zdrowe jedzenie
AdobeStock
Zdrowie

Superfoods, które powinna jeść każda kobieta! Pierwsze efekty widoczne są już po kilku dniach!

Marzysz o szczupłej sylwetce i dbasz o swoje zdrowie? Przeczytaj ten artykuł, w którym opisujemy superfoods, czyli produkty pełne witamin!

Dobre zdrowie, promienna cera i smukła sylwetka – przynajmniej jednej z tych rzeczy chce każda kobieta. Czy wiecie, że znajdziecie to wszystko w… jedzeniu? Mamy dla was listę produktów, które pełne są witamin i składników odżywczych, dzięki którym na dłużej zachowacie młodość i wzmocnicie odporność!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Orzechy włoskie

Nie tylko świetnie smakują i nadają się rewelacyjnie jako składnik do ciast, ale też są bardzo zdrowe! Orzechy włoskie bogate są w kwasy omega 3, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Są pełne antyoksydantów, które oczyszczają organizm z toksyn i hamują procesy starzeniowe.

Jagody

Jagody są doskonałe dla twojego zdrowia! I nie mówimy tu tylko o granatowych jagódkach, które rosną w lesie, a o wszystkich drobnych owocach rosnących na krzewach. Maliny, jeżyny i borówki amerykańskie są prawdziwą bombą witaminową. Poleca się je osobom cierpiącym na choroby autoimmunologiczne, ponieważ wzmacniają organizm i łagodzą objawy choroby. Do tego udowodniono, że spożywanie dużych ilości borówek poprawia wzrok!

Brokuły

Dużo ludzi nie przepada za brokułami, a już szczególnie nie cierpią ich dzieci. Brokuły mają charakterystyczny smak i zapach, ale warto się do niego przekonać. Te warzywa są bogatym źródłem żelaza – warto je jeść, gdy cierpimy na anemię. Ponadto regulują poziom cukru we krwi i tak jak orzechy włoskie obniżają cholesterol.

Ryby

Ryby trzeba jeść koniecznie, i to nie byle jakie! Najlepsze dla naszego zdrowia są ryby tłuste, takie jak makrela i łosoś. Zawierają ogromne ilości zdrowych tłuszczów i kwasów omega 3, a także witaminę D. Uzupełnianie poziomu witaminy D jest bardzo ważne szczególnie w naszym kraju – większość Polaków jesienią i zimą cierpi na jej niedobór.

 

Źródło: eatthis.com

Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL
Adobe Stock
Newsy
Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL
Choć o cholesterolu myślimy z reguły w kontekście jego nadmiaru i martwimy się jego szkodliwym działaniem, odgrywa on również ważną i pozytywną rolę w naszym organizmie. Do czego służy i jak można wpływać na jego poziom poprzez jedzenie orzechów?

Cholesterol znajduje się w większości komórek ciała człowieka, bierze udział w produkcji hormonów, kwasów żółciowych, odgrywa ważną rolę w pracy mózgu. Jest więc niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak do właściwego działania naszych organów wystarcza tyle cholesterolu, ile samodzielnie produkuje nasz organizm w wątrobie. Jeśli dostarczamy sobie dodatkowego cholesterolu z pożywieniem, zaczynamy mieć go za dużo, a to właśnie nadmiar jest dla nas szkodliwy. Jest przyczyną chorób serca i układu krążenia, zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu. To w końcu cholesterol jest dobry czy zły dla człowieka? Dobry i zły cholesterol i ich prawidłowe stężenia Potocznie mówimy o wysokim cholesterolu, jednak warto wiedzieć, że tak na dobrą sprawę cholesterole są dwa: dobry HDL i zły LDL. Oba wpływają na kondycję układu krwionośnego człowieka i ważne jest aby występowały we krwi w określonej proporcji, która pozwoli im prawidłowo współdziałać. Zły cholesterol LDL jest transportowany z wątroby do krwi i odkłada się w naczyniach krwionośnych, z kolei dobry HDL odpowiada za usuwanie nadmiaru i odprowadzanie go z powrotem do wątroby. Proste badanie krwi potrafi wykazać poziom złego, dobrego cholesterolu oraz poziom tej substancji ogółem. A jakie są normy dla cholesterolu? Warto je znać, żeby wiedzieć czy mamy problem: Cholesterol całkowity: poniżej 190 mg/dl (niektóre laboratoria jako normę podają 200 mg/dl); Dobry cholesterol HDL: od 40mg/dl do 60mg/dl; Zły cholesterol LDL: poniżej 115 mg/dl; Badanie poziomu cholesterolu, należy robić regularnie. Jeśli wyniki odbiegają od normy trzeba się skonsultować z lekarzem. Najczęściej pierwszym zaleceniem będzie odstawienie produktów sprzyjających odkładaniu się cholesterolu i...

Nigdy nie łączcie ze sobą tych produktów. Szkoda zdrowia
AdobeStock
Newsy
Nigdy nie łączcie ze sobą tych produktów. Szkoda zdrowia
Wiedzieliście, że nie wszystkie produkty spożywcze można ze sobą łączyć? Ich zjedzenie może się źle skończyć.

Jeżeli interesujecie się zdrowym odżywianiem, to na pewno wiecie jakie produkty należy jeść, a jakie ograniczać. Ale czy zdawaliście sobie sprawę z tego, że niektóre połączenia zdrowych produktów mogą negatywnie oddziaływać na zdrowie i samopoczucie? Herbata i cytryna Już każde dziecko wie, że na przeziębienie należy pić herbatę z cytryną. Ale czy na pewno? Okazuje się, że takie połączenie nie tylko nie jest zdrowe, ale może przyczyniać się do rozwoju poważnych chorób! W liściach herbaty znajduje się glin, pierwiastek, który może być odpowiedzialny za rozwój choroby Alzheimera w organizmie. Gdy pijecie herbatę bez dodatków, to glin nie ma żadnego wpływu na wasz organizm, ponieważ nie jest przyswajalny. Jednak dodanie soku z cytryny powoduje powstanie cytrynianu glinu, a ten może już przedostać się do organizmu. Ryba i olej słonecznikowy Ryby są bardzo zdrowe. W końcu to źródło kwasów omega-3, które wspaniale wpływają na cały organizm. By skorzystać z ich właściwości, trzeba zwracać baczną uwagę na przyrządzanie ryb bogatych w ten składnik. Na przykład, nie powinno się smażyć ryb na oleju słonecznikowym i kukurydzianym! Dlaczego? Zawierają one bowiem kwasy omega-6, które stanowią „konkurencję” dla kwasów omega-3. W połączeniu, kwasy omega-6 działają jak neutralizator, przez co wasz organizm nie może skorzystać z dobroczynnego działania kwasów omega-3. Najlepszym rozwiązaniem jest więc jedzenie ryb pieczonych, grillowanych albo gotowanych na parze. Masło i ziemniaki Uspokajamy – ziemniaki z dodatkiem masła nie są trujące. Za to bardzo tuczą! Wszystko przez wysoki indeks glikemiczny gotowanych ziemniaków. Po ich zjedzeniu, poziom glukozy we krwi zwiększa się, a trzustka wydziela duże ilości insuliny. Ta, poza regulowaniem poziomu...

Ten produkt powoduje nieodwracalne zmiany w mózgu. Wiele osób je to codziennie
Pixabay
Newsy
Ten produkt powoduje nieodwracalne zmiany w mózgu. Wiele osób je to codziennie
Unikajcie tych produktów jak ognia! Nie robią nic dobrego dla waszego zdrowia!

Wiadomo na pewno, że zdrowe odżywianie prowadzi do poprawy stanu zdrowia, lepszej kondycji włosów i paznokci, zapobiega otyłości, pomaga zwalczać nadciśnienie i ogranicza ryzyko wystąpienia cukrzycy i nowotworów. Niewiele osób wie jednak, jak katastrofalne mogą być skutki niezdrowego odżywiania. Te bardzo popularne i z pozoru niewinne produkty nie tylko niszczą waszą sylwetkę, ale też dosłownie postarzają wasz mózg o całe lata! Dieta dla zdrowia mózgu Naukowcy badający wpływ odżywiania na zdrowie mózgu zidentyfikowani najlepsze i najgorsze produkty dla tego narządu. Warto postarać się i bazować na tych zdrowych produktach, a jak ognia unikać tych, które pogarszają pracę mózgu. Mózg to przecież na wasz najważniejszy narząd, na pewno chcecie zachować sprawność i pełną świadomość na bardzo długo! Najgorszy produkt dla mózgu Na czele niechlubnej listy najbardziej niezdrowych dla mózgu produktów znajdują się fast foody. Są smażone na tłuszczu bardzo złej jakości, dostarczają wiele niekorzystnych kwasów tłuszczowych typu trans i po prostu są bardzo niezdrowe! Niesamowicie szkodzą waszym mózgom. Szczególnie ważna jest dieta w okresie dzieciństwa i dieta nastolatków. Dbajcie o sobie, ale też o swoje dzieci i wnuki. Nie pozwalajcie im za często na jadanie fast foodów, bo może się to dla nich naprawdę źle skończyć. Szczególnie niezdrowe są: Burgery Frytki  Hot-dogi Kurczak w panierce Kebaby z mięsem złej jakości Smażony ser i krążki cebulowe Produkty zdrowe dla mózgu Jeśli chcecie zadbać o zdrowie mózgu, jedzcie często te produkty. Zawierają niezbędne witaminy i minerały, ale też bardzo cenne antyoksydanty, które działają przeciwstarzeniowo. Chronią mózg przed...

Jak schudnąć przy problemach z tarczycą
Newsy
Czy można schudnąć przy chorej tarczycy? Jeśli będziecie jeść te popularne produkty zrzucicie nawet 20 kg 
Macie niedoczynność tarczycy i wydaje wam się, że już nic nie pomoże wam schudnąć? Mylicie się, to oczywiście możliwe!

Niedoczynność tarczycy to coraz bardziej powszechny problem. Na niedoczynność tarczycy chorują w większym stopniu kobiety, wraz z wiekiem też wzrasta prawdopodobieństwo wystąpienia niedoczynności tarczycy. Taka diagnoza to jednak nie wyrok! Trzeba zmodyfikować swój styl życia i włączyć leki, a zarówno stan zdrowia, jak i szczupła sylwetka są możliwe do utrzymania. Problemy z tarczycą a masa ciała Najczęstszy problem z tarczycą: niedoczynność, powoduje między innymi obniżenie tempa przemiany materii, czyli popularnego „metabolizmu”. To nie mit, osoby z niedoczynnością tarczycy faktycznie naturalnie spalają mniej kalorii, niż zdrowi. Nie jest to jednak przeszkoda w utracie masy ciała. Osoby chorujące na nadczynność tarczycy, których jest znacznie mniej niż tych z niedoczynnością, będą szybciej traciły kilogramy i mogą cechować się niedowagą. Skupimy się więc na niedoczynności, bo to ona powoduje najczęściej bezsilność i poczucie, że nie da się schudnąć. Dieta w niedoczynności tarczycy Najważniejszą zasadą przy próbie schudnięcia w niedoczynności tarczycy jest stopniowe odchudzanie się. Nie wierzcie w cuda i informacje, że wszystkie nagromadzone kilogramy możecie utracić w tydzień. Schudnięcie w problemach z tarczycą naprawdę jest możliwe, nawet tak spektakularne, jak utrata 20 kg, ale potrzeba na to czasu. Uzbrójcie się więc w cierpliwość i nie stosujcie głodówek ani żadnych radykalnych diet eliminacyjnych. Jak schudnąć? Proste kroki Zapamiętajcie, że chudnięcie ma miejsce tylko wtedy, kiedy będziecie jeść mniej kalorii, niż codziennie spalacie. Najlepiej więc jednocześnie ograniczyć ilość spożywanych kalorii i zwiększyć aktywność fizyczną. Takie połączenie będzie najskuteczniejsze. Nie stosujecie głodówek i detoksów! Diety bardzo niskokaloryczne i...