Każdy, kto choć raz cierpiał na zaparcia, wie, jak nieprzyjemne potrafi być to uczucie. Czasem nie wiadomo co można z tym zrobić. Chęć pozbycia się nieprzyjemnego ciężaru jest wtedy ogromna. Zapamiętajcie przepis na tę miksturę, która już po chwili przynosi ulgę i wykorzystajcie ją w potrzebie. 

Przyczyny zaparć

Jest wiele powodów zaparć. Zaparcia są częstsze u osób po 50-tce i małych dzieci. Oto możliwe powody powstawania zaparć:

  • Zbyt mała ilość błonnika w diecie
  • Mało ruchu
  • Siedzący tryb życia
  • Wysokotłuszczowa dieta
  • Zbyt mała ilość wypijanych płynów
  • Stosowanie niektórych leków
  • Różnorodne choroby i dolegliwości

Jak zapobiegać zaparciom?

Znacznie łatwiej jest zapobiegać zaparciom, niż je później leczyć i próbować wychodzić z trudnej sytuacji. Stosowanie diety bogatej w błonnik na co dzień, połączonej z odpowiednią ilością płynów, powinno zapobiegać takim sytuacjom w przyszłości. Źródłami błonnika w diecie są:

  • Pełnoziarniste zboża 
  • Kasze
  • Brązowy ryż, razowy chleb
  • Otręby
  • Płatki owsiane
  • Warzywa i owoce

Przy stosowaniu diety bogatej w błonnik, konieczne jest jednoczesne picie odpowiednio dużej ilości płynów. Jeśli zmagacie się z zaparciami, wypijajcie co najmniej 2,5 litra płynów dziennie. Najlepiej wody mineralnej, do której możecie dodać cytrynę, miętę lub inne elementy urozmaicające smak.

Zobacz także:

Szybki, domowy sposób na zaparcia

Jeśli zaparcie już wystąpi i nie będziecie mieli odwrotu, musicie jakoś ulżyć sobie w tej sytuacji. Wykorzystajcie przepis na naszą miksturę, który niemal momentalnie pobawi was zbędnego ciężaru z jelit.

Składniki:

  • Mały jogurt naturalny lub kefir
  • Sok z cytryny
  • 3 łyżki melasy z karobu (chleba świętojańskiego) albo innej melasy np. trzcinowej, buraczanej, winogronowej

Przygotowanie:

Wymieszajcie wszystkie składniki i wypijcie.

Mieszanina powinna zadziałać szybko i skutecznie. Jej działanie opiera się na zawartości polioli – cząsteczek przyciągających wodę do światła jelit.  Przy okazji mikstura ma całkiem niezły, słodki smak. Może go polubicie!

Źródło: interia.pl