Każdy, kto choć raz cierpiał na zaparcia, wie, jak nieprzyjemne potrafi być to uczucie. Czasem nie wiadomo co można z tym zrobić. Chęć pozbycia się nieprzyjemnego ciężaru jest wtedy ogromna. Zapamiętajcie przepis na tę miksturę, która już po chwili przynosi ulgę i wykorzystajcie ją w potrzebie.
Przyczyny zaparć
Jest wiele powodów zaparć. Zaparcia są częstsze u osób po 50-tce i małych dzieci. Oto możliwe powody powstawania zaparć:
- Zbyt mała ilość błonnika w diecie
- Mało ruchu
- Siedzący tryb życia
- Wysokotłuszczowa dieta
- Zbyt mała ilość wypijanych płynów
- Stosowanie niektórych leków
- Różnorodne choroby i dolegliwości
Jak zapobiegać zaparciom?
Znacznie łatwiej jest zapobiegać zaparciom, niż je później leczyć i próbować wychodzić z trudnej sytuacji. Stosowanie diety bogatej w błonnik na co dzień, połączonej z odpowiednią ilością płynów, powinno zapobiegać takim sytuacjom w przyszłości. Źródłami błonnika w diecie są:
- Pełnoziarniste zboża
- Kasze
- Brązowy ryż, razowy chleb
- Otręby
- Płatki owsiane
- Warzywa i owoce
Przy stosowaniu diety bogatej w błonnik, konieczne jest jednoczesne picie odpowiednio dużej ilości płynów. Jeśli zmagacie się z zaparciami, wypijajcie co najmniej 2,5 litra płynów dziennie. Najlepiej wody mineralnej, do której możecie dodać cytrynę, miętę lub inne elementy urozmaicające smak.
Zobacz także:
Szybki, domowy sposób na zaparcia
Jeśli zaparcie już wystąpi i nie będziecie mieli odwrotu, musicie jakoś ulżyć sobie w tej sytuacji. Wykorzystajcie przepis na naszą miksturę, który niemal momentalnie pobawi was zbędnego ciężaru z jelit.
Składniki:
- Mały jogurt naturalny lub kefir
- Sok z cytryny
- 3 łyżki melasy z karobu (chleba świętojańskiego) albo innej melasy np. trzcinowej, buraczanej, winogronowej
Przygotowanie:
Wymieszajcie wszystkie składniki i wypijcie.
Mieszanina powinna zadziałać szybko i skutecznie. Jej działanie opiera się na zawartości polioli – cząsteczek przyciągających wodę do światła jelit. Przy okazji mikstura ma całkiem niezły, słodki smak. Może go polubicie!
Źródło: interia.pl