Przeziębienie
Pixabay/Renate Köppel
Zdrowie

Szybko wzmocnisz odporność syropem z 3 składników. Pij codziennie, a zarazki będą się trzymały od ciebie z daleka

Czas jesienno - zimowy to nie najlepszy okres dla zdrowia. Zmiana temperatury i brak słońca mogą zepsuć naszą odporność. Co robić, by przetrwać ten czas w zdrowiu?
Aleksandra Jaworska
listopad 14, 2020

odporność warto dbać nie tylko na fali pandemii, ale i w mało optymistyczną porę roku jaka jest jesień. Odporność przyda się również latem. Na jej utrzymanie znajdziecie w sieci całe mnóstwo sposobów. Jednak tylko niektóre działają skutecznie i długoterminowo.

W zależności od wybranej metody możemy zdecydować się na sposoby wymagające cierpliwości lub te nieco mniej skuteczne, ale znacznie szybsze. Czasami łatwa receptura potrafi zdziałać cuda. Mowa o prostym syropie z imbiru, cytryny i miodu! 

Infekcje dróg oddechowych

Kaszel i katar to najbardziej znane połączenie. Szczególnie jeśli zaczyna się infekcja, która błyskawicznie kładzie nas do łóżka. To znak, że nasza odporność wymaga wsparcia, a organizm w starciu z chorobą potrzebuje dodatkowego ratunku. 

Na infekcje górnych dróg oddechowych syrop z imbiru, cytryny i miodu działa bezkonkurencyjnie. Ze względu na swój bogaty we właściwości skład, podniesie odporność również po odbytym procesie chorowania. To pewna inwestycja w twoje zdrowie!

Ochrona organizmu

Przyglądając się imbirowi i cytrynie z dodatkiem miodu, znajdziemy w ich połączeniu szereg cennych dla organizmu właściwości. Syrop z imbiru, cytryny i miodu potrafi łagodzić objawy infekcji. Przede wszystkim to proste połączenie: antybakteryjne i przeciwwirusowe.

Wszystko za sprawą gingerolu, który wzmacnia i pomaga działać przeciwzapalnie. Do tego mikstura to wartościowy zbiór witamin - A,C, B, czy E. W syropie znajdziemy żelazo, magnez, wapń, krzem oraz fosfor.  Miód ma właściwości wykrztuśne, ale i rozgrzewające. 

Jak zrobić syrop?

Potrzebne będą 3 cytryny, ok. 5 centymetrowy korzeń imbiru i ulubiony miód. Z cytryny usuwamy pestki. Imbir należy obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Na dno wyparzonego słoika wkładamy 4 łyżki miodu, pięć plastrów cytryny i dwie łyżki imbiru. 

Czynność powtarzamy do momentu kiedy skończy nam się cytryna i imbir. W takim przypadku dopełniamy resztę słoika miodem. Odstawiamy do lodówki i czekamy dzień lub dwa. Gotowy syrop można spożywać nawet 3 razy dziennie. Możemy też dodawać go do zimowej herbaty!

 

Źródło: SOSrodzice.pl

 

Komentarze
Delicje
izek/gotujmy.pl
Przepisy Chowane w barku na kluczyk zaraz po zakupie w Peweksie. Niezapomniane delicje. Teraz łatwo możesz zrobić je w domu
Te ciastka stały się prawdziwym hitem, odkąd trafiły do polskich sklepów. Czas zrobić je samemu. To proste! Najlepszy przepis na delicje specjalnie dla was!
Hubert Rój
listopad 13, 2020

Pochodzące z Wielkiej Brytanii delicje to nieodłączny element różnego rodzaju podwieczorków i innych posiedzeń przy kawie i herbacie. Pomyśleć, że były takie czasy, gdy rodzice świeżo kupione ciasteczka chowali przed swoimi dziećmi pod kluczem… Dzisiaj w czasie powszechnej dostępności wielu towarów nie pamiętamy już o tych zabawnych historiach. Warto więc zaskoczyć swoich najbliższych delicjami domowymi, przygotowanymi w swojej kuchni. Jak je przyrządzić? Będzie to niezwykle proste. Podczas przygotowania musimy skupić się na trzech głównych składnikach delicji – chodzi o świeży, miękki biszkopt, smaczną, dość kwaśną galaretkę i rozpływającą się w ustach polewę czekoladową. Glazura z czekolady i gotowa galaretka to pestka. Najwięcej uwagi warto poświęcić więc małym, okrągłym biszkoptom. Poniżej przepis na delicje szampańskie: Składniki: 3 jaja 80 g cukru pudru 80 g mąki pszennej 1 galaretka owocowa o dowolnym smaku 2 tabliczki czekolady 1 łyżka oleju Przygotowanie: Białka jaj ubijamy w głębokim naczyniu Dodajemy stopniowo cukier i żółtka, nadal ucierając masę. Gdy otrzymamy gładką pianę, dodajemy przesianą mąkę. Formujemy okrągłe kształty na blasze za pomocą łyżki. Pieczemy ok. 10 min w temperaturze 180 st. C. Studzimy biszkopty. Galaretkę rozpuszczamy, po czym wlewamy ją do naczynia na grubość ok. 3 mm. Po schłodzeniu wykrajamy okrągłe formy, takich samych kształtów jak nasze biszkopty. Wycięte galaretki układamy na biszkoptach. Chłodzimy nasze podstawy pod delicje w lodówce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym dodajemy do niej nieco oleju. Po ostudzeniu czekolady moczymy każdy biszkopt w polewie. Odstawiamy do zastygnięcia. Źródło: mojewypieki.com

Przeczytaj