Kiedy macie już dość wszelkich grypowych i przeziębieniowych dolegliwości, czas na nowe rozwiązania. Dosyć płacenia ciężkich pieniędzy za kolejny worek tabletek i syropów z apteki. Pora, by postawić na walkę o dobrą odporność za pomocą domowych sposobów!

Poniżej przestawimy wam listę kilku produktów, które zawsze znajdziemy w swojej spiżarni czy w lodówce. Jeżeli spożywamy je często i w odpowiedni sposób (zwykle na surowo), powinniśmy poprawić zdolność swojego ciała do walki z infekcjami.

Cebula

Warzywo, które niejednego już doprowadziło do łez. Niepozorna cebula posiada w swoim składzie rozmaite olejki lotne, m.in. disiarczek allilo-propylowy i inne związki siarki. To prawda, nikt nie lubi zapachu z ust po zjedzeniu surowej cebuli. Ale czego się nie robi dla zdrowia!

Tymianek

Któż z nas posądzałby tymianek o działanie zdrowotne? Przyprawa, którą często dodajemy do mięs i sosów zawiera w sobie przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze związki, takie jak thymol. Warto przyjmować tymianek nie tylko w formie suszonej, ale także w postaci olejków.

Zobacz także:

Cynamon

Podstawowy składnik naszych ukochanych pierników to nie tylko wspaniały korzenny smak i zapach. To także aldehydy cynamonowe, czyli substancje wzmacniające odporność, sprawność mózgu, a także obniżające poziom cukru we krwi.

Czosnek

O zaletach czosnku nie trzeba nikogo szczególnie długo przekonywać. Zajadamy się czosnkiem na przeziębienie choćby ze względu allicynę, zabijającą bakterię.
Czosnek zawiera w sobie mnóstwo witamin i mikroelementów – m.in. witaminę C, B, potas, selen czy magnez.

Miód

Produkt pracy pszczół w swoim składzie ma taką substancję jak inhibina, która wykazuje właściwości przeciwbakteryjne. Miód leczy także stany zapalne. Łyżeczka złocistego przysmaku dziennie nikomu więc nie zaszkodzi!

Kiszonki

Kapusta kiszona, ogórki z beczki, a także choćby znane z kuchni koreańskiej kimchi – wszystkie te pokarmy zawierają sporo witaminy C. Są antybakteryjne, a dzięki bakteriom kwasu mlekowego wzmacniają system immunologiczny. Nasza rada: kiśmy kapustę samodzielnie!

Imbir

Korzeń imbiru przybył do nas z dalekiej Azji. Podczas gdy Chińczycy i inne narody Dalekiego Wschodu od lat cieszą się zdrowotnymi walorami imbiru, my dopiero je poznajemy. Warto spożywać tę roślinę ze względu na jej właściwości rozgrzewające i wzmacniające odporność. Wszystko to dzięki gingerolowi i zinferonowi zawartemu w składzie imbiru.