mleko z czosnkiem na przeziębienie
Adobe Stock
Zdrowie

Tak nasze babcie leczyły każde przeziębienie. Składniki na pewno macie w swojej kuchni

Nasze babcie były mistrzyniami w wynajdywaniu domowych sposobów leczenia przeziębień. Przyrządzane przez nie mikstury działały nie tylko przeciwwirusowo i bakteriobójczo, ale również wspomagały odporność.

Nie od dziś wiadomo, że leczenie domowymi sposobami, oprócz tego, że jest zdrowsze niż chemia zawarta w lekach, to na dodatek często bardziej skuteczne. Choć trudno sobie to wyobrazić, przed laty dostęp do medykamentów był bardziej utrudniony niż dostęp do żywności wydzielanej na kartki. Stąd, autorkami wielu stawiających na nogi mikstur, w tym mleka z czosnkiem i miodem, są oczywiście nasze babcie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Lecznicze mleko

Wielu nie ma pojęcia jak cennym produktem jest mleko odzwierzęce. Przede wszystkim napój ten pozytywnie wpływa na rozwój, wzrost i kości. Nie bez powodu mówi się przecież „pij mleko, będziesz wielki”. Jednak produkt ten oferuje o wiele więcej. Wykazuje również właściwości zdrowotne pomocne przy zwalczaniu różnego rodzaju infekcji.

Przeciwbakteryjny czosnek

Czosnek od wieków uchodzi za roślinę o silnym działaniu przeciwgrzybicznym, przeciwpasożytniczym, ale również przeciwbakteryjnym. Zawarte w nim żelazo, magnez, witaminy B i C, potas, chrom, flawonoidy, a przede wszystkim allicyna, wykazują silne działanie przeciwwirusowe. Jego spożywanie może bowiem pomóc w walce z grypą, a także rotawirusami najczęściej dotykającymi dzieci i niemowlęta. Ponadto, czosnek hamuje proces starzenia, a także wzmacnia naczynia krwionośne.

Cenny miód

Kto, by się spodziewał, że miód oprócz słodyczy zapewnia również zdrowie! Może niektórym trudno w to uwierzyć, w końcu mówi się, że „gorzki lek najlepiej leczy”. W tym przypadku ta reguła nie znajduje potwierdzenia. Dzięki wielu cennym składnikom bioaktywnym miód wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe.

Połączenie wszystkich trzech składników stworzy miksturę, która znakomicie poradzi sobie z każdym przeziębieniem. Bez względu na to, czy dręczy cię katar, kaszel czy ogólne osłabienie organizmu, powinnaś tego spróbować.

Przepis na mleko z czosnkiem i miodem

Na każdą szklankę mleka przypada 1 ząbek czosnku i 1 łyżka miodu, najlepiej naturalnego.

Przygotowanie: Mleko podgrzej w niewielkim rondelku (nie może się zagotować), a następnie dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i miód. Całość dokładnie wymieszaj (aż do rozpuszczenia się składników) i gotowe!

domowy syrop
gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Pijcie ten domowy syrop a bardzo wzmocnicie swoją odporność. Wystarczy zmieszać 4 składniki, które macie w domu
Pandemia koronawirusa obniżyła odporność każdego z nas. Sprawy nie ułatwiają również niskie temperatury, przez które większość już „ciągnie nosem”. Aby wasze zdrowie w końcu wróciło na dawne tory, koniecznie dostarczcie swojemu organizmowi dawkę niezbędnych witamin.

Cytryna, czosnek, miód i imbir – to one sprawią, że znowu staniecie na nogi, a także uchronią was przed potencjalnymi przyszłymi infekcjami. Przeczytajcie o ich niesamowitych właściwościach. Cytryna Nie ulega wątpliwości, że cytryna to niesamowicie zdrowy produkt. W końcu stanowi źródło wielu witamin, potasu, magnezu, sodu, żelaza, a także cennego beta-karotenu. Cytryna nie tylko doskonale pobudza procesy trawienne, ale również wzmacnia odporność. Bez dwóch zdań warto po nią sięgać, szczególnie w czasie infekcji. Czosnek Czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego, ale również ułatwia odkrztuszanie, rozgrzewa i obniża gorączkę. Eksperci twierdzą, że roślina powinna na stałe zagościć w jadłospisie każdego, dbającego o zdrowie człowieka. Miód  Regularne spożywanie miodu ma pozytywny wpływ na serce, nerwy, mózg oraz trudno gojące się rany. Niewielu również zdaje sobie sprawę z tego, że produkt ten zwalcza bakterie o wiele skuteczniej niż większość antybiotyków. Ponadto jest w stanie wyleczyć wrzody żołądka, obniżyć ciśnienie krwi, zahamować rozwój miażdżycy, a także znacznie skrócić czas trwania przeziębienia. Imbir Ta niesamowita roślina wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, a także wykrztuśne. Imbir jest również znany ze swoich właściwości rozgrzewających i przeciwgorączkowych. Jego spożywanie korzystnie wpływa na pracę serca, poprawia koncentrację, dodaje energii oraz wspiera pracę układu odpornościowego. Nie ulega więc wątpliwości, że mieszanka tych 4 składników, doskonale zadba o wasze zdrowie. Sprawdźcie jak ją przygotować. Przepis na domowy syrop na odporność Będziecie potrzebować: 2 cytryn 1 główki czosnku 1...

co jeść żeby nie chorować
Adobe Stock
Zdrowie
Jedz codziennie te rzeczy, a przeziębienie będzie się trzymać od ciebie z daleka
Jeśli chcesz uchronić swój organizm przed kolejnym przeziębieniem koniecznie postaw na profilaktykę. Spożywanie między innymi ostrych przypraw z pewnością szybko wzmocni twój układ odpornościowy.

W okresie jesienno-zimowym twój organizm jest szczególnie narażony na różnego rodzaju infekcje. Dzieje się tak, ponieważ temperatura na zewnątrz cały czas ulega znacznym zmianom, a ty nie zawsze jesteś przecież prawidłowo ubrana. Po tygodniu na minusie, nagle wychodzi słońce, a ciebie rozkłada choroba. Na szczęście istnieje kilka sposobów, by zapobiec jej rozwojowi. Przyprawy i zioła Przed przeziębieniem nic nie chroni tak dobrze jak rozgrzewające przyprawy. Z pewnością większość z nich masz w swojej kuchni. To najlepszy czas, by po nie sięgnąć. Jedną z wielu korzystnie wpływających na zdrowie przypraw jest oczywiście chili, które nie tylko rozgrzewa, ale również wspaniale oczyszcza drogi oddechowe. Na tym jednak nie koniec. Właściwości przeciwwirusowe wykazuje również mielony imbir, kurkuma, a nawet cynamon, który tak chętnie dodajesz do różnych wypieków. Warzywa i owoce Aby jak najrzadziej chorować powinnaś włączyć do swojej codziennej diety warzywa i owoce. Zawarte w nich witaminy oraz kwas foliowy sprawiają, że organizm z łatwością pokonuje wszelkie infekcje. Niezbędnych składników odżywczych dostarczą ci cytrusy, banany, jabłka, pomidory, ale również brokuły czy szpinak.  Olej Do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego twój organizm potrzebuje również kwasów omega-3. Te znajdziesz w różnego typu olejach – lnianym, rzepakowym, słonecznikowym, a nawet sojowym. Cenne tłuszcze występują także w niektórych produktach spożywczych, takich jak orzechy włoskie, owoce morza oraz ryby (łosoś, halibut czy śledź). Czosnek i miód Niewiele osób wie, że regularne spożywanie miodu wspomaga regenerację organizmu. Produkt ten działa również rozgrzewająco, a nawet wzmacnia serce. Z kolei czosnek działa...

Mleko z czosnkiem doskonale wzmacnia odpornosc. Nie każdy jednak może je pić
AdobeStock
Newsy
Mleko z czosnkiem doskonale wzmacnia odporność. Nie każdy jednak może je pić
Każdy z nas dobrze zna prozdrowotne działanie mleka z czosnkiem. Nie wszyscy jednak wiedzą, że nie każdy powinien je pić.

Mleko czosnkowe – mikstura, która powstaje poprzez połączenie dwóch składników – czosnku i mleka – to napój, który ceniono już w starożytności. Jego prozdrowotne walory można by wymieniać bez końca. Dlaczego warto pić mleko z czosnkiem? Picie mleka z czosnkiem to jedna z najlepszych rzeczy, jakie możecie podarować swojemu organizmowi w jesienno-zimowym grypowym okresie. Dlaczego? Podnosi odporność. Czosnek doskonale podnosi odporność, pomagając zmniejszyć ryzyko przeziębienia, a także łagodzi objawy chorób i zapewnia szybszy powrót do zdrowia. Połączenie kilku ząbków czosnku z ciepłym mlekiem sprawia, że mikstura ta jest o wiele bardziej skuteczna. Chroni serce. Zawarta w czosnku allicyna, jest znanym środkiem uspokajającym, relaksującym i zapobiegającym różnym chorobom serca i schorzeniom, takim jak hiperglikemia, hiperlipidemia i kardiomiopatia przerostowa. Aby czerpać maksymalne korzyści dla naszego serca, zaleca się regularne picie mleka czosnkowego. Może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Świeży czosnek zawiera związki, które zapobiegają zniszczeniu oksydacyjnemu i mogą oczyszczać organizm z wolnych rodników. Jak wykazały badania, mleko czosnkowe może mieć pozytywny wpływ na zapobieganie rozwojowi groźnych guzów nowotworowych w naszym organizmie. Pomaga kontrolować cukrzycę. Czosnek jest skuteczny w utrzymywaniu poziomu glukozy we krwi, kontrolowaniu cukrzycy i zapobieganiu długotrwałym powikłaniom związanym z tą chorobą. Może pomóc w leczeniu i łagodzeniu różnych dolegliwości żołądkowych, m.in. zapobiega zaparciom. Kto nie powinien pić mleka czosnkowego? Mleko z dodatkiem czosnku to bardzo zdrowy napój, ale nie wszyscy powinni go pić. Z mikstury tej powinny zrezygnować osoby, które mają...

kiszony czosnek
Adobe Stock
Newsy
Niezwykła moc kiszonego czosnku. Dzięki niemu wirusy będą trzymały się z daleka
Czosnek, nazywany również naturalnym antybiotykiem, to istny skarb, który nie tylko usprawni pracę twojego układu odpornościowego, ale również pomoże w walce z chorobą. Ukiszony zyska o wiele łagodniejszy smak. Koniecznie musisz przetestować tę metodę!

Wiele osób nie przepada za naturalnym smakiem czosnku. Nic dziwnego, w końcu świeżo obrany jest bardzo ostry . Z kolei jego zapach odstrasza nie tylko wampiry, ludzie również za nim nie przepadają. Powiedzieć, że jest drażniący, to jak nic nie powiedzieć.  Oba czynniki sprawiają, że choć czosnek wykazuje mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych, niewiele osób jada go na surowo. Na szczęście istnieje łatwy sposób na odczarowanie tego produktu. Wystarczy go ukisić – wtedy niesamowicie złagodnieje i jednocześnie nie straci swoich wartości. Cenne właściwości kiszonego czosnku Kiszony czosnek to produkt, który każdy powinien mieć w swojej spiżarce. Jego działanie jest nieocenione, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm jest szczególnie podatny na wszelkiego rodzaju infekcje.  Ten naturalny antybiotyk nie tylko wzmacnia odporność . Wykazuje również silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Jego regularne spożywanie może także pomóc w walce z pasożytami takimi jak owsiki, tasiemce czy glisty.  Produkt ten jest też szczególnie zalecany osobom zmagającym się z wzdęciami, problemami z trawieniem oraz nadciśnieniem . Ponadto kiszony czosnek wykazuje także działanie antynowotworowe , zwalcza miażdżycę, chroni przed zawałem i udarem oraz hamuje starzenie się organizmu.  Do jego spożywania nie należy więc przekonywać. Właściwości kiszonego czosnku mówią same za siebie. Ponadto, jego przygotowanie jest naprawdę banalnie proste! Przepis na kiszony czosnek Będziesz potrzebować: 200 ml wody, 2 główki czosnku, korzeń chrzanu, łodygę kopru, sól, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i gorczycę. Przygotowanie: Główki czosnku podziel na ząbki i obierz. Dno słoika wypełnij...