Co się stanie, gdy będziesz spożywała za dużo kwaśnych cukierków?

Kwaśne cukierki wyglądają z pozoru niewinnie – są okrąglutkie, kolorowe i oprószone odrobiną cukru. Gdy zaczniemy je ssać lub całkowicie je przegryziemy, od razu odczujemy potężną intensywność ich smaku.

Podczas gdy jedni są zagorzałymi fanami kwaśnych cukierków i potrafią spożyć nawet 10 takich przysmaków za jednym razem, inni wręcz przeciwnie – nie mogą się przekonać do ich intensywnego smaku. Zastanawiałaś się kiedyś, czy jedzenie kwaśnych cukierków jest dobre dla twojego zdrowia? 

Twój język może zacząć się... łuszczyć

Jak wynika z artykułu opublikowanego w czasopiśmie „Food Network”, zbyt częste spożywanie kwaśnych cukierków może sprawić, że nasz język zacznie się... łuszczyć. Przekonała się o tym na własnej skórze amerykańska supermodelka Chrissy Teigen, która ujawniła, że niekontrolowane spożycie tego typu cukierków w czasie ciąży sprawiło, że jej język dosłownie zaczął... odpadać!

Dlaczego tak się dzieje?

Przyczyna jest bardzo prosta. Jak sama nazwa wskazuje, kwaśne cukierki zawierają dużo... kwasu, który może doprowadzić do podrażnienia języka i bólu tego narządu.

Zobacz także:

Czy da się jakoś temu zaradzić?

Jeśli jesteś fanką kwaśnych przekąsek i nie możesz się oprzeć kwaśnym żelkom lub cukierkom, pij dużo wody, gdy jesz tego typu słodycze. Płyn pomoże chronić twój język i zęby przed podrażnieniem.

Ty też lubisz kwaśne cukierki? Pamiętaj, by delektować się nimi z umiarem.

 

Źródło: Mashed