Spala tłuszcz jak szalony, a do tego świetnie smakuje. Znajdziesz go w każdym supermarkecie
Adobe Stock
Zdrowie

Spala tłuszcz jak szalony, a do tego świetnie smakuje. Znajdziecie go w każdym supermarkecie

Przeszkadzają wam dodatkowe kilogramy? Zacznijcie dodawać ten składnik do jedzenia - pomoże wam zrzucić wagę!

Jeśli na myśl o niskokalorycznych sałatkach tylko się wzdrygacie, zdradzamy sposób, który pomoże wam schudnąć, a przy okazji zjeść coś pysznego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cynamon na odchudzanie

Jeżeli martwicie się nadwagą i nie macie ochoty się odchudzać, to włączcie do swojej diety… cynamon! Ta przyprawa pomaga zrzucić zbędne kilogramy, a do tego doskonale smakuje i nadaje się praktycznie do wszystkiego:

  • Dania z mięsem
  • Sałatki owocowe
  • Owsianki
  • Ciasta
  • Naleśniki
Zobacz także
Wrzućcie to do wody i pijcie codziennie. Ten eliksir pomoże w walce z kilogramami i zadziała odkażająco 

Wrzućcie to do wody i pijcie codziennie. Ten eliksir pomoże w walce z kilogramami i zadziała odkażająco 

To zioło przynosi ulgę w bólach żołądka i pomaga na katar. Macie je w swojej kuchni

To zioło przynosi ulgę w bólach żołądka i pomaga na odchudzanie. Macie je w swojej kuchni

Wpływ cynamonu na zdrowie

Ponadto, cynamon ma szereg właściwości zdrowotnych. Pomaga w redukcji wagi, reguluje poziom cukru we krwi i rozgrzewa, a także:

  1. Ma działanie hamujące procesy starzeniowe
  2. Zmniejsza poziom ciśnienia
  3. Może działać przeciwnowotworowo
  4. Ma wpływ na hamowanie rozwoju choroby Alzheimera
  5. Pomaga w walce z pasożytami i drobnoustrojami w organizmie
  6. Zapobiega rozwinięciu się choroby wrzodowej żołądka
  7. Przyspiesza gojenie się ran i stanów zapalnych
  8. Chroni wątrobę

Ile można spożyć cynamonu dziennie?

Cynamon w nadmiarze szkodzi. Lekarze ostrzegają, że maksymalna dzienna dawka cynamonu dla dorosłego człowieka to jedna łyżeczka. Większe dawki mogą prowadzić do podrażnienia błony śluzowej żołądka i jamy ustnej, a nawet owrzodzeń. 

Cynamon jest także bardzo niebezpieczny dla naszych dróg oddechowych – pod żadnym pozorem nie wolno wdychać sproszkowanego cynamonu ani jeść go łyżkami, ponieważ łatwo można się nim zakrztusić i wprowadzić w ten sposób cynamon do płuc. To może spowodować infekcję i trwałe uszkodzenie płuc.

Źródło: medonet.pl

Ta popularna przyprawa użyta w nadmiarze może powodować raka. Każdy ma ją u siebie w kuchni
AdobeStock
Newsy
Ta popularna przyprawa użyta w nadmiarze może powodować raka. Każdy ma ją u siebie w kuchni
Wiedzieliście, że niektóre przyprawy mogą być trucizną, jeśli użyjecie ich za dużo? Przekonajcie się, jaka jest dzienna bezpieczna dawka cynamonu.

Nawet to, co najzdrowsze, w nadmiarze może zaszkodzić. Warto pamiętać o tej zasadzie szczególnie w przypadku przypraw, które użyte w dużych ilościach nie pozostają obojętne dla zdrowia. Jedną z nich jest cynamon, którego często używamy do przyrządzania wypieków i innych dań. Sprawdźcie, ile cynamonu dziennie powinno się jeść.  Właściwości zdrowotne cynamonu Cynamon jak najbardziej powinien znaleźć się w waszej diecie ze względu na jego dobroczynne właściwości. Przyprawa ta rozgrzewa organizm, dlatego jest świetnym dodatkiem np. do codziennej kawy w chłodne poranki. Ponadto, cynamon obniża poziom cukru we krwi, ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe, a także wspomoże organizm przy stanach zapalnych. Działa też dobroczynnie na układ sercowo-naczyniowy.  Ile cynamonu dziennie można jeść? By spożywanie cynamonu było bezpieczne dla zdrowia, nie należy przekraczać jego dziennej zalecanej dawki, która wynosi około 1 łyżeczkę dziennie (w przypadku osób dorosłych). Wszystko to przez kumarynę, która jest zawarta w cynamonie cassia, najczęściej spotykanej odmianie w sklepach. Jedzenie większych ilości cynamonu może się negatywnie odbić na waszym zdrowiu - o tym piszemy poniżej.  Skutki spożycia zbyt dużych ilości cynamonu  Można wymienić nawet aż pięć negatywnych skutków spożywania cynamonu w nadmiernych ilościach. To między innymi: zbyt niski poziom cukru we krwi - to objaw niebezpieczny w przypadku osób cierpiących na cukrzycę. Objawami są zmęczenie, ból głowy, a nawet utrata przytomności. uszkodzenie wątroby - kumaryna zawarta w cynamonie, przyjmowana w dużych ilościach, wpływa toksycznie na wątrobę. ryzyko zachorowania na raka - u zwierząt kumaryna zwiększa ryzyko zachorowalności na niektóre nowotwory. Trwają badania...

Kompot z tych owoców skutecznie walczy z infekcjami i zmniejsza gorączkę. Praktycznie robi się sam
AdobeStock
Newsy
Kompot z tych owoców skutecznie walczy z infekcjami i zmniejsza gorączkę. Zrobi się praktycznie sam
Dokucza wam uporczywy kaszel i macie gorączkę? Przygotujcie ten prosty kompot. Jest nie tylko smaczny, ale też pomoże wam nawodnić i wzmocnić organizm.

Lubicie jeść świeże, soczyste gruszki? Jeśli kupujecie te owoce, to na pewno wiecie, że mają one krótki okres przydatności do spożycia ze względu na szybkie dojrzewanie. Jest na to jednak pewien sposób.  Co powiecie na zamiennik w postaci suszonych plasterków gruszki? Są one świetną alternatywą, która pomoże wam uzyskać wystarczającą ilość owoców każdego dnia, przy zachowaniu ogromu składników odżywczych, które pomogą wam wzbogacić swoją dietę. Dlaczego warto zacząć jeść suszone gruszki? Właściwości zdrowotne suszonych gruszek Suszone gruszki to gruszki, z których usuwa się niemal całą wodę. Ze względu na niską wagę i wysoką zawartość energetyczną, suszone gruszki w plasterkach są bardzo popularne wśród sportowców. Jedna porcja suszonej gruszki zawiera 63 gramy węglowodanów (lub 21% dziennego zapotrzebowania węglowodanów przy diecie 2000 kalorii). Dlaczego jeszcze warto jeść suszone gruszki? Zawierają cenny błonnik pokarmowy, który zapobiega zaparciom. Jedna porcja suszonych plastrów gruszki dostarcza organizmowi 7 gramów błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy nie tylko obniża poziom cholesterolu i pomaga regulować poziom cukru we krwi, ale może też zapobiegać zaparciom ze względu na działanie przeczyszczające. Zmniejszają ciśnienie krwi i ryzyko udaru mózgu dzięki zawartości potasu. Porcja suszonych plasterków gruszki dostarcza 480 miligramów potasu i tylko 5 miligramów sodu. Dieta bogata w potas i uboga w sód pomaga zapobiegać wysokiemu ciśnieniu krwi i zwiększonemu ryzyku chorób serca i udaru mózgu. Pomagają na kaszel i ból gardła oraz obniżają gorączkę. Gruszka od dawna była stosowana jako skuteczny sposób na walkę z...

Tymi przyprawami zastąpicie cukier. Idealne rozwiązanie dla cukrzyków
AdobeStock
Newsy
Tymi przyprawami skutecznie zastąpicie cukier. Idealne rozwiązanie dla cukrzyków 
Waszym problemem jest wysoki cukier? A może szukacie pomysłów na zdrowe i smaczne potrawy bez rafinowanej słodyczy? Zobaczcie, jakie przyprawy ją godnie zastąpią.

Zamiast ciągle dosładzać ulubioną kawę czy jaglankę, lepiej dodać do nich odpowiednie przyprawy. Nadadzą im one wspaniały smak i aromat, a dodatkowo pozytywnie wpłyną na różne dolegliwości.  Jak cynamon pomaga w walce z cukrzycą?  Cynamon to chyba najbardziej oczywista przyprawa zastępująca cukier. Aromatyczny i doskonale podkręcający smak prażonych jabłek czy owsianki. Warto poszukać w sklepach cynamonu cejlońskiego, bo to właśnie on działa regulująco na poziom glikemii i wspomaga wątrobę. Jest też nieco delikatniejszy w smaku niż bardziej popularny cynamon cassia.  Już pół niewielkiej łyżeczki cynamonu dziennie, może zatrzymać pociąg do słodyczy oraz dać poczucie sytości. W ten sposób unikniecie przejadania się oraz nagłych ataków głodu.   Uznaje się również, że przyprawa ta poprawia wrażliwość na insulinę i obniża poziom cukru we krwi. Cynamon, spożywany nawet w niewielkich ilościach, reguluje gospodarkę węglowodanową naszego organizmu i przyspiesza trawienie.  Jakie działanie prozdrowotne ma kurkuma?  Ta niezbyt doceniana w naszym kraju przyprawa znacząco ułatwia wydzielanie insuliny oraz regulowanie poziomu cukru we krwi. Możecie spożywać ją zarówno w postaci świeżej, jak i sproszkowanej.   Jest podstawowym składnikiem tzw. złotego mleka (obok cynamonu) - prozdrowotnego ajurwedyjskiego napoju, który nawet bez odrobiny miodu (często do niego dodawanego) jest już delikatnie słodki.  Włączenie kurkumy do diety powinny rozważyć nie tylko osoby zmagające się z cukrzycą, gdyż przyprawa ta sprawia, że metabolizm działa znacznie sprawniej. Poziom cholesterolu obniża się, a proces powstawania komórek tłuszczowych zostaje częściowo wyhamowany.   Dodatkowo, przeciwdziała ona powstawaniu stanów zapalnych i sprzyja regeneracji organizmu po wysiłku...

Ten sok oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i poprawia trawienie. Przepis jest banalny
AdobeStock
Newsy
Ten sok oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i poprawia trawienie. Przepis jest banalny
Pijcie ten sok regularnie a zauważycie ogromną różnicę w swoim zdrowiu. Jak go przygotować? Wystarczą wam trzy składniki.

Jeżyny to przepyszne owoce, których kolor waha się od ciemnofioletowego do niebiesko-czarnego. Zwykle spożywamy je na surowo, ale stanowią też świetny dodatek do kisieli, galaretek, ciast oraz koktajli. Owoc ten, poza wspaniałym smakiem, skrywa w sobie ogrom właściwości prozdrowotnych. Korzyści zdrowotne soku z jeżyn Jeżyny od lat są używane w celach leczniczych. Dietetycy zalecają regularnie spożywanie tych owoców, aby zapobiec chorobom jamy ustnej i bólom stawów. Jeżyny można spożywać zarówno na surowo, jak i w postaci soku a nawet naparu. Przykładowo, z liści jeżyn można ugotować herbatę i używać jej do leczenia rozstroju żołądka i przerzedzenia włosów. Jeżyny są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają przeciwdziałać wolnym rodnikom przynosząc znaczące korzyści zdrowotne. Oto tylko niektóre z nich. Zapobiegają wrzodom żołądka. Owoc ten chroni przed wrzodami żołądka dzięki obecności przeciwutleniacza zwanego elagitaniną, który zmniejsza stan zapalny błony śluzowej żołądka. Chronią przed rakiem. Jeżyny są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, a zawarte w nich silnie skoncentrowane antocyjany, pomagają przeciwdziałać wolnym rodnikom lub toksynom, które prowadzą do raka i innych groźnych chorób. Zawarty w jeżynach kwas elagowy, odgrywa istotną rolę w zapobieganiu rakowi szyjki macicy, płuc i piersi. Pomagają w walce z wirusami i bakteriami. Jeżyny zawierają wysoki poziom fitochemikaliów, takich jak rutyna, kwas elagowy i kwas galusowy, które skutecznie odstraszają bakterie i wirusy, które mogą powodować różne choroby. Owoce te mają korzystny wpływ na zmęczone mięśnie, a także przyspieszają proces naprawy uszkodzonych tkanek. Zapobiegają problemom z sercem. Jeżyny zawierają antocyjany,...