzeć słodyczom, a zwłaszcza czekoladzie i cukierkom. O ile spożywanie czekolady – zwłaszcza tej gorzkiej – może mieć korzystne skutki dla naszego zdrowia, jedzenie cukierków już niekoniecznie. Zwłaszcza tych, które są kwaśne w smaku. Dlaczego?

Co się stanie, gdy będziesz spożywała za dużo kwaśnych cukierków?

Kwaśne cukierki wyglądają z pozoru niewinnie – są okrąglutkie, kolorowe i oprószone odrobiną cukru. Gdy zaczniemy je ssać lub całkowicie je przegryziemy, od razu odczujemy potężną intensywność ich smaku.

Podczas gdy jedni są zagorzałymi fanami kwaśnych cukierków i potrafią spożyć nawet 10 takich przysmaków za jednym razem, inni wręcz przeciwnie – nie mogą się przekonać do ich intensywnego smaku. Zastanawiałaś się kiedyś, czy jedzenie kwaśnych cukierków jest dobre dla twojego zdrowia? 

Twój język może zacząć się... łuszczyć

Jak wynika z artykułu opublikowanego w czasopiśmie „Food Network”, zbyt częste spożywanie kwaśnych cukierków może sprawić, że nasz język zacznie się... łuszczyć. Przekonała się o tym na własnej skórze amerykańska supermodelka Chrissy Teigen, która ujawniła, że niekontrolowane spożycie tego typu cukierków w czasie ciąży sprawiło, że jej język dosłownie zaczął... odpadać!

Dlaczego tak się dzieje?

Przyczyna jest bardzo prosta. Jak sama nazwa wskazuje, kwaśne cukierki zawierają dużo... kwasu, który może doprowadzić do podrażnienia języka i bólu tego narządu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy da się jakoś temu zaradzić?

Jeśli jesteś fanką kwaśnych przekąsek i nie możesz się oprzeć kwaśnym żelkom lub cukierkom, pij dużo wody, gdy jesz tego typu słodycze. Płyn pomoże chronić twój język i zęby przed podrażnieniem.

Ty też lubisz kwaśne cukierki? Pamiętaj, by delektować się nimi z umiarem.

 

Źródło: Mashed

biedronka robaki
modovisible/pixabay.com
Newsy
Kupił w Biedrze popularne cukierki. Gdy otworzył opakowanie MAŁO NIE ZWYMIOTOWAŁ! Co w nim było?
Robicie zakupy w Biedronce? Uważajcie przed zakupem tych produktów (zwłaszcza, gdy jesteście wegetarianami...). Nie dla wrażliwych!

Gdy robimy zakupy w sklepie spożywczym, to nasze wymagania są dosyć jasne – chcemy, żeby w sklepie było czysto, obsługa miła i pomocna, a produkty świeże. Wystarczy, żeby tylko jeden z tych warunków nie został spełniony, by nasze zadowolenie z wizyty w sklepie drastycznie spadło. Przekonajcie się co sprawiło, że pewien klient mało nie zwymiotował na widok swoich zakupów w Biedronce!   Sieć Jeronimo Martins jest gigantem na polskim rynku sklepów spożywczych. Chyba każdy Polak słyszał o sklepie Biedronka i przynajmniej raz zrobił tam zakupy. Wydawałoby się więc, że sieć powinna ze szczególną starannością dbać o standardy jakości sprzedawanych produktów. Można się zdziwić! „Niespodzianka” w cukierkach Pewien klient sklepu Biedronka w Warszawie na długo zapamięta tę wizytę. Kupił on woreczek cukierków na wagę. Gdy w domu ściągnął papierek i chciał zjeść jedną z czekoladek, w ostatnim momencie na szczęście się jej przyjrzał. Na cukierku znajdował się… biały robak! Mężczyzna wyrzucił wszystkie czekoladki i napisał do Biedronki pełen słusznego oburzenia list, domagając się wyjaśnień. Sieć oczywiście przeprosiła za zaistniałą sytuację i zapewniła, że cukierki z robakami nie spełniają standardów sieci, a załoga warszawskiego sklepu postara się jak najszybciej wyjaśnić tę sprawę.   Źródło: smakosze.pl

Choinka ozdoby
Adobe Stock
Newsy
Jadalne ozdoby na choinkę? Zrobisz je z produktów, które masz w kuchni. Dzieci będą zachwycone
Ubieranie choinki to jeden z ulubionych zwyczajów świątecznych wśród najmłodszych. Oto kilka ciekawych pomysłów na domowe ozdoby.

Duża, zielona, najlepiej żywa i pachnąca świeżymi igłami – tak wygląda wymarzona choinka dla wielu Polaków. Zanim przystąpimy do jej przystrajania zastanówmy się, kiedy powinniśmy umieścić ją w salonie. Tutaj wersji jest kilka. Najbardziej niecierpliwi i spragnieni magicznego, świątecznego nastroju zakupują drzewko już 6 grudnia. Nie ma co ukrywać, że taka decyzja często podyktowana jest silnym naciskiem najmłodszych członków rodziny… Im bliżej świąt, tym więcej choinek kupujemy na targowiskach i bazarach. Tradycyjnie jednak świąteczne drzewko powinno się przystrajać dopiero 24 grudnia, czyli w Wigilię. Dlaczego? Bowiem to właśnie wtedy do domów rodzinnych zjeżdżają się wszyscy bliscy Wspólne ubieranie choinki to nie tylko budowa więzi, ale też świetna zabawa i odskocznia od żmudnych świątecznych przygotowań i długich godzin w kuchni przy 12 potrawach wigilijnych. Drzewko zakupione. Co dalej? Bez względu na to, kiedy będziemy ubierać nasz świerk czy jodłę, ważne jest to, by była pięknie i odświętnie przystrojona. Zamiast inwestować majątek w często tandetne ozdoby zazwyczaj chińskiego pochodzenia, zdecydujmy się na przygotowanie dekoracji w domu. Najlepiej z dziećmi. Maluchy będą zachwycone takim rozwiązaniem! Oto kilka naszych praktycznych inspiracji i pomysłów specjalnie dla was: Na początek ozdoby jadalne. Tak, wiemy, że smaczne cukierki mogą nie dotrwać na drzewku nawet do Sylwestra, ale warto zawiesić kilkanaście sztuk kolorowych słodkości na choince. Do tego celu wykorzystajmy spinacze. Z pewnością wszystkie dobre gospodynie pieką na święta pierniczki . Użyjmy nici, by zawiesić je na naszym drzewku. Przepiękny efekt gwarantowany. Zwłaszcza, gdy ciasteczka są zwieńczone efektowną polewą z lukru. Nie wahajmy się użyć także innych ciastek , najlepiej tych...

Domek z piernika
Gotujmy.pl/joana30
Triki kulinarne
NIGDY nie używaj TEGO cukierka na domku z piernika! Łatwo wpaść w pułapkę!
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Dla tych, którzy już niedługo będą rozpoczynać pieczenie piernikowych domków mamy radę!

W sklepach zabłysnęły już pierwsze lampki choinkowe. Dla tych, którzy przygotowują święta samodzielnie, to najwyższy czas na sporządzenie kulinarnego planu. Obok zupy grzybowej i karpia na stole nie może przecież zabraknąć piernika! Nie od dziś wiadomo, że idealny piernik to taki, który przed zjedzeniem zdążył poleżakować. Ciasto na niektóre z nich należy więc przygotować już na początku listopada. Dla tych, którzy postanowili po raz pierwszy wykonać swój własny domek z piernika mamy kilka rad. Uwierzcie, warto z nich skorzystać, bo budowanie go od nowa nie będzie już tak przyjemne. Przede wszystkim pamiętaj, że domek z piernika to niezbyt stabilna konstrukcja. Nie możesz więc przykleić do niego zbyt ciężkich cukierków, bo zwyczajnie się zawali, a twoja praca pójdzie na marne. Najwięcej ważą cukierki ukryte w bombonierkach, ale również każde inne wypełnione ciężkimi i zwartymi kremami lub orzechami. Do ozdabiania domku użyj małych i lekkich słodyczy. Idealnie sprawdzą się na przykład Lentilki, draże lub żelki. Źródło: mashed.com

gessler barszcz
ONS/Adobe Stock
Newsy
Poznaj tajemnicę idealnego wigilijnego barszczu. Ten od Magdy Gessler nie ma sobie równych
Już za trzy tygodnie Wigilia! Warto w tym czasie zapoznać się z ciekawymi przepisami na wigilijne potrawy - takie, jak barszcz Magdy Gessler!

Uwielbiamy przepisy Magdy Gessler! Są niepowtarzalne i wychodzą z nich naprawdę pyszne i wyjątkowe dania. Do tego ciekawie jest wypróbować przepisy osoby, która jest prawdziwym ekspertem w kwestii gotowania i prowadzenia restauracji. Gessler posiada ogromne doświadczenie kulinarne, dlatego warto zaufać jej recepturom. Może w tym roku przygotujecie barszcz na Wigilię z przepisu znanej restauratorki? Tradycja barszczu wigilijnego Wiecie, czym różni się barszcz przygotowywany na wigilię od tego, który podaje się przez cały rok? Wigilijny barszcz z uszkami to zupa postna – oznacza to, że gotowana jest jedynie na bazie włoszczyzny, suszonych grzybów i buraków. Nie ma w niej w ogóle mięsa! Barszcz podaje się z uszkami, czyli małymi pierożkami wypełnionymi farszem z grzybów. Przepis na wigilijny barszcz Magdy Gessler 3 kg buraków Mały seler 2 pietruszki (korzeń) 2 cebule 4 jabłka kwaśne 1 por 75 ml octu 2 ząbki czosnku Suszone borowiki Ziele angielskie Liść laurowy Cukier Goździki Sól Pieprz Przygotowanie Połowę z trzech kilogramów buraków zawijamy w aluminiową folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Resztę kroimy lub trzemy na tarce. Do garnka dodajemy buraki oraz pokrojony na ćwiartki seler, dwie cebule i korzenie pietruszki. Lejemy tyle wody, by przykryła warzywa. Gdy wywar się zagotuje, dodajemy ocet, ziele angielskie, pieprz, cukier i goździki. Kiedy warzywa już zmiękną, przelewamy wywar do startych buraków upieczonych wcześniej w piekarniku. Gotujemy na małym ogniu tak, by zupa się nie zagotowała. Wlewamy wywar z prawdziwków. Na koniec dodajemy czosnek, pieczone w piecu cebule i skórki z kwaśnych jabłek. Odstawiamy barszcz na całą noc.