mycha/gotujmy.pl, fizkes/AdobeStock
Zdrowie

Ta wspaniała mikstura usuwa zaparcia w 5 minut. W mig wymiata złogi z jelit. Parę chwil i od razu poczujecie ulgę

Zdarzają się wam zaparcia? Znacie to uczucie ciężaru w brzuchu, którego nie da się pozbyć? Koniecznie musicie poznać nasz przepis na miksturę przeciw zaparciom.
Anna Urbańska
luty 03, 2021

Każdy, kto choć raz cierpiał na zaparcia, wie, jak nieprzyjemne potrafi być to uczucie. Czasem nie wiadomo co można z tym zrobić. Chęć pozbycia się nieprzyjemnego ciężaru jest wtedy ogromna. Zapamiętajcie przepis na tę miksturę, która już po chwili przynosi ulgę i wykorzystajcie ją w potrzebie. 

Zobacz także

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przyczyny zaparć

Jest wiele powodów zaparć. Zaparcia są częstsze u osób po 50-tce i małych dzieci. Oto możliwe powody powstawania zaparć:

  • Zbyt mała ilość błonnika w diecie
  • Mało ruchu
  • Siedzący tryb życia
  • Wysokotłuszczowa dieta
  • Zbyt mała ilość wypijanych płynów
  • Stosowanie niektórych leków
  • Różnorodne choroby i dolegliwości

Jak zapobiegać zaparciom?

Znacznie łatwiej jest zapobiegać zaparciom, niż je później leczyć i próbować wychodzić z trudnej sytuacji. Stosowanie diety bogatej w błonnik na co dzień, połączonej z odpowiednią ilością płynów, powinno zapobiegać takim sytuacjom w przyszłości. Źródłami błonnika w diecie są:

  • Pełnoziarniste zboża 
  • Kasze
  • Brązowy ryż, razowy chleb
  • Otręby
  • Płatki owsiane
  • Warzywa i owoce

Przy stosowaniu diety bogatej w błonnik, konieczne jest jednoczesne picie odpowiednio dużej ilości płynów. Jeśli zmagacie się z zaparciami, wypijajcie co najmniej 2,5 litra płynów dziennie. Najlepiej wody mineralnej, do której możecie dodać cytrynę, miętę lub inne elementy urozmaicające smak.

Zobacz także

Szybki domowy sposób na zaparcie

Jeśli zaparcie już wystąpi i nie będziecie mieli odwrotu, musicie jakoś ulżyć sobie w tej sytuacji. Wykorzystajcie przepis na naszą miksturę, który niemal momentalnie pobawi was zbędnego ciężaru z jelit.

Składniki:

  • Mały jogurt naturalny lub kefir
  • Sok z cytryny
  • 3 łyżki melasy z karobu (chleba świętojańskiego) albo innej melasy np. trzcinowej, buraczanej, winogronowej

Wymieszajcie wszystkie składniki i wypijcie. Mieszanina powinna zadziałać szybko i skutecznie. Jej działanie opiera się na zawartości polioli – cząsteczek przyciągających wodę do światła jelit.  Przy okazji mikstura ma całkiem niezły, słodki smak. Może go polubicie!

Czytaj także:

Zaparcia
Fizkes/Adobe Stock
Newsy Naturalne, w 100% domowe sposoby na zaparcia. Będziecie zaskoczeni ich skutecznością
Zaparcia to problem wielu z nas. Zamiast faszerować się chemią, wypróbujmy domowych, naturalnych sposobów.
Hubert Rój
grudzień 01, 2020

O tym jak dolegliwe mogą być zaparcia, nie trzeba nikogo przekonywać. Ten problem jest powszechny dla społeczeństw większości krajów Zachodu. Wiąże się z siedzącym trybem życia, nieodpowiednią dietą, a także z podeszłym wiekiem. Jednak powody zaparć mogą być doprawdy różnorakie. Od alergii i zatrucia toksynami, przez problemy psychiczne, metaboliczne, aż do hemoroidów. Innym nietypowym, ale częstym powodem zaparć jest po prostu lekceważenie konieczności wypróżnienia, co z kolei może zaburzać odruch defekacyjny. Leczenie zaparć warto zacząć więc od postawienia właściwej diagnozy i określenia konkretnej przyczyny tego schorzenia. Gdy z pomocą lekarza uda się nam to osiągnąć, wcale nie jesteśmy skazani na drogie lekarstwa i medykamenty. Ratunku możemy szukać w domowych sposobach. Oto niektóre z nich. Naturalne sposoby na zaparcia Picie produktów mlecznych i spożywanie nabiału – na zaparcie dobrze podziała regularne picie kefirów, jogurtów i kwaśnego mleka. Tego rodzaju produkty szybko poprawią pracę jelit. Jedzenie warzyw – w czasie zaparć warto spożywać warzywa. Szczególnie te bogate w błonnik. Wysoką zawartością błonnika charakteryzują się warzywa strączkowe. Fasolka, groch, bób mogą jednak wywoływać z kolei wzdęcia i gazy, dlatego warto spożywać je z umiarem, a także przygotowywać je w odpowiedni sposób. Jedzenie owoców – a wśród nich głównie śliwki i morele. Te owoce pomogą na zaparcia zarówno na surowo, jak i w postaci suszonej. To dobra wiadomość zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy to nie mamy tak szerokiego dostępu do świeżych owoców prosto z ogrodu. Jedzenie kiszonek – kapusta kiszona jest prawdziwą bombą witaminową. Oprócz tego zawiera dużo cennych kultur bakterii...

Przeczytaj
zaparcia domowe sposoby
AdobeStock
Zdrowie Są najlepsze na wstydliwy problem 99% Polaków. Jedz je regularnie i będzie po kłopocie
Cierpisz na zaparcia? Sprawdź te sposoby, dzięki którym zapomnisz o swoim problemie!
Katarzyna Wyborska
listopad 14, 2020

W ciąży, podróży i w stresie – zaparcia to wstydliwa przypadłość, która dotyka naprawdę wiele osób w różnych sytuacjach. Ciągły ból brzucha i dyskomfort zdecydowanie wpływają na ogólne samopoczucie. Jak walczyć z zaparciami? Zaparcia – co to jest? Zaparcia są zaburzeniem rytmu wypróżnień. Zdrowy człowiek powinien wypróżniać się przynajmniej raz dziennie. Jeżeli chodzimy do toalety rzadziej, boli nas brzuch i nie mamy apetytu to znaczy, że męczą nas zaparcia. Ich przyczyną może być stres, ciąża, choroba lub niewłaściwa dieta. Najczęściej to ten ostatni czynnik odpowiada za zaparcia, dlatego aby ich uniknąć, należy zacząć jeść odpowiednie produkty! Dieta przy zaparciach Bardzo często zaparcia spowodowane są niewłaściwą dietą. Jedzenie dużych ilości potraw mącznych bogatych w węglowodany powoduje, że układ pokarmowy jest „zablokowany” – gluten trawi się naprawdę długo. Podobnie sprawa się ma w przypadku ciastek i wypieków bogatych w margarynę i olej palmowy. Zawierają one ciężkostrawne tłuszcze trans, które mogą się przyczyniać do powstawania zaparć. Również przetworzona żywność źle wpływa na układ trawienny – zaliczamy do niej konserwy, gotowe dania w słoikach, sosy i zupki instant oraz pakowane dania garmażeryjne. Organizm źle znosi także produkty mocno słodzone, w tym jogurty owocowe, dżemy, słodycze i soki. Najlepsze sposoby na zaparcia Jeżeli chcecie pozbyć się zaparć, wprowadźcie do swojej diety zmiany według poniższych wskazówek: Pij więcej wody! Woda reguluje procesy trawienne i oczyszcza organizm. Nawadnia jelito grube, dzięki czemu treść pokarmowa łatwiej się przesuwa i jest wydalana z organizmu. Jeśli pijesz niewiele, to zalega ona w przewodzie pokarmowym i powoduje dyskomfort związany z...

Przeczytaj
Kiszonki, ogórki kiszone
Flickr/lacegna
Newsy Co się stanie z waszym ciałem, gdy zaczniecie regularnie jeść kiszonki? 
Sezon jesienno-zimowy obfituje w podatność na infekcje i przeziębienia. Jeżeli nie odżywiacie się w odpowiedni sposób, trudno wam będzie uchronić się przed chorobą. Podpowiadamy, co w naturalny sposób pomoże odporności.
Aleksandra Jaworska
grudzień 27, 2020

Kiszonki to nie tylko witaminy, ale i naturalny probiotyk, zawierający cenne bakterie kwasu mlekowego. Warzywa poddane kiszeniu są znacznie zdrowsze niż surowe W chłodniejsze dni roku brakuje nam witamin, które znajdziemy w kiszonej kapuście czy ogórkach. Kiszone warzywa to źródło kwasu mlekowego, powstałego w czasie fermentacji substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc przed chorobami. Zalet kwasu mlekowego nie sposób zliczyć. Reguluje on florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Ponadto, bakterie kwasu mlekowego odgrywają znaczącą rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B. Kiszonki są małokaloryczne Jeśli przechodzicie na dietę, sięgnijcie po kiszonki. W trakcie kiszenia zmniejsza się zawartość cukru. Co więcej, kiszonki regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc nas przed anemią. Kiszonki warto jeść szczególnie o tej porze, w której odczuwamy naturalne braki witaminy C, A, E K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Sok z kiszonek jest równie wartościowy, jak same kiszonki. W miarę fermentacji cenne składniki przenikają do soku, stąd jego skład jest pełny i bogaty. Kiszone warzywa zawierają dużo błonnika Błonnik w codziennej diecie to także poczucie sytości. Błonnik sprzyja dodatkowo utrzymaniu prawidłowej wagi i pobudzeniu jelit do pracy. Dzięki kiszonkom nie będziemy mieli problemu z zaparciami. Właśnie one lekko zakwaszają organizm, więc wasz apetyt ostudzi się niemalże błyskawicznie! Czy wiecie, że średniej...

Przeczytaj
Zagęszczanie sosu
Pixabay
Triki kulinarne Jak zagęścić zbyt rzadki sos? To powinna wiedzieć każda gospodyni domu! Banalna wskazówka
Sos to podstawa każdego udanego dania. Powinien być aromatyczny, smaczny, a przede wszystkim… gęsty!
Weronika Kępa
listopad 12, 2020

Bez względu na to czy polejecie nim mięso, czy zmieszacie go z makaronem, sos powinien mieć idealną konsystencję. Często zdarza się jednak, że jest za rzadki i zwyczajnie spływa z talerza. Wtedy warto zastosować jedną z poniższych wskazówek na zagęszczenie sosu . Bułka tarta, mąka lub płatki owsiane Sosy, szczególnie te ciemne, można zagęszczać na przykład bułką tartą. Należy jednak pamiętać, by dodawać ją stopniowo. Każdy tego typu składnik użyty w nadmiarze może sprawić, że sos szybko stanie się zbyt gęsty. Popularnym sposobem na zagęszczanie jest również użycie mąki lub skrobi ziemniaczanej. Wystarczy 1 łyżeczka, by sos w mgnieniu oka zmienił konsystencję. Zanim jednak to się stanie, nabierzcie niewielką ilość sosu i umieśćcie w małej miseczce. Dopiero wtedy dodajcie mąkę lub skrobię i dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturę połączcie z resztą sosu na patelni i gotowe! Kolejnym sypkim, a przy okazji zdrowym produktem do zagęszczania są płatki owsiane. Starajcie się ich jednak używać w ostateczności, kiedy w domu zabraknie bułki tartej, mąki lub skrobi. Płatki owsiane mogą bowiem niekorzystnie wpłynąć na smak potrawy. Jeśli jednak musicie ich użyć, najlepiej uprzednio je zmielcie, tak aby powstała sypka masa. Jeśli nie macie możliwości zmielenia, dodajcie płatki w całości, a następnie cały sos przelejcie przez sitko. Redukcja Najlepszym, choć najbardziej czasochłonnym sposobem na zagęszczanie sosu jest oczywiście redukcja. Polega ona na gotowaniu sosu na dużym ogniu aż do momentu, w którym nadmiar wody całkowicie z niego odparuje. Po kilku minutach gotowania powinniśmy zauważyć, że sos zaczyna naturalnie gęstnieć. Należy jednak pamiętać, żeby go mieszać, inaczej szybko się przypali i będziecie musieli robić go od nowa. Żółtko jajka Sosy, przede...

Przeczytaj