
Szybko rozprawi się z grypą i przeziębieniem. Domowy przepis na antygrypinę. Składniki kosztują gorsze!
Naturalne antybiotyki nie są wcale gorsze od tych, które znajdziemy na recepcie. Swoim działaniem znacznie mniej obciążają wątrobę. Przedstawiamy wam przepis, który w odróżnieniu od innych domowych środków, np. syropu z cebuli czy czosnku, ma bardzo przyjemny smak, a przepis można tak modyfikować, by bez utraty właściwości leczniczych mikstura stała się jeszcze smaczniejsza.
Siła natury
Właściwości płynące z natury nie mają sobie równych. Szczególnie jeśli bierzemy pod uwagę sezon zachorowań i grypy. Naturalne antybiotyki pomagają wspierać odporność, skutecznie zapobiegają infekcjom, w tym przeziębieniu, skracając czas ich trwania. Dodatkowo w ostrzejszej wersji choroby oczyszczają także zatoki z zalegającej w nich wydzieliny.
Bezbłędną metodą na dolegliwości związane z przeziębieniem jest znakomita antygrypina. Przepis na nią jest banalnie prosty, a składniki kupicie w każdym sklepie spożywczym za grosze. Antygrypina to również doskonały pomocnik w sezonie jesienno-zimowych infekcji. Ten łatwy i domowy sposób wzmocni waszą odporność, zapobiegnie chorobom i złagodzi objawy kataru i kaszlu.
Lekarstwo à la syrop
Antygrypina przypomina syrop. To prawdziwa mieszanka zdrowia, w której skład zawsze wchodzą cytrusy. Mamy na myśli pomarańcze, cytryny, grejpfruty. Ważną bazą zdrowotnej mikstury jest miód. Nawet najprostszy na nią sposób można urozmaicać wedle gustu. Jeśli lubicie kurkumę, nie ma żadnych przeciwskazań, by użyć jej do antygrypiny.
W domowo sporządzonym syropie znajdziemy szereg leczniczych właściwości. Z każdego ze składników dostaniemy bowiem to, co najlepsze. Witaminy (przede wszystkim witaminę C), składniki mineralne, substancje działające antybakteryjnie oraz antywirusowo. Najważniejsze, by została przygotowana ze składników wysokiej jakości.
Antygrypina z cytryny, pomarańczy, grejpfrutów i miodu:
- 1 duża cytryna
- 1 pomarańcza
- 1 grejpfrut
- 2-3 łyżki miodu
- opcjonalnie - ząbek czosnku
- 2 szklanki wody
Przygotować i dawkować
Owoce obieramy ze skórki. Kroimy, usuwamy pestki i wkładamy do blendera. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i niewielką ilość wody.
Blendujemy, a po chwili miksowania dodajemy pozostałą część wody i łączymy, aż mikstura będzie miała gładką konsystencję. Gotowy napój przelewamy do słoika lub szklanej butelki.
Pamiętajcie, że antygrypinę należy przechowywać w lodówce, a po przygotowaniu zachowuje ona świeżość przez trzy dni: po tym czasie trzeba przyrządzić kolejną porcję mikstury.
Przed zażyciem antygrypiny zalecana jest konsultacja z lekarzem. Szczególnie osobom, które na stałe przyjmują leki np. obniżające ciśnienie krwi, leki przeciwzakrzepowe lub regulujące poziom cukru.
Źródło: PoradnikZdrowie.pl