Spala tłuszcz jak szalony, a do tego świetnie smakuje. Znajdziesz go w każdym supermarkecie
Adobe Stock
Zdrowie

Spala tłuszcz jak szalony, a do tego świetnie smakuje. Znajdziecie go w każdym supermarkecie

Przeszkadzają wam dodatkowe kilogramy? Zacznijcie dodawać ten składnik do jedzenia - pomoże wam zrzucić wagę!

Jeśli na myśl o niskokalorycznych sałatkach tylko się wzdrygacie, zdradzamy sposób, który pomoże wam schudnąć, a przy okazji zjeść coś pysznego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cynamon na odchudzanie

Jeżeli martwicie się nadwagą i nie macie ochoty się odchudzać, to włączcie do swojej diety… cynamon! Ta przyprawa pomaga zrzucić zbędne kilogramy, a do tego doskonale smakuje i nadaje się praktycznie do wszystkiego:

  • Dania z mięsem
  • Sałatki owocowe
  • Owsianki
  • Ciasta
  • Naleśniki
Zobacz także
Woda cynamonowa

Wrzućcie to do wody i zostawcie na noc. Ten eliksir zdrowia wzmocni odporność i zadziała odkażająco 

To zioło przynosi ulgę w bólach żołądka i pomaga na katar. Macie je w swojej kuchni

To zioło przynosi ulgę w bólach żołądka i pomaga na odchudzanie. Macie je w swojej kuchni

Wpływ cynamonu na zdrowie

Ponadto, cynamon ma szereg właściwości zdrowotnych. Pomaga w redukcji wagi, reguluje poziom cukru we krwi i rozgrzewa, a także:

  1. Ma działanie hamujące procesy starzeniowe
  2. Zmniejsza poziom ciśnienia
  3. Może działać przeciwnowotworowo
  4. Ma wpływ na hamowanie rozwoju choroby Alzheimera
  5. Pomaga w walce z pasożytami i drobnoustrojami w organizmie
  6. Zapobiega rozwinięciu się choroby wrzodowej żołądka
  7. Przyspiesza gojenie się ran i stanów zapalnych
  8. Chroni wątrobę

Ile można spożyć cynamonu dziennie?

Cynamon w nadmiarze szkodzi. Lekarze ostrzegają, że maksymalna dzienna dawka cynamonu dla dorosłego człowieka to jedna łyżeczka. Większe dawki mogą prowadzić do podrażnienia błony śluzowej żołądka i jamy ustnej, a nawet owrzodzeń. 

Cynamon jest także bardzo niebezpieczny dla naszych dróg oddechowych – pod żadnym pozorem nie wolno wdychać sproszkowanego cynamonu ani jeść go łyżkami, ponieważ łatwo można się nim zakrztusić i wprowadzić w ten sposób cynamon do płuc. To może spowodować infekcję i trwałe uszkodzenie płuc.

Źródło: medonet.pl

Ten sok oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i poprawia trawienie. Przepis jest banalny
AdobeStock
Newsy
Ten sok oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i poprawia trawienie. Przepis jest banalny
Pijcie ten sok regularnie a zauważycie ogromną różnicę w swoim zdrowiu. Jak go przygotować? Wystarczą wam trzy składniki.

Jeżyny to przepyszne owoce, których kolor waha się od ciemnofioletowego do niebiesko-czarnego. Zwykle spożywamy je na surowo, ale stanowią też świetny dodatek do kisieli, galaretek, ciast oraz koktajli. Owoc ten, poza wspaniałym smakiem, skrywa w sobie ogrom właściwości prozdrowotnych. Korzyści zdrowotne soku z jeżyn Jeżyny od lat są używane w celach leczniczych. Dietetycy zalecają regularnie spożywanie tych owoców, aby zapobiec chorobom jamy ustnej i bólom stawów. Jeżyny można spożywać zarówno na surowo, jak i w postaci soku a nawet naparu. Przykładowo, z liści jeżyn można ugotować herbatę i używać jej do leczenia rozstroju żołądka i przerzedzenia włosów. Jeżyny są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają przeciwdziałać wolnym rodnikom przynosząc znaczące korzyści zdrowotne. Oto tylko niektóre z nich. Zapobiegają wrzodom żołądka. Owoc ten chroni przed wrzodami żołądka dzięki obecności przeciwutleniacza zwanego elagitaniną, który zmniejsza stan zapalny błony śluzowej żołądka. Chronią przed rakiem. Jeżyny są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, a zawarte w nich silnie skoncentrowane antocyjany, pomagają przeciwdziałać wolnym rodnikom lub toksynom, które prowadzą do raka i innych groźnych chorób. Zawarty w jeżynach kwas elagowy, odgrywa istotną rolę w zapobieganiu rakowi szyjki macicy, płuc i piersi. Pomagają w walce z wirusami i bakteriami. Jeżyny zawierają wysoki poziom fitochemikaliów, takich jak rutyna, kwas elagowy i kwas galusowy, które skutecznie odstraszają bakterie i wirusy, które mogą powodować różne choroby. Owoce te mają korzystny wpływ na zmęczone mięśnie, a także przyspieszają proces naprawy uszkodzonych tkanek. Zapobiegają problemom z sercem. Jeżyny zawierają antocyjany,...

cynamon na odchudzanie
Flickr
Newsy
Ta prosta mikstura działa cuda. Wy śpicie, a ona spala tłuszcz. Pierwsze efekty już po tygodniu
Jeżeli szukacie czegoś, co pozwoli wam szybciej schudnąć, to koniecznie wypróbujcie tę naturalną miksturę!

Zbliża się wiosna, a wasza figura przypomina bałwanka? To ostatni dzwonek na to, by rozpocząć dietę odchudzającą! Jeśli zależy wam na tym, by efekty pojawiły się jak najszybciej, warto nieco się wspomóc w trakcie odchudzania. Pomoże w tym naturalna mikstura składająca się ze składników, które przyśpieszają spalanie tłuszczu. Właściwości cynamonu Ta aromatyczna przyprawa znana jest ludziom od wieków. Pochodzi z Azji, gdzie pozyskuje się ją z kory cynamonowca. Jej charakterystyczny, lekko korzenny zapach jest doskonałym dodatkiem do słodkich przysmaków i potraw. Ale to nie jedyna zaleta cynamonu! Ma on wspaniałe właściwości zdrowotne: Zawiera duże ilości manganu, wapnia i żelaza, Wspomaga układ trawienny, Jest bogaty w błonnik, Reguluje cholesterol i poziom cukru we krwi, Usprawnia pamięć, Poprawia koncentrację, Wspomaga w walce z przeziębieniem, Pobudza. Jak cynamon wspomaga odchudzanie? Nie wszyscy wiedzą, że cynamon jest naturalnym środkiem wspomagającym odchudzanie. Wszystko dzięki temu, że przyprawa ta ma właściwości rozgrzewające. Podnosi temperaturę ciała, dzięki czemu spala więcej kalorii. Trzeba tylko uważać, by nie przesadzić, ponieważ przedawkowanie cynamonu jest niebezpieczne! Lepiej ograniczyć się do jednej łyżeczki dziennie. Cynamon z miodem na odchudzanie Połączenie tych dwóch składników działa fenomenalnie na metabolizm! Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze pomoże wam schudnąć. Przygotowanie jest banalne. Będziecie potrzebowali jedynie tych składników: Składniki: 1 łyżeczka cynamonu w proszku 2 łyżeczki miodu dobrej jakości Wrzątek Przygotowanie: Do głębokiego naczynia wsypcie dwie łyżki cynamonu. Zalejcie cynamon wrzątkiem, wymieszajcie i odstawcie do wystudzenia. Gdy woda...

kawa gotowana
Gotujmy.pl
Newsy
Oto bardzo zdrowa i rozgrzewająca kawa. Do jej przygotowania nie potrzeba ekspresu, tylko...
Jeżeli uwielbiacie kawę, to musicie wypróbować ten sposób na jej przygotowanie! Podpowiadamy, że nie chodzi o tradycyjne parzenie ani o kawę z ekspresu!

Większość osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Budzi, wspaniale smakuje i sprawia, że stajemy się gotowi do działania. Od lat trwają spory o to, która kawa jest zdrowsza – z ekspresu, parzona czy rozpuszczalna? Ta ostatnia jest szczególnie nienawidzona przez miłośników tego napoju którzy uważają, że kawa rozpuszczalna nie jest nawet godna tej nazwy. Wobec tego pozostaje nam parzyć kawę lub przygotowywać ją w ekspresie. Ale czy na pewno? Różne oblicza kawy Co kraj to obyczaj i tyczy się to nie tylko różnych sposobów przygotowywania popularnych dań, ale także parzenia kawy! W Polsce większość ludzi pije mieloną kawę, którą sypią po prostu do filiżanki lub kubka i zalewają wrzątkiem. A na przykład w Turcji i na Ukrainie bardzo popularna jest kawa… gotowana. Do specjalnego garnuszka z długą rączką zwanego dżezwą lub tyglem wsypuje się mieloną kawę i dodaje przyprawy. To może być cynamon, imbir, kardamon albo wanilia. Niektórzy nawet dodają do niej sól i pieprz! Podobno tak przygotowywana kawa naprawdę dodaje krzepy, jest smaczna, mocno rozgrzewa i do tego wzmacnia odporność. Przepis na gotowaną kawę Kawa gotowana to dobra alternatywa dla osób, które z różnych powodów powinny ograniczyć picie tego napoju. Przygotowywana w ten sposób jest łagodniejsza dla żołądka i pobudza pracę układu pokarmowego. Pomaga przy problemach z zaparciami, a także łagodzi bóle głowy – zwłaszcza migreny. Do przygotowania gęstej i aromatycznej kawy gotowanej będą wam potrzebne poniższe składniki: 2 łyżki kawy mielonej Cynamon Imbir Goździki Kardamon Cukier I oczywiście dżezwa lub zwykły garnuszek! Przygotowanie Wlać do dżezwy lub garnka pół litra wody, zagotować. Wsypać kawę i...

czerwone mięso niezdrowe
AdobeStock
Newsy
Jak codzienne spożywanie czerwonego mięsa wpływa na ciało? Będziecie zaskoczeni
Nie mamy dobrych wiadomości dla miłośników wołowych kotletów! Sprawdźcie, jak wpływają one na wasze zdrowie.

Przepadacie za stekami i gulaszem wołowym? Lekarze od lat zalecają, żeby ograniczyć spożycie czerwonego mięsa i jeść je maksymalnie raz w tygodniu. Stwierdzono bowiem, że ma ono najgorszy wpływ na nasz organizm spośród wszystkich gatunków mięsa. Czy to oznacza, że chcąc zadbać o swoje zdrowie, trzeba całkowicie z niego zrezygnować? Przeczytajcie koniecznie ten artykuł, w którym wyjaśniamy argumenty za i przeciw wołowinie. Wpływ wołowiny na zdrowie Wydawać by się mogło, że im mięso jest droższe, tym musi być lepsze dla naszego zdrowia. Niekoniecznie! Z badań wynika, że dużo tańszy od wołowiny kurczak jest też zdrowszy dla ludzkiego organizmu. Czy w takim razie należy całkowicie usunąć ją ze swojej diety? Przeczytajcie garść faktów na temat czerwonego mięsa i sami zdecydujcie. Źródło żelaza – wołowina jest dobra dla osób cierpiących na niedokrwistość. Żelazo zawarte w tym mięsie jest dużo lepiej przyswajane niż to znajdujące się w warzywach, dlatego anemicy powinni od czasu do czasu pozwolić sobie na stek wołowy. Podwyższa poziom cholesterolu – niestety, musimy zmartwić miłośników amerykańskich burgerów. Wołowina znacząco podnosi poziom cholesterolu we krwi, co może prowadzić w przyszłości do problemów z nadciśnieniem i miażdżycą, a nawet przyczynić się do zawału serca! Sprzyja stanom zapalnym – udowodniono, że część produktów żywnościowych może sprzyjać stanom zapalnym w organizmie. W tym czerwone mięso! Dlatego osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, trądzik różowaty, nowotwory i inne choroby przewlekłe powinny ograniczyć jego spożycie. Bogate w kwasy omega-3 – wołowina jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Odpowiadają m.in. za poprawną pracę serca i...