naturalne antybiotyki
lewal2010/Adobe Stock
Zdrowie

Te pokarmy działają jak naturalne antybiotyki. Wzmocnij odporność i wygraj z infekcją!

Okres jesienno-zimowy to pora prawdziwego egzaminu dla naszego systemu odpornościowego. Oto lista produktów, które pozwolą nam na wzmocnienie organizmu w walce z bakteriami.
Hubert Rój
listopad 21, 2020

Kiedy macie już dość wszelkich grypowych i przeziębieniowych dolegliwości, czas na nowe rozwiązania. Dosyć płacenia ciężkich pieniędzy za kolejny worek tabletek i syropów z apteki. Pora, by postawić na walkę o dobrą odporność za pomocą domowych sposobów!

Poniżej przestawimy wam listę kilku produktów, które zawsze znajdziemy w swojej spiżarni czy w lodówce. Jeżeli spożywamy je często i w odpowiedni sposób (zwykle na surowo), powinniśmy poprawić zdolność swojego ciała do walki z infekcjami.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Cebula

Warzywo, które niejednego już doprowadziło do łez. Niepozorna cebula posiada w swoim składzie rozmaite olejki lotne, m.in. disiarczek allilo-propylowy i inne związki siarki. To prawda, nikt nie lubi zapachu z ust po zjedzeniu surowej cebuli. Ale czego się nie robi dla zdrowia!

Tymianek

Któż z nas posądzałby tymianek o działanie zdrowotne? Przyprawa, którą często dodajemy do mięs i sosów zawiera w sobie przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze związki, takie jak thymol. Warto przyjmować tymianek nie tylko w formie suszonej, ale także w postaci olejków.

Cynamon

Podstawowy składnik naszych ukochanych pierników to nie tylko wspaniały korzenny smak i zapach. To także aldehydy cynamonowe, czyli substancje wzmacniające odporność, sprawność mózgu, a także obniżające poziom cukru we krwi.

Czosnek

O zaletach czosnku nie trzeba nikogo szczególnie długo przekonywać. Zajadamy się czosnkiem na przeziębienie choćby ze względu allicynę, zabijającą bakterię.
Czosnek zawiera w sobie mnóstwo witamin i mikroelementów – m.in. witaminę C, B, potas, selen czy magnez.

Miód

Produkt pracy pszczół w swoim składzie ma taką substancję jak inhibina, która wykazuje właściwości przeciwbakteryjne. Miód leczy także stany zapalne. Łyżeczka złocistego przysmaku dziennie nikomu więc nie zaszkodzi!

Kiszonki

Kapusta kiszona, ogórki z beczki, a także choćby znane z kuchni koreańskiej kimchi – wszystkie te pokarmy zawierają sporo witaminy C. Są antybakteryjne, a dzięki bakteriom kwasu mlekowego wzmacniają system immunologiczny. Nasza rada: kiśmy kapustę samodzielnie!

Imbir

Korzeń imbiru przybył do nas z dalekiej Azji. Podczas gdy Chińczycy i inne narody Dalekiego Wschodu od lat cieszą się zdrowotnymi walorami imbiru, my dopiero je poznajemy. Warto spożywać tę roślinę ze względu na jej właściwości rozgrzewające i wzmacniające odporność. Wszystko to dzięki gingerolowi i zinferonowi zawartemu w składzie imbiru.

Komentarze
Syrop z imbiru, cytryny i miodu
Alina Semenenko/Adobe Stock
Zdrowie Wystarczą 3 składniki, by zrobić domowy syrop na przeziębienie
Ledwie się obejrzymy, a za chwilę minie już jesień i nastanie zima. Wraz z nią nie kończą się niestety nasze chorobowe utrapienia. Czas więc zwalczyć infekcje domowym sposobem.
Hubert Rój
listopad 21, 2020

Kaszel, katar, stan podgorączkowy – wszystko to znamy bardzo dobrze. Obecnie tego typu objawy mogą wywołać także obawy z powodu ewentualnego zakażenia koronawirusem. Musimy więc dbać o siebie jeszcze mocniej, niż dotychczas. Mycie rąk, dystans społeczny i maseczki w trakcie stykania się z obcymi – to podstawowe zasady bezpieczeństwa w trakcie pandemii COVID-19. Oprócz nich, warto bronić się także przed zwykłą grypą, przeziębieniem i wszelkiego rodzaju infekcjami. Jak? Odpowiedzi należy szukać w sprawdzonych domowych sposobach. Wykorzystywanie metod naturalnej, domowej medycyny to nic innego, jak po prostu szczególna ostrożność w dbaniu o siebie i swoich bliskich. Naturalne antybiotyki zawarte w dostępnych w sklepie i na targu produktach to gwarancja wzmocnienia swojej odporności. A to właśnie odporność jest kluczem w walce z niechcianymi wirusami i bakteriami. Odwieczne prawo zdrowia brzmi krótko: lepiej zapobiegać, niż leczyć. My radzimy w takim wypadku zapobieganie poprzez stosowanie domowego syropu z trzech składników. Do przygotowania tego eliksiru wykorzystamy imbir, miód i cytrynę. W tym przepisie nie skorzystamy więc z czosnku. To dobra wiadomość dla tych, którzy z trudem przełykają nieco „bardziej kontrowersyjne” połączenia słodkich składników z ostrym czosnkiem, jak choćby przedstawiany przez nas ostatnio syrop na męczący kaszel z czosnku, miodu, cytryny i mleka. Kluczowym składnikiem będzie imbir. To naprawdę fantastyczna roślina. Co prawda nasze babcie nie miały do niego dostępu, ale warto się do niego przekonać. Korzeń imbiru ma właściwości przeciwzapalne, antywirusowe i antybakteryjne. Ponadto zawarty w nim gingerol pomaga w leczeniu stanów zapalnych. Liczne mikroelementy i witaminy zawarte w imbirze wzmacniają organizm człowieka. Wystarczy tylko spożywać go w miarę...

Przeczytaj