zarazki na dłoniach
AdobeStock
Zdrowie

To ohydne, jakie zarazki żyją na ludzkich dłoniach! UWAGA - możesz zwymiotować!

Jeśli ty lub ktoś z twoich bliskich zapomina myć regularnie ręce, to koniecznie przeczytajcie ten artykuł!

Podczas trwającej pandemii lekarze cały czas przypominają nam, żebyśmy myli ręce. I mają rację! Wiecie, jakie zarazki można znaleźć na naszych dłoniach? Naprawdę można się przerazić!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ludzkie dłonie – siedlisko bakterii

Niektórzy ludzie z obrzydzeniem myślą o publicznych toaletach  i wykonują różne dziwne figury, żeby tylko nie dotknąć deski klozetowej. Paradoksalnie, tam wcale nie ma tak dużo zarazków. Zdecydowanie bardziej powinniśmy się bać klamek w toalecie! Przez cały dzień dotykamy różnych powierzchni, ściskamy dłonie z innymi ludźmi i głaskamy zwierzęta. Inni też to robią i dla bezpieczeństwa załóżmy, że większość z nich nie myje regularnie rąk i wszędzie roznoszą bakterie. Dlatego sami powinniśmy często myć swoje dłonie, żeby uchronić się przed różnymi chorobami! A wiecie, co znajduje się na skórze naszych rąk?

Pałeczki E.Coli

Normalnie bakterie E.Coli bytują w naszych jelitach. Jednak jeśli dostaną się na zewnątrz i przez nasze dłonie trafią do układu pokarmowego, to skończy się to bardzo nieprzyjemnym zatruciem. To właśnie dlatego koniecznie trzeba myć ręce przed jedzeniem, a dzieciom powtarzać, żeby nie wkładały palców do buzi.

Owsiki

Najczęściej zarażają się nimi małe dzieci. Owsiki atakują układ pokarmowy i wychodzą na zewnątrz przez odbyt, powodując swędzenie. Dziecko się drapie, a później rączkami dotyka różnych przedmiotów. Dlatego dzieci najczęściej zarażają się w przedszkolu od innych.

Żółtaczka pokarmowa

Wywoływana przez wirus WZW A. Można go najczęściej spotkać w przychodniach i szpitalach, dlatego bardzo ważne jest, aby podczas pobytu w szpitalu lub po odwiedzinach pilnować mycia rąk.

Clostridium difficile

Bakteria ta również występuje w placówkach ochrony zdrowia i wielu ludzi zaraża się podczas pobytu w szpitalu. Wywołuje ona bardzo nieprzyjemne i wyczerpujące organizm rzekomobłoniaste zapalenie jelit.

Macie grypę żołądkową? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tych 2 produktów przy jelitówce
AdobeStock
Newsy
Macie grypę żołądkową? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tych 2 produktów przy jelitówce
Gdy dokucza grypa żołądkowa, niezbędne jest podjęcie odpowiednich kroków. Sprawdźcie, co należy wtedy jeść.

Ostre dolegliwości ze strony układu pokarmowego towarzyszące grypie żołądkowej nie są niczym przyjemnym. Ta wywoływana najczęściej przez rotawirusy choroba ma gwałtowny, ale na szczęście szybki przebieg. Zwykle ustępuje samoistnie po kilku dniach, jednak by łagodzić objawy, należy przestrzegać ścisłej diety.  Objawy grypy żołądkowej Jelitówka lub inaczej grypa żołądkowa charakteryzuje się ostrymi objawami, które mogą wskazywać zarówno na zatrucie pokarmowe, jak i zwykłą grypę - stąd jej nazwa. Objawy tej choroby to m.in.: biegunka nudności wymioty brak apetytu gorączka bóle głowy złe samopoczucie bóle mięśni Grypa żołądkowa zwykle trwa około tygodnia, ale jej najostrzejsze objawy ustępują zwykle już po 1-3 dniach. Dieta przy grypie żołądkowej Przy jelitówce bardzo ważna jest odpowiednia dieta, by jak najszybciej stanąć na nogi i zregenerować organizm. Najistotniejsze jest przyjmowanie płynów. Powinno się pić wodę, słabą herbatę i jeść zupy. Odradza się picie soków i coli, ponieważ te mogą nasilić objawy. Dobrym rozwiązaniem jest przyjmowanie specjalnych preparatów z elektrolitami z apteki, które pomogą szybciej uzupełnić poziom niezbędnych witamin i składników odżywczych w organizmie.  Uważa się, że przy grypie żołądkowej chorzy powinni, w miarę możliwości, jeść tak, jak przed chorobą. W żadnym wypadku nie wolno się głodzić. Zalecane są delikatne potrawy, takie jak gotowana marchew czy kleik ryżowy. Zdecydowanie natomiast należy odstawić jedzenie bardzo tłuste i słodkie, np. smażone na głębokim tłuszczu ryby czy słodycze.  Jak zapobiegać grypie żołądkowej? Jelitówka jest wyjątkowo nieprzyjemną...

Będzie najlepsza na grypę żołądkową, o ile pamiętaliście o 1 rzeczy
AdobeStock_
Newsy
Ta mikstura będzie najlepsza na grypę żołądkową, o ile pamiętaliście o 1 rzeczy
O chorobach wirusowych nasłuchaliśmy się dużo. Mogą powodować problemy oddechowe, jak COVID-19 lub jelitowe, jak grypa żołądkowa. Podpowiadamy, co pomaga na żołądek.

Grypa żołądkowa, to nieżyt żołądkowo–jelitowy, popularnie zwany „jelitówką”. Najczęściej jest chorobą wirusową, choć czasem ma podłoże bakteryjne. Trwa zwykle kilka dni. Jej objawy to ostra biegunka, wymioty, gorączka, a do tego osłabienie i brak apetytu. Może zaczynać się jak zwykłe przeziębienie, ale częste wizyty w toalecie od razu pokazują, że tym razem na katarze się nie skończy. Jak radzić sobie z dolegliwościami żołądkowymi? Sprawdzony przepis, znany już od wieków Najprostsze sposoby zwykle są najlepsze. Dlatego oprócz nowoczesnego leczenia, na problemy żołądkowe nie zaszkodzi zastosować metody naszych babć i sięgnąć po nalewkę orzechową. Doskonale działa na układ pokarmowy i jelita , pomaga na zatrucia, likwiduje nieżyty i biegunkę. Nalewka z orzechów włoskich działa także wzmacniająco, oczyszczająco, bakteriobójczo, a przede wszystkim doskonale smakuje. Żeby była skuteczna, należy ją przygotować zgodnie z tajemnymi recepturami naszych babć. I dobra wiadomość jest taka, że nie trzeba tych receptur szukać na starych strychach.  W dzisiejszych czasach pełno ich w internecie. Korzystajcie jednak tylko z tych, które zdradzają największą tajemnicę orzechówki - do nastawienia nalewki należy użyć niedojrzałych, zielonych orzechów włoskich. Inne przepisy są nic nie warte. Zielone orzechy zawierają nie tylko witaminy z grupy B , ale też olejki eteryczne, garbniki i gorycze, które są ważne w prawidłowej pracy żołądka. Niedojrzałe orzechy zbiera się na przełomie czerwca i lipca, jednak obecnie można je nadal kupić w sklepach internetowych.  Składniki: Zielone orzechy włoskie - 0,5 kg Cukier – 0,5 kg Woda – 0,5l, ćwierć litra przegotowanej wody na początku i ćwierć litra wrzątku po 14 dniach Spirytus 95% - 1l...

Nie gąbka, nie szmatka, a to jest najbrudniejszą rzeczą w kuchni. To siedlisko bakterii
AdobeStock
Newsy
Nie gąbka, nie szmatka, ale właśnie to jest najbrudniejszą rzeczą w kuchni. To prawdziwe siedlisko bakterii
Po przeczytaniu tego artykułu gwarantujemy, że będziecie w kuchni myć ręce znacznie częściej. Dzięki temu możecie uniknąć zakażenia groźnymi drobnoustrojami.

Gdy zastanawiacie się nad tym, jaka rzecz gromadzi w sobie najwięcej bakterii w kuchni, pierwszą rzeczą jaka przychodzi wam do głowy jest zapewne gąbka. W końcu takie wilgotne środowisko jest idealne dla bakterii i grzybów, przez co nietrudno o zatrucie w kuchni, jeśli używacie brudnej gąbki do mycia naczyń. Okazuje się jednak, że bakterii znajduje się o wiele więcej na innym przedmiocie, a nawet kilku.  Gdzie jest najwięcej bakterii w kuchni? Przyznajcie się sami przed sobą - czy za każdym razem, gdy doprawiacie mięso albo sałatkę, myjecie ręce zanim sięgniecie po pojemniki z przyprawami? Założymy się, że mało kto o tym pamięta... Właśnie przez to przyprawy, a dokładniej pojemniki, pieprzniczki i solniczki, w których się znajdują, są największym siedliskiem bakterii w kuchni. Jest ich tam więcej, niż na kurkach kranów, co zostało sprawdzone przez naukowców: – Osoby gotujące często dotykają przedmiotów takich jak pojemniki na przyprawy przed umyciem rąk. Bakterie następnie rozprzestrzeniają się na inne przedmioty – mówi Donald W. Schaffner, profesor nauk o żywności na Uniwersytecie Rutgersa w stanie New Jersey i jeden z autorów badania, cytowany przez Medonet.  Nietrudno sobie wyobrazić, jak to może się skończyć. W końcu na surowym mięsie i innych produktach spożywczych można znaleźć m.in. bakterie E.coli czy Salmonelli. Giną one po obróbce termicznej, dlatego tak często mówi się o tym, by nie jeść niedogotowanego mięsa czy uważać ze spożywaniem jajek na surowo. Jednak te same bakterie, przenoszone na naszych rękach z mięsa na pojemniki z przyprawami, mogą tam przetrwać bardzo długo! Można sobie wyobrazić, że później nietrudno o zakażenie tymi bakteriami, co kończy się zwykle silnym zatruciem pokarmowym.  Jak dbać o higienę i czystość w kuchni? By uchronić się przed zakażeniem...

Handel jajkami
Wikipedia commons
Newsy
Kiedy należy myć jajka? Po przyniesieniu do domu czy przed użyciem? Wiele osób będzie zaskoczonych
Mycie jajek może wydawać się stratą czasu. Jednak może zdarzyć się, że ta czynność uratuje was przed poważnymi problemami zdrowotnymi.

Z pewnością znacie ludzi, którzy po powrocie do domu z zakupów, od razu zaczynają wszystko myć. Czasem takie sytuacje mogą wyglądać komicznie, czasem jednak są uzasadnione. Szczególnie dziś, w dobie koronawirusa, higiena i zachowanie czystości powinno być nawykiem dla każdego. Z produktów spożywczych kupowanych w sklepach, które mogą być dotykane przez wiele osób, powinniśmy myć zwłaszcza te, które jemy bezpośrednio, bez obierania. Chodzi tu między innymi o warzywa, np. pomidory, sałatę czy ogórki. Czy słyszeliście może kiedyś o myciu jajek? Być może odbierzemy komuś właśnie ochotę na jajecznice, ale nic na to nie poradzimy, chcemy być z wami szczerzy. Na jajkach sprzedawanych w sklepach, supermarketach i na bazarach zalega całe mnóstwo niewidocznych dla oka bakterii kałowych... Przyznacie sami, brzmi to niezbyt zachęcająco. Niestety nie oszukamy natury – wszyscy dobrze wiecie, w jaki sposób kura znosi jajka i w jakich to się odbywa warunkach. Czy jajka należy myć? Inne bakterie znajdują się na jajkach wiejskich, inne na tych, wyprodukowanych w wielkopowierzchniowych kurzych. Różnica polega na tym, że jaja wiejskie szybciej trafiają na bazary i do naszych koszyków. Te produkowane masowo przechodzą dłuższą drogę, w czasie której bakterie dalej się rozmnażają i przetwarzają. Jednak każde bakterie są drobnoustrojami chorobotwórczymi, a na jajkach szczególnie często pojawiają się bakterie salmonelli. Żeby uniknąć przedostawania się ich do pożywienia, w czasie przygotowywania posiłków, należy je umyć. Po umyciu zawsze warto wytrzeć do sucha, najlepiej ręcznikiem papierowym, a nie ściereczką przeznaczoną do wielokrotnego użytku. Jajek natomiast nie powinno się myć, jeśli nie zamierzacie ich od razu użyć, tylko będziecie przechowywać w...