antygrypina przepis
AdobeStock
Zdrowie

Szybko rozprawi się z grypą i przeziębieniem. Domowy przepis na antygrypinę. Składniki kosztują gorsze!

Szukacie naturalnego antybiotyku, który postawi was na nogi szybciej niż tabletki? W bardzo prosty sposób przygotujesz go w domu. To znakomita alternatywa dla aptecznych specyfików na odporność!
Aleksandra Jaworska
listopad 18, 2020

Naturalne antybiotyki nie są wcale gorsze od tych, które znajdziemy na recepcie. Swoim działaniem znacznie mniej obciążają wątrobę. Przedstawiamy wam przepis, który w odróżnieniu od innych domowych środków, np. syropu z cebuli czy czosnku, ma bardzo przyjemny smak, a przepis można tak modyfikować, by bez utraty właściwości leczniczych mikstura stała się jeszcze smaczniejsza.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Siła natury

Właściwości płynące z natury nie mają sobie równych. Szczególnie jeśli bierzemy pod uwagę sezon zachorowań i grypy. Naturalne antybiotyki pomagają wspierać odporność, skutecznie zapobiegają infekcjom, w tym przeziębieniu, skracając czas ich trwania. Dodatkowo w ostrzejszej wersji choroby oczyszczają także zatoki z zalegającej w nich wydzieliny. 

Bezbłędną metodą na dolegliwości związane z przeziębieniem jest znakomita antygrypina. Przepis na nią jest banalnie prosty, a składniki kupicie w każdym sklepie spożywczym za grosze. Antygrypina to również doskonały pomocnik w sezonie jesienno-zimowych infekcji. Ten łatwy i domowy sposób wzmocni waszą odporność, zapobiegnie chorobom i złagodzi objawy kataru i kaszlu. 

Lekarstwo à la syrop

Antygrypina przypomina syrop. To prawdziwa mieszanka zdrowia, w której skład zawsze wchodzą cytrusy. Mamy na myśli pomarańcze, cytryny, grejpfruty. Ważną bazą zdrowotnej mikstury jest miód. Nawet najprostszy na nią sposób można urozmaicać wedle gustu. Jeśli lubicie kurkumę, nie ma żadnych przeciwskazań, by użyć jej do antygrypiny. 

W domowo sporządzonym syropie znajdziemy szereg leczniczych właściwości. Z każdego ze składników dostaniemy bowiem to, co najlepsze. Witaminy (przede wszystkim witaminę C), składniki mineralne, substancje działające antybakteryjnie oraz antywirusowo. Najważniejsze, by została przygotowana ze składników wysokiej jakości. 

Antygrypina z cytryny, pomarańczy, grejpfrutów i miodu:

  • 1 duża cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 1 grejpfrut
  • 2-3 łyżki miodu
  • opcjonalnie - ząbek czosnku
  • 2 szklanki wody

Przygotować i dawkować

Owoce obieramy ze skórki. Kroimy, usuwamy pestki i wkładamy do blendera. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i niewielką ilość wody. 

Blendujemy, a po chwili miksowania dodajemy pozostałą część wody i łączymy, aż mikstura będzie miała gładką konsystencję. Gotowy napój przelewamy do słoika lub szklanej butelki. 

Pamiętajcie, że antygrypinę należy przechowywać w lodówce, a po przygotowaniu zachowuje ona świeżość przez trzy dni: po tym czasie trzeba przyrządzić kolejną porcję mikstury.

Przed zażyciem antygrypiny zalecana jest konsultacja z lekarzem. Szczególnie osobom, które na stałe przyjmują leki np. obniżające ciśnienie krwi, leki przeciwzakrzepowe lub regulujące poziom cukru.

 
Źródło: PoradnikZdrowie.pl

 

Komentarze
Kurczak curry
Gotujmy.pl
Przepisy Po nim nie przytyjesz. Szybki ryż z kurczakiem. Wyśmienity obiad w 20 minut
Delikatne mięso kurczaka lubi towarzystwo przypraw. Curry, kurkuma, chilli oraz oregano dodadzą mu wyrazistości. Jesteście gotowi na najszybsze danie obiadowe na świecie?
Aleksandra Jaworska
listopad 18, 2020

  Kurczak to najczęściej występujący na świecie drób. Niskie koszty hodowli utwierdzają producentów w przekonaniu, że hodowla kurczaków to bardzo opłacalny biznes. Kurczaka da się przygotować na wiele sposobów. Drób można w rozmaity sposób grillować, piec i smażyć. Trochę historii Od drugiej połowy XX wieku mięso z kurczaka stało się podstawą fast foodów. Kurczak jest używany częściej niż zdrowe, czerwone mięso, z niższym stężeniem cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Organizacja Narodów Zjednoczonych szacuje, że obecnie na Ziemi jest 19 miliardów kurcząt, co przewyższa liczebnie ludzi ponad dwa do jednego. Szybko i dietetycznie Kurczaka można przyrządzić w dosłownie kilkanaście minut. Wśród sympatyków kurczaka znajdziemy wszystkich, którym nie jest obojętny stan ich BMI. 100 gramów kurczaka ma niewiele ponad 200 kalorii. Może być podawany jako posiłek główny, ale i jako przystawka.  Indyjskie aromaty Curry to  nazwa sposobu przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. Curry to również przyprawa, do której pasują warzywa, sery, ryby i mięso. Ma charakterystyczny, pomarańczowy kolor i pasuje jak ulał do piersi z kurczaka, którą wykorzystamy w naszym przepisie. Składniki na najszybszy obiad świata: podwójna pierś z kurczaka, 1/2 średniej cebuli, 500 g makaronu (ewentualnie ryż), sól, pieprz, papryka słodka, curry, olej albo masło do smażenia, 400 ml śmietanki 30%, opcjonalnie: 200 g pieczarek. Przygotowanie: Kurczak w sosie curry robi się niemal sam. To doskonałe rozwiązanie, gdy nie masz czasu na spędzanie długich godzin w kuchni....

Przeczytaj