mleko z czosnkiem na przeziębienie
Adobe Stock
Zdrowie

Tak nasze babcie leczyły każde przeziębienie. Składniki na pewno macie w swojej kuchni

Nasze babcie były mistrzyniami w wynajdywaniu domowych sposobów leczenia przeziębień. Przyrządzane przez nie mikstury działały nie tylko przeciwwirusowo i bakteriobójczo, ale również wspomagały odporność.
Weronika Kępa
listopad 27, 2020

Nie od dziś wiadomo, że leczenie domowymi sposobami, oprócz tego, że jest zdrowsze niż chemia zawarta w lekach, to na dodatek często bardziej skuteczne. Choć trudno sobie to wyobrazić, przed laty dostęp do medykamentów był bardziej utrudniony niż dostęp do żywności wydzielanej na kartki. Stąd, autorkami wielu stawiających na nogi mikstur, w tym mleka z czosnkiem i miodem, są oczywiście nasze babcie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Lecznicze mleko

Wielu nie ma pojęcia jak cennym produktem jest mleko odzwierzęce. Przede wszystkim napój ten pozytywnie wpływa na rozwój, wzrost i kości. Nie bez powodu mówi się przecież „pij mleko, będziesz wielki”. Jednak produkt ten oferuje o wiele więcej. Wykazuje również właściwości zdrowotne pomocne przy zwalczaniu różnego rodzaju infekcji.

Przeciwbakteryjny czosnek

Czosnek od wieków uchodzi za roślinę o silnym działaniu przeciwgrzybicznym, przeciwpasożytniczym, ale również przeciwbakteryjnym. Zawarte w nim żelazo, magnez, witaminy B i C, potas, chrom, flawonoidy, a przede wszystkim allicyna, wykazują silne działanie przeciwwirusowe. Jego spożywanie może bowiem pomóc w walce z grypą, a także rotawirusami najczęściej dotykającymi dzieci i niemowlęta. Ponadto, czosnek hamuje proces starzenia, a także wzmacnia naczynia krwionośne.

Cenny miód

Kto, by się spodziewał, że miód oprócz słodyczy zapewnia również zdrowie! Może niektórym trudno w to uwierzyć, w końcu mówi się, że „gorzki lek najlepiej leczy”. W tym przypadku ta reguła nie znajduje potwierdzenia. Dzięki wielu cennym składnikom bioaktywnym miód wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe.

Połączenie wszystkich trzech składników stworzy miksturę, która znakomicie poradzi sobie z każdym przeziębieniem. Bez względu na to, czy dręczy cię katar, kaszel czy ogólne osłabienie organizmu, powinnaś tego spróbować.

Przepis na mleko z czosnkiem i miodem

Na każdą szklankę mleka przypada 1 ząbek czosnku i 1 łyżka miodu, najlepiej naturalnego.

Przygotowanie: Mleko podgrzej w niewielkim rondelku (nie może się zagotować), a następnie dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i miód. Całość dokładnie wymieszaj (aż do rozpuszczenia się składników) i gotowe!

Komentarze
co jeść żeby nie chorować
Adobe Stock
Zdrowie Jedz codziennie te rzeczy, a przeziębienie będzie się trzymać od ciebie z daleka
Jeśli chcesz uchronić swój organizm przed kolejnym przeziębieniem koniecznie postaw na profilaktykę. Spożywanie między innymi ostrych przypraw z pewnością szybko wzmocni twój układ odpornościowy.
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

W okresie jesienno-zimowym twój organizm jest szczególnie narażony na różnego rodzaju infekcje. Dzieje się tak, ponieważ temperatura na zewnątrz cały czas ulega znacznym zmianom, a ty nie zawsze jesteś przecież prawidłowo ubrana. Po tygodniu na minusie, nagle wychodzi słońce, a ciebie rozkłada choroba. Na szczęście istnieje kilka sposobów, by zapobiec jej rozwojowi. Przyprawy i zioła Przed przeziębieniem nic nie chroni tak dobrze jak rozgrzewające przyprawy. Z pewnością większość z nich masz w swojej kuchni. To najlepszy czas, by po nie sięgnąć. Jedną z wielu korzystnie wpływających na zdrowie przypraw jest oczywiście chili, które nie tylko rozgrzewa, ale również wspaniale oczyszcza drogi oddechowe. Na tym jednak nie koniec. Właściwości przeciwwirusowe wykazuje również mielony imbir, kurkuma, a nawet cynamon, który tak chętnie dodajesz do różnych wypieków. Warzywa i owoce Aby jak najrzadziej chorować powinnaś włączyć do swojej codziennej diety warzywa i owoce. Zawarte w nich witaminy oraz kwas foliowy sprawiają, że organizm z łatwością pokonuje wszelkie infekcje. Niezbędnych składników odżywczych dostarczą ci cytrusy, banany, jabłka, pomidory, ale również brokuły czy szpinak.  Olej Do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego twój organizm potrzebuje również kwasów omega-3. Te znajdziesz w różnego typu olejach – lnianym, rzepakowym, słonecznikowym, a nawet sojowym. Cenne tłuszcze występują także w niektórych produktach spożywczych, takich jak orzechy włoskie, owoce morza oraz ryby (łosoś, halibut czy śledź). Czosnek i miód Niewiele osób wie, że regularne spożywanie miodu wspomaga regenerację organizmu. Produkt ten działa również rozgrzewająco, a nawet wzmacnia serce. Z kolei czosnek działa...

Przeczytaj
Miód, mleko, czosnek, napar, mikstura
Agnes Kantaruk/Adobe Stock
Zdrowie Zmagasz się z kaszlem? Czas wypróbować najskuteczniejszy sposób naszych babć. Działa cuda
Pandemia koronawirusa nie zwalnia tempa. W czasie zagrożenia COVID-19 nieraz zapominamy o jeszcze jednym groźnym przeciwniku. Sezon grypowy rozpoczął się na dobre, a wraz z nim wciąż dopadają nas takie dolegliwości jak choćby kaszel. Jak sobie z nim radzić? Pora na wypróbowanie starego, niezawodnego babcinego sposobu. To prawdziwe porady na zdrowie!
Hubert Rój
listopad 04, 2020

Nasze babcie musiały radzić sobie z chorobami i infekcjami w nieco innych warunkach niż obecnie. Dlatego też chętnie stosowały się do zasad i prawideł medycyny naturalnej. Domowe syropy, wypróbowane kuracje naparami własnej roboty, czy też regularne płukania gardła - jeżeli cierpicie na kaszel i inne przeziębieniowo-grypowe przypadłości, nie czekajcie. Babcine sposoby na przeziębienie postawiły na nogi już niejednego chorego. Koniecznie wypróbujcie choć jeden z tych niezwykłych przepisów na zdrowie, a przekonacie się, że było warto. Dzisiaj proponujemy słynną miksturę w postaci mleka, miodu i czosnku. Brzmi kontrowersyjnie? Takie połączenia w naszej diecie nie występują co prawda zbyt często, ale czego nie robi się dla zdrowia! Każdy ze wspomnianych składników ma niezwykle korzystne dla naszego organizmu właściwości - zwłaszcza w okresie infekcji, gryp i wirusów. Mleko zawiera witaminę A, która wspiera błony śluzowe, szczególnie narażone na uszkodzenie w sezonie grypowym. Miód to z kolei substancje bakteriobójcze, a także cała masa niezbędnych mikroelementów. Czosnek zaś nie od dziś znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości - nie bez przyczyny nazywamy go przecież naturalnym antybiotykiem.  Przygotujcie zatem opisaną poniżej miksturę i sprawdźcie na własnej skórze, jak dobrze może wpłynąć na wasze zdrowie.   Mleko z miodem i czosnkiem na kaszel Składniki:  szklanka mleka 2 łyżki miodu 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Do gotującego się mleka dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. Gotujemy miksturę na wolnym ogniu przez 4 minuty. Do lekko wystudzonej mieszanki dodajemy miód. Taki syrop należy podawać wieczorem, przed snem.    

Przeczytaj
kiszony czosnek
Adobe Stock
Newsy Niezwykła moc kiszonego czosnku. Dzięki niemu wirusy będą trzymały się z daleka
Czosnek, nazywany również naturalnym antybiotykiem, to istny skarb, który nie tylko usprawni pracę twojego układu odpornościowego, ale również pomoże w walce z chorobą. Ukiszony zyska o wiele łagodniejszy smak. Koniecznie musisz przetestować tę metodę!
Weronika Kępa
grudzień 09, 2020

Wiele osób nie przepada za naturalnym smakiem czosnku. Nic dziwnego, w końcu świeżo obrany jest bardzo ostry . Z kolei jego zapach odstrasza nie tylko wampiry, ludzie również za nim nie przepadają. Powiedzieć, że jest drażniący, to jak nic nie powiedzieć.  Oba czynniki sprawiają, że choć czosnek wykazuje mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych, niewiele osób jada go na surowo. Na szczęście istnieje łatwy sposób na odczarowanie tego produktu. Wystarczy go ukisić – wtedy niesamowicie złagodnieje i jednocześnie nie straci swoich wartości. Cenne właściwości kiszonego czosnku Kiszony czosnek to produkt, który każdy powinien mieć w swojej spiżarce. Jego działanie jest nieocenione, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm jest szczególnie podatny na wszelkiego rodzaju infekcje.  Ten naturalny antybiotyk nie tylko wzmacnia odporność . Wykazuje również silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Jego regularne spożywanie może także pomóc w walce z pasożytami takimi jak owsiki, tasiemce czy glisty.  Produkt ten jest też szczególnie zalecany osobom zmagającym się z wzdęciami, problemami z trawieniem oraz nadciśnieniem . Ponadto kiszony czosnek wykazuje także działanie antynowotworowe , zwalcza miażdżycę, chroni przed zawałem i udarem oraz hamuje starzenie się organizmu.  Do jego spożywania nie należy więc przekonywać. Właściwości kiszonego czosnku mówią same za siebie. Ponadto, jego przygotowanie jest naprawdę banalnie proste! Przepis na kiszony czosnek Będziesz potrzebować: 200 ml wody, 2 główki czosnku, korzeń chrzanu, łodygę kopru, sól, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i gorczycę. Przygotowanie: Główki czosnku podziel na ząbki i obierz. Dno słoika wypełnij...

Przeczytaj
Kawa z mlekiem
Pixabay/Gabe Raggio
Newsy Pijesz kawę z mlekiem? To duży błąd, który źle wpływa na twoje zdrowie
Pod żadnym pozorem nie dolewaj mleka do kawy. Pozornie niewinny nawyk może ci zaszkodzić. Wyjaśniamy dlaczego.
Aleksandra Jaworska
grudzień 07, 2020

Każdego dnia na świecie ludzie wypijają ponad trzy miliardy filiżanek kawy. Największe spożycie w przeliczeniu na jednego mieszkańca odnotowuje się w Skandynawii. W Polsce konsumpcja oceniana jest na poziomie 1-1,5 filiżanki dziennie. Oznacza to, że spożywamy nawet do 3 kg kawy rocznie. Więcej kofeiny Większość wypijanej kawy pochodzi z odmian Robusta lub Arabica. Aż 70% światowej produkcji przypada na odmianę Arabica, aromatyczną i łagodną w smaku. Robusta pochodzi z Azji południowo-wschodniej oraz Brazylii, ma nieco gorzkawy smak i zawiera ok. 50% więcej kofeiny niż Arabica. Kawa z wyższej półki Najdroższa kawa na świecie wydobywana jest z odchodów Łaskunów. Kawa kopi luwak kosztuje około tysiąca euro za kilogram! W polskich kawiarniach za filiżankę tego napoju zapłacimy 100 złotych. Znajdziemy ją w kilku miejscach na mapie świata. Każdorazowo będziemy musieli za nią słono zapłacić. Biała klasyczna Lubicie smak latte czy cappucciono? Nie dziwimy się, klasycznej białej kawie zwyczajnie trudno się oprzeć. Najlepiej smakuje ze spienionym mlekiem i odrobiną cynamonu. To proste przyzwyczajenie wiąże się jednak z nieprzyjemnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Co prawda o kofeinie wciąż mówi się dobrze, przypisując jej pobudzanie układu nerwowego, wpływanie na koncentrację, usprawnianie mózgu, poprawianie pamięci długotrwałej i zmniejszenie ryzyka zachorowania na Alzheimera. W końcu kofeina ma wiele zalet, m.in. stymuluje produkcję serotoniny.  Niekorzystne połączenie Łączenie niektórych produktów, nawet z reguły zdrowych, może się okazać fiaskiem. Tego typu miksturą jest dodawanie mleka do codziennej porcji kawy. Najlepiej przyzwyczajenie porzucić. Ciekawi dlaczego? Kawa z mlekiem przede wszystkim tuczy. Gorący napój w postaci kawy lub herbaty ma dokładnie zero kalorii. Dodanie do...

Przeczytaj